Now Reading
Avem mare nevoie sa ne relaxam

Avem mare nevoie sa ne relaxam

Revista Psychologies

A avea abilitatea de a te relaxa cu usurinta sau de a invata sa te relaxezi in zilele noastre a devenit o provocare pentru unii si o necesitate pentru marea majoritate.

Azi, viteza cu care ne deplasam in timp si spatiu pentru a realiza cat mai multe intr-o zi, presiunile emotionale, mentale, fizice la care suntem supusi zilnic, dau nastere unor tensiuni care, cu timpul, se acumuleaza si duc la stres; acesta, la randul lui, este implicat in aparitia si evolutia multor boli.

Pentru a le preveni si pentru a recapata starea de calm si detasare pe care oamenii de acum 50 de ani o traiau ca pe o rutina, avem nevoie sa ne relaxam.

DAR CE ESTE RELAXAREA?

Cel mai la indemana este sa spunem ca relaxarea reprezinta opusul incordarii. Dar ce este incordarea?

Este o stare de tensiune la care organismul si psihicul sunt supuse un timp indelungat. Incordarea prelungita duce la epuizare fizica si psihica, in cel mai fericit caz, deoarece, vrand, nevrand, iti iei o pauza.

Ce se intampla cand incordarea devine o stare permanenta? Iti afecteaza propria viata si pe cea a celor din jurul tau.

Nu te mai poti bucura nici macar de faptul ca inca respiri, ca fizicul si psihicul tau lucreaza pentru tine, ca a mai trecut o noapte si te-ai trezit dimineata, ca esti prezent in viata ta.

Esti prizonierul temerilor, grijilor, termenelor, mai tot timpul in afara ta si implinind nevoile celorlalti, mai putin indreptata catre interiorul tau si nevoile tale.

Pe zi ce trece, iti vine tot mai greu sa te relaxezi. Intri chiar in panica sau apare vinovatia, daca „pierzi“ vremea.


SI TOTUSI, CE ESTE RELAXAREA?

Cei mai multi cred ca a te relaxa inseamna sa mergi in vacanta, sa faci o baie cu spuma, sa iesi la o bere cu prietenii, sa vezi un film.

Da! Pot fi si acestea modalitati de a te relaxa, insa nu este de ajuns sa faci toate acestea daca, in vacanta, telefonul de serviciu suna sau daca iti aduci aminte ca ai uitat sa platesti o factura scadenta, tocmai cand ti-ai scufundat mai bine corpul in baia cu spuma.

Parca te simti vinovat ca trece timpul si nu vei termina, pana la miezul noptii, dosarul pe care ti l-ai luat acasa; sau la serata cu prietenii, te enerveaza discutiile inutile cand, de fapt, ai fi putut sa mai raspunzi la
e-mail-urile care te asteapta.

Si exemplele pot continua pentru a arata ca, de cele mai multe ori, a-ti acorda timp si spatiu pentru relaxare nu echivaleaza cu relaxarea in sine, deoarece mintea este inca ocupata de ceea ce faceai inainte sau mai tot timpul, fiind ca intr-un circuit automat.


RELAXAREA ESTE O STARE A MINTII

Ea incepe acolo unde pui STOP acelor lucruri pe care le faceai inainte, nu doar fizic, ci si mental.
Este abilitatea de a nu-ti face griji, de a fi complet detasat de ce faceai inainte, de a nu lasa gandurile sa-ti zumzaie prin minte, de a-ti fi loial in primul rand tie si a te pune pe primul loc, de a fi cu totul in prezent si a lasa trecutul acolo unde este el, in trecut, de a nu te mai ingrijora pentru ce va fi si de a lasa viitorul in pace – oricum, de cele mai multe ori, acesta are cursul lui.

A incerca sa-l schimbi sau sa-l influentezi poate deveni o lupta cu morile de vant sau o rezistenta impotriva valurilor. Varianta optima este sa poti merge odata cu acestea din urma si nu impotriva lor.

DE CE SA NE RELAXAM?

Deoarece, lipsa relaxarii, incordarea prelungita, tensiunea permanenta a muschilor si a psihicului, stresul sunt responsabile pentru: furie, anxietate, atacuri de panica, depresie, imagine de sine scazuta, probleme dermatologice, probleme digestive, diabet, probleme cardiace si circulatorii, infertilitate, insomnie, sindrom de colon iritabil, ingrasare, durere, sindrom premenstrual, nevoia de a fuma, de a manca excesiv, de a consuma alcool, droguri, sex excesiv, fara implicare emotionala.

Starea de relaxare ajuta la echilibrarea circulatiei sangvine, a ritmului cardiac si respirator, scade tensiunea musculara, elimina hormonii stresului (adrenalina, cortizolul), intareste sistemul imunitar, conserva sau fortifica sanatatea fizica, mentala, sufleteasca, prelungeste viata.
 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top