Now Reading
Echilibru emotional prin 5 exercitii

Echilibru emotional prin 5 exercitii

Revista Psychologies

Asaltati zilnic de solicitari, taskuri, responsabilitati si probleme ce asteapta sa fie rezolvate, nu o data simtim ca suntem coplesiti sau in pragul unei crize nervoase. Ajungem sa ne adaptam nevoilor celor din jur, din dorinta de a-i multumi, plasandu-ne propriul echilibru emotional intr-o zona de risc. Iata cateva ritualuri simple care te vor ajuta sa te echilibrezi si sa faci fata asaltului.

 

Invata sa iti controlezi respiratia. Aceasta tehnica ne este cea mai simplu de aplicat intrucat tot ce avem de facut este sa fim atenti la semnalele pe care ni le transmite.

Daca te surprinzi tinandu-ti respiratia, sau accelerand-o, sau oftand des, respira adanc de zece ori, in mod controlat, numarand invers cu fiecare inspiratie si expiratie „zece – inspir/zece-expir”.

Poti chiar sa gasesti un loc linistit, iar secretul este sa te concentrezi pe acest mic exercitiu blocand orice factor extern.

Daca vrei un plus de eficienta, odata cu acest exercitiu pune-ti imaginatia la contributie si gandeste-te ca esti intr-un loc relaxant.

Cu fiecare inspiratie, gandeste-te la un nor alb, incarcat cu oxigen, care iti patrunde in plamani. Cu fiecare expiratie, vizualizeaza norul acum gri, incarcat cu toxine, griji si stres, cum se indeparteaza de tine.

 

Exerseaza recunostinta. Oricat de agitata este ziua ta, incearca sa faci din cand in cand o mica pauza in care sa te detasezi mental de ceea ce este in jur si sa te gandesti la un lucru pe care esti multumita ca il ai.

Fii sincera si gaseste ceva autentic, nu te preface. Ca sa functioneze trebuie sa fie real, nu fantezie, intrucat atunci vei constientiza ca incerci sa te minti singura.

Doar recunostinta autentica iti poate schimba dispozitia emotionala. Daca nu gasesti ceva recent, adu-ti aminte de un moment incarcat cu stari pozitive si rememoreaza-l.

 

Foloseste-ti simturile. Senzatii placute pe care le obtii prin cele cinci simturi iti pot oferi echilibrul pe care il cauti. Fie ca este vorba despre un miros placut sau o priveliste frumoasa, acestea te pot deconecta.

Intr-o zi insorita este de ajutor si doar sa privesti pe fereastra sau sa iesi afara si sa faci o scurta plimbare. Observa si apreciaza ceea ce este in jurul tau.

 

Genereaza energie. Daca vrei sa ai energie, trebuie sa o generezi. Prin urmare, daca natura jobului tau te tine pe scaun o zi intreaga, fa pauze scurte la fiecare ora in care faci un minim de miscare.

Daca nu iti permiti o plimbare scurta, fie si statul in picioare iti poate fi util. Poti, de exemplu, sa vorbesti la telefon in picioare, sau sa faci cativa pasi prin birou.

Nu trebuie sa alergi la maraton pentru a te energiza, chiar si actiunile marunte iti vor fi de ajutor.

 

Acorda atentie sentimentelor tale. Acumulam tensiuni si pierdem energie incercand sa ignoram ceea ce simtim atat emotional cat si corporal.

In loc sa blochezi emotiile, accepta-le si permite-ti sa le simti. Recunoasterea acestora atrage dupa sine sentimentul eliberarii. Nu incerca sa te indepartezi de ceea ce simti dar nici nu te lasa coplesita.

Constientizeaza si accepta ceea ce simti si foloseste informatia primita pentru claritate si ca baza a interactiunii cu cei din jur.

Poti comunica celor din jur ceea ce simti, atunci cand este cazul, intr-un mod echilibrat, cu respect fata persoana careia ii impartasesti aceste lucruri.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top