Exercitii utile pentru decizii mai bune

Nu putem controla ceea ce ni se intampla, insa putem controla modul in care interpretam situatiile prin care trecem, si ce facem cand suntem in fata luarii unei decizii.

 

Ce este cel mai important pentru tine

Dupa ce te gandesti mai bine, prin eliminare, poate vei ramane cu 3 – 5 propozitii. Fiecare dintre aceste 3 – 5 propozitii poate fi transformata intr-un singur cuvant. Aceste 3 – 5 cuvinte cu care ramai, reprezinta valorile tale. Ele sunt criteriile conform carora iei o decizie.

Evita sa iei decizii care vor avea un impact negativ asupra ta sau a cuiva din jurul tau. Risti sa indepartezi oamenii daca actionezi in acest mod.

 

Ce este mai bine pentru tine

Pune-te pe primul plan in functie de ceea ce este cel mai important pentru tine, in functie de valorile tale. Nu spun sa te gandesti doar la tine. Doar spun ca daca tu nu esti ok, nu poti ajuta pe nimeni.

Oamenii te vor iubi atunci cand iei decizii care sunt bune pentru tine. De ce? Pentru ca atunci cand iei astfel de decizii, esti intr-o stare emotionala buna si asta se simte in jurul tau.

Persoana care simte o emotie cel mai intens, va influenta intregul sistem. De exemplu, intr-un grup de oameni, daca unul dintre ei este foarte bine dispus, va transmite aceasta stare si celorlalti membri. De asemenea, daca cineva este tafnos si nervos, se va simti acest lucru in grup.

 

Optiunile tale

Stiind care sunt lucrurile care conteaza pentru tine cu adevarat (valorile tale), cum iti poti imbunatati numarul de optiuni? Prin exercitiu!

Cu cat aplici mai des tehnica pe care urmeaza sa o afli, mintea ta va dezvolta o viteza din ce in ce mai mare de a gasi mai multe optiuni pentru aceeasi situatie.

Cand ajungi intr-un moment in care trebuie sa iei o decizie, chiar daca ai decis sau nu ce vrei sa faci, gandeste-te la inca 3 optiuni. In total, va trebui sa ai 4 optiuni diferite: 3 pe care le-ai lua in considerare si una care nu-ti place deloc.

Acest proces iti va antrena mintea sa se gandeasca la ce altceva ar putea face atunci cand intalnesti o situatie si trebuie sa iei o decizie.

 

Flexibilitatea emotionala

De cele mai multe ori, lucrul care ne influenteaza cel mai mult in luarea unei decizii este starea emotionala in care ne aflam.

Iti aduci aminte acele situatii in care, pe moment, parea ca ai luat o decizie foarte buna, insa mai tarziu… s-a dovedit sa nu fie chiar asa de buna? Cand a trecut intensitatea emotionala, ai putut gandi lucrurile cu o minte mai limpede, nu-i asa?

Tehnica din NLP numita “Disociere” m-a ajutat in situatii in care in mod normal eram foarte tensionat si cand mi-am amintit de ea, in cateva clipe puteam sa stau rezemat de scaun relaxat, gandind lucrurile la rece.

Poate de multe ori ai facut-o si tu inconstient. Uite cum functioneaza:

Atunci cand esti intr-o situatie tensionata, daca esti in picioare, fa un pas in spate sau in lateral si apoi schimba-ti pozitia corporala.

In acel moment, starea in care te aflai ramane in pozitia initiala, fiind sustinuta de o postura corporala in care nu mai esti. Acum, cel mai probabil, vei fi intr-o stare neutra. Vei putea observa ca respiri intr-un ritm diferit.

Daca esti asezat/a pe un scaun sau la volan, starea tensionata sau de nervozitate este caracterizata printr corp incordat, mandibula inclestata si corpul inclinat inainte.

Solutia: sprijina spatele de spatarul scaunului, detensioneaza bratele, picioarele, mandibula si gatul, expira puternic de cateva ori in timp ce lasi acea stare nedorita sa-ti iasa din corp. Inspira apoi profund de cateva ori si vei putea observa cum mintea deja iti este mai limpede.

 

 

Autor: Vlad Negrila, NLP Trainer, NLP Master

http://calatoriiprinsunet.ro/

 

Foto: Young woman making a decision

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă

Dacă în copilărie ai simțit teamă de abandon sau față de figurile autoritare, ea poate face parte și din psihicul tău adult. Uneori, aceasta duce la somatizări la nivel fizic. Iată cum.

Citeste
De ce înjurăturile au rol terapeutic
De ce înjurăturile au rol terapeutic

Nu cred că există om pe lumea asta care să nu fi înjurat vreodată – poate călugării tibetani crescuți de mici la mânăstire, dar, și ei, cine știe ce au zis uneori în gând… Că suntem în trafic, ne-am lovit de pat la degetul mic ori o problemă de serviciu ne scoate din minți, scoatem la iveală arsenalul creativ sau concret de injurii. Când ne ajută asta și când nu?

Citeste
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare

De câte ori nu ai auzit: „Eu știu cel mai bine, eu sunt cel mai grozav, nimeni nu este așa de bun ca mine“ sau „nici nu știe ce a pierdut, nu o să găsească alta ca mine“. Narcisismul iese la iveală ca să ne protejeze, dar, de fapt, este o formă de autosabotare. Iată de ce.

Citeste
Exercitii utile pentru decizii mai bune
Exercitii utile pentru decizii mai bune

Nu putem controla ceea ce ni se intampla, insa putem controla modul in care interpretam situatiile prin care trecem, si ce facem cand suntem in fata luarii unei decizii.

Citeste
Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci
Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci

Ești responsabilă de propria dezvoltare personală, iar acest lucru înseamnă să rămâi mereu deschisă oportunităților de a te dezvolta. Iată de ce niciodată nu e prea târziu să faci schimbări.

Citeste
Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale
Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale

Nu este ușor să identifici un psihopat, de aceea cercetătorii dau mai multă atenție metodelor prin care aceștia ar putea fi reperați. Preferințele muzicale par să fie un criteriu.

Citeste