Now Reading
Cum gestionam suferinta

Cum gestionam suferinta

Revista Psychologies

Fie ca este vorba despre incheierea unei relatii amoroase, ruperea relatiilor cu o prietena apropiata sau pierderea jobului, fiecare reactionam unic la astfel de evenimente. In functie de intensitatea relatiei avute, de impactul despartirii, de experienta anterioara si profilul emotional, ne manifestam diferit intensitatea si durata suferintei.

 

Termen limita

Din pacate, tristetea nu are un dead-line, oricat de bine ar fi ca acesta sa existe. Durata perioadei de suferinta si totodata recuperare, variaza de la individ la individ.

Nu ai de ce sa te simti vinovata si sa adaugi stres starii pe care deja o ai. Doar tu iti cunosti nevoile si atata timp cat iti recunosti acest drept, esti in primul rand tu alaturi de tine.

Nu inseamna ca nu ai nevoie de ajutor. Uneori, daca situatia devine prea dificila pentru tine, si pari ca ai epuizat resursele de a te ajuta sa iti revii, un specialist te poate ghida pe drumul recuperarii.

 

Intensitate

Uneori, chiar si noua ne vine greu sa ne explicam de ce durerea este atat de profunda si de ce dureaza atat. Apare un conflict intern intrucat rational, constientizam ca dimensiunile sunt mult exacerbate, dar emotional suntem neputinciosi.

Poate fi un trecut care creeaza mediul propice unei intensitati prea mari a suferintei, pot fi alti factori asociati, poate fi o perioada in care esti epuizata emotional.

Ai nevoie de ajutorul prietenilor si al familiei dar, totodata, daca gasesti elemente din trecut pe care nu le-ai putut rezolva si care iti contureaza modul actual de raspuns la un eveniment negativ, este util sa ceri sfatul unui psihoterapeut.

 

Lupta interioara

Poate stii si tu ca este momentul sa iti revii sau poate acest lucru iti este subliniat de cei din jur. Din pacate, oricat de bine intentionati sunt apropiatii, nu pot duce lupta aceasta in locul tau.

Ai nevoie de intelegere si sustinere, dar totodata si de acceptarea perioadei prin care treci ca fiind necesara. Uneori, chiar daca iti impui sa depasesti momentul si sa iesi din stare, acest lucru nu este usor de pus in practica.

Ai nevoie sa iti dai timp si sa accepti durata vindecarii care va aparea, negresit. Fa pasi mici catre recuperare si, in ritmul tau propriu, vei ajunge la echilibru din nou.

 

De Iulia Barca

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top