Now Reading
Ce este si ce face hipnoza

Ce este si ce face hipnoza

Revista Psychologies

Ai vrea sa fii hipnotizat? Esti curios ce ti se intampla? La ce foloseste si ce ajungi sa spui fara sa-ti dai seama? Raspunsuri la toate aceste intrebari de la dr. Crista Darie, psihoterapeut (hipnoza clinica si terapie ericksoniana).

 

Ce este hipnoza?

Transa hipnotica este o stare de constienta modificata. Adica persoana hipnotizata este constienta, insa are o stare speciala: pe de o parte, este constienta de sine, de prezenta sa in mediul exterior, iar pe de alta parte, realizeaza ca are un contact neobisnuit de intim cu profunzimile lumii sale interioare.

Cercetarile stiintifice chiar au demonstrat acest lucru: inregistrarile activitatii electrice a creierului (EEG) au aratat ca, in transa, undele nu sunt cele de somn, ci unele specifice starii de trezie, in care suntem linistiti, la fel ca in meditatie.

De altfel, transa este o stare in care intram si din care iesim spontan cu totii, in fiecare zi. Este ca si atunci cand atentia iti este absorbita de ceea ce citesti intr-o carte ori cand lucrezi la computer – ti s-a intamplat sa fii strigat(a) de cineva si sa nu auzi?

Ti s-a intamplat sa mergi pe strada si, absorbit(a) de ganduri ori discutia cu cineva, sa fi mers un timp fara sa fi retinut o parte din drum? Acestea sunt stari de transa. Esti constient(a) de tine cand citesti sau mergi?

Da. Poate altcineva sa preia controlul asupra mintii tale? Nu. In stare de hipnoza, o parte din atentia pe care o acordam de obicei mediului exterior o redirectionam catre lumea interioara.

Cu cat ramanem mai alerti, mai ancorati in exterior, cu atat transa e mai superficiala, iar atunci cand avem momente de aprofundare, cele petrecute imprejur ne „scapa“ atentiei. Cea mai profunda stare de transa este apropiata de somn. Cine trece dincolo de „linie“, deja nu mai e in transa, ci doarme.

 

De ce asa de misterioasa ?

Este atractiva si totodata sperie, din cauza miturilor asociate. Din acest motiv, in cabinet eu nu folosesc transa din prima sedinta, ci pregatesc persoana cu care lucrez.

Este important sa-si lamureasca asteptarile. Multi considera ca in transa adorm, isi pierd controlul iar hipnotizatorul ii poate face sa spuna lucruri intime ori sa fie pusi in situatii ridicole. Acestea sunt mituri.

In transa esti constient, iti pastrezi controlul, nimeni nu te poate forta sa faci ceva ce nu ai dori sa faci. In spectacole, hipnotizatorii isi aleg din public persoane care, in mod inconstient, agreeaza sa se puna in situatii ilare. In cabinet, hipnoza se foloseste pentru terapia clientului, nicidecum pentru demonstratii de estrada.

Cat despre „secretele scapate“, hipnoza nu este „serul adevarului“. Mintea inconstienta nu poate fi fortata sa aduca la suprafata lucruri cu care nu se simte in siguranta.

Adica nu vei dezvalui lucruri pe care nu vrei sa i le destainui terapeutului. Mai mult, nici tu nu vei afla ceva ce nu esti pregatit(a) sa afli din interiorul tau.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top