Internetul ne prosteste?

Oare ne afecteaza spiritul critic?

Cand are in fata mareea de informatii de pe Internet, care, daca ar fi cuprinsa in carti ar strabate o distanta mai mare (cartile puse una peste alta) decat de la Terra la Marte, cercetatorul François Taddei spune ca este impresionant.

„Nu trebuie sa ne fie frica. Spiritul nostru are rezerve mari de simt critic si stie sa trieze.“ Cercetatorul spune ca „trebuie sa lasam in urma temerile din vechime, care existau inca din secolul XVII, in momentul revolutiei Gutemberg“, cand se prezicea ca democratizarea cunostinelor va duce la declinul Occidentului.

„Daca si creierul nostru se schimba, ei bine, el se schimba in bine, avand mai multe cai de acces, mai multe surse de informatie, web-ul ne provoaca sa ne dezvoltam spiritul critic, puterea noastra de a dezvolta un punct de vedere si de a-l confrunta cu al altora.

Sa rezumam: intr-un cuvant, Internetul ne cere sa ne dezvoltam adaptabilitatea. Informatiile se schimba, devin vechi si necesita aduceri la zi regulate, o punere sub semnul intrebarii permanenta. Este exact contrariul unei unelte care sa te faca idiot!“

Ne influenteaza deciziile?

„Nu trebuie sa ne inchidem intr-o viziune paseista a unui creier care mimeaza functionarea unui computer: captare, achizitie, tratament al datelor“, spune cercetatorul Martial Mermillod, expert in psihologie sociala si cognitiva. Inainte de a spune, precum Nicholas Carr, ca nu mai gandim ca inainte, este bine sa ne intrebam ce inseamna sa gandesti.

Constiinta este inca un Graal pentru neuropsihologi. La fel si memoria. „Dar stim deja ca nu doar creierul este loc gandirii, gandim cu corpul nostru, in intregime“, spune Martial Mermillod.

„De fapt, creierul nu este singur in fata ecranului. El dialogheaza cu majoritatea organelor, ceea ce duce la o anulare impresionanta a creierului, o complexitate din care iese gandirea“
, spune cercetatorul.

„Ceea ce urmeaza este si mai impresionant: am stabilit ca, pentru a integra o informatie, avem nevoie sa simulam, prin intermediul muschilor, o expresie de frica sau de furie.

Se produc astfel miscari imperceptibile, care trimit semnale la creier, probabil determinante in procesul de decizie.“

Aceasta teorie, numita de „embodiment“, merge si invers, pentru ca aceasta simulare a expresiilor faciale sau corporale este impiedicata. Asta poate interveni atunci cand suntem prada unor emotii prea puternice: „Cinema-ul sau televiziunea ne arata imagini in prim plan care stimuleaza tot acest «embodiment», ne acapareaza si ne imobilizeaza.

Dar nu este cazul Internetului. Suntem, in continuare, spectatori activi in fata internetului, care este mai putin incarcat emotional“, spune cercetatorul. Nu exista, deci, motive sa credem ca ne afecteaza capacitatea de decizie.

Creeaza o noua inteligenta?

Internetul vine sa dea peste cap certitudinile noastre. „Trebuie sa redefinim inteligenta“, sugereaza François Taddei. „Pana in acest moment, ea era oarecum definita, in testele de IQ, printr-o suita de raspunsuri la intrebari inchise, care se corelau intre ele.

Aceasta forma de coerenta nu mai este valabila. Trebuie sa invatam sa traim cu informatii in miscare, cu raspunsuri partiale, intr-o lume miscatoare.“

Cercetatorul in genetica, fascinat de capacitatea bacteriilor de a schimba informatii si de a coopera, vede in aceasta unealta mai degraba o sansa de a ne combina toate tipurile de inteligenta.

O avalansa de probe atesta ca suntem mai inteligenti in grup decat individual. Un grup dominat de unul sau de doua persoane ajunge mai greu la o solutie adaptativa decat unul in care puterea de decizie este distribuita mai democratic.

Sa pui toate observatiile nelinistitoare pe spinarea unei inovatii tehnologice care ar modifica retelele noastre neurale este o explicatie practica, pentru ca „ea ne scuteste de responsabilitatea actelor noastre“, concluzioneaza Michel Hautefeuille, specialist in cyberadictii.

E usor sa pui pe seama progresului greselile proprii. Cand a aparut calea ferata, unii au spus ca asta va modifica celulele corpului uman!

Azi, Internetul ne pune sub semnul intrebarii vechile certitudini legate de cunoastere, transmitere, si mai ales, de capacitatea noastra de a fi disponibili pentru lume. Ceea ce poate fi destabilizant la nivel individual.

 

Editare de Raluca Stan

 

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă

Dacă în copilărie ai simțit teamă de abandon sau față de figurile autoritare, ea poate face parte și din psihicul tău adult. Uneori, aceasta duce la somatizări la nivel fizic. Iată cum.

Citeste
De ce înjurăturile au rol terapeutic
De ce înjurăturile au rol terapeutic

Nu cred că există om pe lumea asta care să nu fi înjurat vreodată – poate călugării tibetani crescuți de mici la mânăstire, dar, și ei, cine știe ce au zis uneori în gând… Că suntem în trafic, ne-am lovit de pat la degetul mic ori o problemă de serviciu ne scoate din minți, scoatem la iveală arsenalul creativ sau concret de injurii. Când ne ajută asta și când nu?

Citeste
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare

De câte ori nu ai auzit: „Eu știu cel mai bine, eu sunt cel mai grozav, nimeni nu este așa de bun ca mine“ sau „nici nu știe ce a pierdut, nu o să găsească alta ca mine“. Narcisismul iese la iveală ca să ne protejeze, dar, de fapt, este o formă de autosabotare. Iată de ce.

Citeste
Internetul ne prosteste?
Internetul ne prosteste?

Se intampla ceva in capetele noastre. Cognitivistii sunt siguri: lucrul la calculator ne afecteaza circuitele cerebrale. Dificultati de citire, probleme de concentrare, de asimilare a informatiei… Homo interneticus e putin mai prost decat cei de dinaintea lui? Expertii raspund la intrebari.
 

Citeste
Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci
Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci

Ești responsabilă de propria dezvoltare personală, iar acest lucru înseamnă să rămâi mereu deschisă oportunităților de a te dezvolta. Iată de ce niciodată nu e prea târziu să faci schimbări.

Citeste
Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale
Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale

Nu este ușor să identifici un psihopat, de aceea cercetătorii dau mai multă atenție metodelor prin care aceștia ar putea fi reperați. Preferințele muzicale par să fie un criteriu.

Citeste