Now Reading
Învață să ai mai multă integritate

Învață să ai mai multă integritate

Respectarea cuvântului dat, încrederea pe care o inspiri celorlalți, sinceritatea de care dai dovadă, sunt calități pe care le căutăm la toți cei din jurul nostru. Iată cum poți avea mai multă integritate.

Citește și:

Cum gestionăm sentimentele contradictorii

7 trucuri psihologice pentru a-ți spori atractivitatea

M-am răzgândit…

Se spune că integritatea înseamnă ca ceea ce gândești să fie în acord cu ceea ce spui și cu ce faci. Iar pentru toată lumea din jur sunt vizibile ultimele două. Pe baza acestora, se pot trage concluzii și în privința primeia, care însă rămâne accesibilă (din fericire) doar ție.

Oare cum ar fi să știe toată lumea ce gândim? Să fim serioși, atât de mulți dintre noi nu își recunosc sieși anumite lucruri. Expunerea publică ar fi un dezastru.

Cunoscând faptul că oamenii nu se împart neapărat în buni și răi și că, totodată, nimeni nu este perfect, putem lucra la aspectele vizibile celorlalți care ne vor fi și nouă benefice.

Pentru că un comportament integru, constant, te va plasa în zona oamenilor care se bucură de apreciere. Măcar pentru acest motiv egoist de a-ți satisface propria vanitate și a-ți crește stima de sine și tot merită să încerci.

Prin urmare, atunci când spui ceva, învață să dai substanță cuvintelor tale. Da, este posibil să promiți, iar apoi să te răzgândești. Important este să nu dispari de pe scenă și nici să nu te faci că… plouă.

Găsește argumente, reformulează promisiunea (poate fi vorba de o amânare sau o îndeplinire parțială) sau pur și simplu oferă o explicație.

În felul acesta îți arăți respectul față de persoana respectivă. Iar data viitoare, nu te grăbi cu promisiunile și evaluează situația înainte de a oferi un răspuns. Este perfect acceptabil și civilizat să ceri timp de gândire înainte de a formula un răspuns la o solicitare.

 

Cum arată integritatea

Deși este un cuvânt intens vehiculat, nu stăm să ne gândim prea mult la ce înseamnă, de fapt. O altă definiție, mai aproape de adevăr ar spune că să fii integru înseamnă să faci ceea ce trebuie, chiar dacă nu este ceea ce îți convine, iar gestul nu îți este valorizat de alții. Un fel de antidot al interesului personal, care ne caracterizează pe atât de mulți.

Ce poți face? În primul rând învață să îți ceri iertare. Cum spuneam, nu suntem perfecți, deci facem greșeli. Iar să ne cerem iertare este deseori dificil.

Dar o putem face. Față de copiii noștri – care deseori sunt niște ținte neajutorate la care ne trezim țipând pentru că suntem obosiți, stresați, iar ei neascultători. Lasă mândria la o parte și învață să ceri iertare. Copiii tăi merită asta. Chiar și colegul din cauza căruia nu a mers un proiect sau a întârziat un deadline.

Nu duci luptele lui, nu știi ce s-a întâmplat, și poți cere iertare când ai întrecut limita sub impulsul furiei. Iar dacă am ajuns la furie, nu ar fi rău să înveți să o ții în frâu ca un adult matur emoțional ce îți dorești să fii.

Ești șef? Arată subalternilor tăi că le apreciezi munca. Este o practică pe cale de dispariție în vremurile moderne, deși șefii nu uită să scoată în evidență propriile realizări. Arată că poți fi un lider adevărat și arată-le angajaților tăi că îi apreciezi.

Vrei integritate în cuplu? Nu spune cuvinte dure și nu jigni în timpul unui conflict. Este dificil, ești furioasă, îți amintești tot ce a făcut „greșit” în ultimii trei ani, dar evită să îl etichetezi în vreun fel, sub impulsul nervilor.

Cât timp poți demonstra respect și chiar amabilitate/bunătate față de partenerul tău, îi dai o dovadă a integrității tale.

Nu în ultimul rând, învață să acorzi circumstanțe atenuante unei persoane. Dacă suntem stresați (ceea ce e la ordinea zilei) suntem mai înclinați să devenim defensivi și să căutăm vinovați peste tot. Dar toată lumea merită să fie ascultat și privit cu indulgență. Colegul care a dat un rateu. Cel despre care ai auzit că te-ar vorbi de rău. Cel care te enervează.

Nu te grăbi să tragi concluzii ci așteaptă să ai mai multe informații pe baza cărora poți reacționa. Chiar și atunci, cu decență. Vei constata cu uimire că o astfel de atitudine te scapă și de stresul pe care îl tot acumulezi.

Vestea bună este că integritatea se educă. Nu ne naștem cu ea ci depinde de cât de mult lucrăm cu noi înșine să ajungem acolo.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top