Now Reading
Memoria faciala si memorarea numelor – cateva tehnici de imbunatatire

Memoria faciala si memorarea numelor – cateva tehnici de imbunatatire

Revista Psychologies

Care sunt factorii care determina recunoasterea si memorarea oamenilor din jurul nostru? De ce unii au dezvoltata atat de bine memoria faciala, in timp ce altii intalnesc dificultati in a retine numele persoanelor? Acestea sunt procese gestionate strict de constructia si activitatea creierului uman sau exista si „complici“ (meserie, varsta, sex, pasiune..)?

 

E ciudat sa poti sa-ti amintesti pana la ultimul detaliu trasaturile fetei unui om (culoarea ochilor, forma buzelor, micile cicatrici, pistruii de pe nas si obraji) si sa nu-ti poti aminti cum o cheama pe acea persoana.

E ciudat pentru categoria de oameni care reuseste, absolut natural, sa-si aminteasca numele, pentru ceilalti situatia poate fi mai mult sau mai putin cunoscuta. De ce spun mai mult sau mai putin?

Deoarece sunt oameni care folosesc alte „criterii/puncte de reper“ in procesul de recunoastere a persoanelor: stilul de imbracaminte, manichiura, parfumul, coafura, vocea… elemente-cheie ale interlocutorului.

Cel mai bun exemplu in acest sens este stomatologul meu care, cu toata seriozitatea si concentrarea specifica meseriei lui, mi-a zis odata: „Nu-mi spune cum arata prietena ta, da-mi radiografia ei dentara ca sa-mi dau seama cine e.“

O echipa de specialisti in psihologie a Universitatii din Kansas (SUA) au ajuns la concluzia ca abilitatea de a retine numele persoanelor cu care intram in contact este generata in mare parte de motivatie si mai putin de memorie.

R.Harris sustine ca „Oamenii retin ce ii intereseaza, prin urmare fiecare retine lucruri diferite. Multi se complac cu ideea ca a memora numele interlocutorilor este complicat si nu mai depun efort in acest sens“.

Un alt studiu publicat de profesorii Universitatii Harvard a scos in evidenta un alt factor care contribuie la recunoasterea faciala si memorarea numelor: varsta.

Potrivit experimentului la care au participat 44.000 de voluntari, abilitatea de a retine numele este specifica persoanelor cu varsta cuprinsa intre 23 – 24ani.

Pe de alta parte, indivizii care au inregistrat abilitati mai bune de recunoastere faciala se situeaza intr-o categorie de varsta mult mai larga 10-20 ani. Aceste abilitati se afla intr-un proces de imbunatatire constanta pana la varsta de 30-35 ani, cunoscand o etapa de declin dupa 55 ani.

Facand abstractie de varsta respondentilor si evaluand acelasi subiect in functie de sexe, cercetatorii au subliniat faptul ca femeile au inregistrat rezultate mai bune la capitolul recunoastere faciala, lucru explicat de atentia lor pentru detalii, in timp ce spiritul practic masculin s-a dovedit mai bun in procesul de memorare a numelor.

Experimentele realizate au demonstrat ca abilitatea de recunoastere faciala cat si cea de memorare a numelor sunt procese complexe care implica mai multe variabile ce se manifesta diferit si care pot fi imbunatatite odata ce ne propunem acest lucru.

Primul pas consta in aplicarea exercitiilor logice si a jocurilor de strategie care imbunatatesc deopotriva memoria si atentia distributiva. O persoana atenta la prezentarile facute isi va aminti mai usor numele interlocutorilor depasind eventuale bariere in comunicare.

Somnul este un alt ingredient important in cresterea capacitatii de memorare facand posibila mutarea informatiei din hipocamp in cortexul cerebral reusind in acest fel sa consolideze pe termen lung informatiile despre persoanele cu care intram in contact.

Sportul regulat asigura organismului nivelul optim de dopamina care produce  motivatia si deci ne mentine conectati la informatiile venite din partea interlocutorilor.

Consumul de alimente care stimuleaza memoria (nucile, semintele, pestele gras, legumele crucifere, ciocolata neagra) poate fi transformat intr-un obicei sanatos care genereaza rezultate evidente in timp.

 

De Elena Pasat

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top