Now Reading
Mila vs compasiune, tu unde gresesti?

Mila vs compasiune, tu unde gresesti?

Revista Psychologies

Desi au intelesuri asemanatoare, intre mila si compasiune exista o diferenta majora. Cel mai bine ar fi sa optam pentru compasiune. Iata care sunt motivele.

 

 

 

Acesti doi termeni au, in general, intelesuri asemanatoare, cum ar fi intelegere si compatimire fata de suferintele celorlalti. Atat mila cat si compasiunea au la baza empatia, abilitatea de a recunoaste, percepe si simti direct emotiile celorlalti. La o privire mai atenta, vom vedea insa diferente.

Spre deosebire de compasiune, care este pur empatica, generoasa si daruita din inima, mila ne distanteaza de cei aflati in suferinta. Expresiile: “E la mila celorlalti” sau “A ajuns la mila lumii”, scot la iveala nuante de superioritate si sentimentul de control, de putere fata de cel slab.

In compasiune, esti pe picior de egalitate cu cel in suferinta. Mai mult, mila impartasita intr-o comunitate cu aceleasi valori pare a fi mai apropiata de compasiune.

 

Ce este compasiunea

Cand suntem empatici, experimentam emotional sau visceral starile si sentimentele celorlalti. Cu alte cuvinte, empatia este un fel de oglindire a emotiilor celorlalti. De exemplu, cand vedem ceva trist ne cuprinde mahnirea sau chiar ne dau lacrimile.

Cand suntem altruisti, oferim actiuni in beneficiul celorlalti. Actele izvorate din compasiune au la baza un comportament altruist. Nu putem spune acelasi lucru despre donatiile pentru micsorarea impozitelor.

Compasiunea este un sentiment de vibratie inalta, plina de intelegere si dezinteresata. Nu te ridica deasupra celorlalti, nu te coboara, ci te asaza cu si langa ei. Este o alternativa sanatoasa la egoism.

Daca originile ei se afla in religie si spiritualitate, compasiunea face de cativa ani obiectul a numeroase studii si cercetari, iar rezultatele sunt surprinzatoare.

De exemplu, studiul condus de John King in 2006 arata ca acelasi circuit care include amigdala si cortexul prefrontal, o parte a creierului care este implicata in procesul de frica si risc, este activat deopotriva in comportementul violent, agresiv si in exprimarea compasiunii.

Acelasi sistem ne ghideaza comportamentul social. Putem deci alege sa fim agresivi sau plini de compasiune. “Compasiunea este de fapt starea de spirit care ajuta la generarea restructurarii creierului – neuroplasticitatea, pentru a permite experimentarea starilor de siguranta, creativitate si bine.”

 

Compasiunea are efect terapeutic

Compasiunea ne aduce beneficii individuale si la nivel social. Au fost realizate scanari ale creierului celor care au acordat ajutor din compasiune si s-a constat faptul ca centrii placerii din creier, aceiasi pe care ii stimuleaza un desert bun sau alte placeri, sunt activi. Cand vedem pe cineva care face un act de caritate, simtim aceeasi placere ca si cum am primi noi acei bani!

Putem afirma asadar fara rezerve: compasiunea este o placere sanatoasa. Mai mult, este o parte evoluata a naturii noastre umane, afirma psihologia pozitiva. Este vitala echilibrului nostru fizic si psihic si contribuie la supravietuirea noastra ca specie.

Compasiunea scade nivelul inflamatiilor din corp si creste longevitatea (creste speranta de viata a celor care ajuta). Asadar, actele de compasiune contribuie la cresterea stimei de sine si au un impact major asupra starii noastre de bine, sanatatii fizice si psihice.

 

Mila sau compasiune?

Ai putea si tu sa te bucuri de beneficiile miraculoase ale compasiunii daca iti vei deschide inima cu sinceritate. Ia-ti un moment de reflectie. Inspira adanc, din mijlocul pieptului, si intreaba-te: Daruiesti dezinteresat? In spatele gestului tau se afla sentimentul de egalitate sau de superioritate? Stii sa asculti?

Esti empatica? Esti tentata sa judeci sau sa critici, la prima vedere? Este deschisa catre a accepta oamenii asa cum sunt? Creezi pace si armonie oriunde, la locul de munca si acasa?

Incheie exercitiul de reflectie cu cateva respiratii adanci si profunde, cu atentia asupra inimii. Iar cand vei avea posibilitatea sa actionezi din compasiune, nu din mila, actioneaza! Trupul, mintea si sufletul iti vor multumi.

 

De Minodora Dinu, profesor, consilier in dezvoltarea personala, instructor yoga, www.doradinu.com, https://www.facebook.com/DoraDinuTeacher/

 

Citeste si:

Echilibrul dintre altruism si egoism

Cum ne educam empatia

 

Foto: hepta.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top