Motive pentru care nu ai (încă) ceea ce îţi doreşti

Ți se pare că universul sau karma te împiedică să obții ceea ce îți dorești? Iată motivele reale și ce ai de făcut în continuare.

Citește și:

3 indicii ca este timpul sa renunti la un obiectiv

Cum iesim din zona de confort

Îţi doreşti cu ardoare ceva şi cu toate acestea nu ai încă ceea ce ai vrea să obţii? Te frământă întrebări precum “De ce?”, “Cum de nu reuşesc?”, “Ce aş putea face diferit?”.

Fii atentă la gândurile tale, atitudinile şi comportamentele tale şi vezi care sunt acele piedici care stau în calea îndeplinirii dorinţelor.

 

Influența trecutului personal

S-ar putea să nu ai încă ceea ce îţi doreşti pentru că te centrezi prea mult pe trecut şi nu mai eşti o prezenţă conştientă aici şi acum. Ia cu tine din experienţele de viaţă anterioare doar ceea ce-ţi foloseşte mai departe.

Chiar şi atunci când ai greşit, poţi începe prin a accepta acel lucru, a fi tolerantă cu tine însăţi şi a învăţa ce poţi face diferit pe viitor pentru a nu mai repeta greşeala.

Dacă te învinovăţeşti şi revii iar şi iar asupra greşelii, nu faci altceva decât să-ţi blochezi dezvoltarea. Faptul e consumat, nu poţi da timpul înapoi. Deci, acordă-ţi iertarea, vezi care sunt învăţămintele pentru tine şi mergi mai departe!

În unele cazuri, pot apărea răni adânci din copilărie care-şi pun amprenta asupra vieţii tale de adult.

Evită să rămâi în sfera blamării părinţilor şi gândeşte-te că au facut şi ei ceea ce au ştiut, au gestionat situaţia aşa cum au fost ei capabili la acel moment. E important însă ce faci tu de acum încolo.

Dacă simţi că este copleşitor pentru tine, apelează la un psihoterapeut care te va ajuta să-ţi vindeci rănile, să procesezi şi să integrezi acele experienţe dureroase pentru tine.

Nici centrarea excesivă pe viitor nu este de bun augur! E important să-ţi stabileşti obiective şi să-ţi faci planuri de acţiune, dar e esential să vezi ce poţi începe să faci încă de acum, din prezent.

 

Zona de confort

Deşi îţi doreşti ceva foarte mult, s-ar putea să ai tendinţa să rămâi în zona ta de confort. Şi deși e comod pentru tine, există riscul să nu ajungi să ai ceea ce îţi doreşti.

Ieşirea din zona de confort presupune acţiune. Poţi începe cu cel mai mic pas către direcţia dorită de tine.

Pe măsură ce înaintezi, pe de-o parte vei constata că şi zona ta de confort se extinde încet, încet, şi, pe de altă parte, vei constata că şi drumul către obiectivele tale se conturează din ce în ce mai bine.

Dacă ai început să acţionezi în direcţia dorită, ai realizat deja un lucru foarte important.

În acelaşi timp, dacă te aştepţi să fie o soluţie magică, gen “Pufff! Şi lucrurile se schimbă peste noapte!”, s-ar putea să fii dezamagită apoi. Aşadar, fii perseverentă şi ai răbdare!

 

Autosabotarea

Un alt motiv pentru care nu ai încă ceea ce-ţi doreşti poate fi acela că te autosabotezi. Poate părea paradoxal (“Cum să-mi doresc foarte mult un lucru şi să mă autosabotez?”). Ei bine, se întâmplă acest lucru.

Dacă de exemplu îţi trec prin minte gânduri de genul “Totul îmi merge prost!” sau “Oricum nu-mi va ieşi lucrul ăsta!”, atunci în gândirea ta apar distorsiuni cognitive de tipul suprageneralizare şi ghicirea viitorului, care te împiedică de fapt să obţii ceea ce doreşti.

Folosind de exemplu eticheta “Sunt o ratată!”, vei avea tendinţa să vezi numai lucrurile pe care le faci greşit sau mai puţin bine, fără a le mai observa şi pe cele bune.

De asemenea, există riscul ca şi dorinţa ta de acţiona în direcţia dorită să scadă şi, în mod inconştient, acţiunile tale să se îndrepte către confirmarea etichetei. Şi atunci putem vorbi de profeţia autoîmplinită.

 

Obiective realiste

Dacă tu consideri că ai facut tot ce se putea şi nu ai încă ceea ce îţi doreşti, ia-ţi un răgaz şi reflectează asupra obiectivelor pe care ţi le-ai stabilit. Dacă sunt utopice, atunci prin definiţie nu pot fi realizabile.

De exemplu, dacă eşti o persoana intovertă şi ţi-ai propus să devii extravertă pentru că tu consideri că ai avea mai multe avantaje…

Cu exerciţiu şi răbdare poţi ajunge să fii ceva mai orientată, deschisă către exterior, însă nu-ţi poţi atinge obiectivul de a deveni extravertă!

În acelaşi timp, observă că persoanele introverte pot da dovadă de  o mare capacitate de analiză și de reflecţie, iar acest lucru îţi poate fi de mare folos.

Aşadar, în loc să-ţi stabileşti obiective nerealiste, mai bine înveţi să-ţi valorifici la maxim resursele tale. Visează îndrăzneţ şi realist în acelaşi timp!

 

Perfecționismul este un obstacol

Deşi poate părea paradoxal, prefecţionismul poate fi un obstacol pentru a avea ceea ce îţi doreşti.

Astfel, din dorinţa ta de a face lucrurile perfect, poţi amâna prea mult să faci ceva sau te poţi focaliza prea mult asupra unor aspecte mai puţin importante, pierzând din vedere imaginea de ansamblu.

De exemplu, cum ar fi ca un coleg să te curteze intens, iar tu să nu-i raspunzi, considerând că nu eşti încă suficient de pregătită pentru acea relaţie şi apoi să constaţi că el a renunţat să aştepte la nesfârşit şi iese deja în oraş cu altă colegă?

Şi rămânând tot în sfera relaţiilor de cuplu: poate îţi doreşti să ai un partener, însă eşti atât de pretenţioasă încât consideri că nici măcar unul dintre cei care te curtează nu este potrivit, şi până la urmă rămâi singură.

Şi perfecţionismul emoţional îţi aduce multe neajunsuri. Dacă îţi propui ca lucrurile să fie perfecte din punct de vedere emoţional pentru tine, pui o presiune atât de mare asupra ta în acest sens, încât lucrurile vor ieşi pe dos cel mai adesea.

Dacă însă accepţi că pot fi momente în care să intri în panică sau să fii furioasă de exemplu, atunci înseamnă că ai curajul să-ţi accepţi vulnerabilităţile şi apoi îţi poţi gestiona mult mai bine emoţiile negative.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie

Traumele din copilărie ne ghidează deseori viața adultă mai mult decât suntem în stare să recunoaștem. Rănile nevindecate și suferințele îngropate pot fi reale piedici în calea atingerii potențialului nostru real. Pentru că, în interior, vom purta mereu un copil vulnerabil, trist, neîncrezător. Psihologul Andra Zaharia ne spune cum să depășim o copilărie tristă și cum să alegem corect drumul spre vindecare.

Citeste
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

Unii oameni țin mortiș să păstreze aparențele, chiar dacă asta riscă să le afecteze foarte serios viața. Nu își conștientizează problemele sau le bagă sub preș… Cum ajungem aici și ce e de făcut?

Citeste
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci

Cu toții ar trebui să ne creștem stima de sine pentru că o atitudine corectă ne ajută să obținem mai ușor ceea ce ne dorim și să fim în armonie cu noi înșine. Iată ce putem face.

Citeste
3 simptome de ADHD care îți creează probleme
3 simptome de ADHD care îți creează probleme

Mulți dintre noi nu știm că avem ADHD, gândindu-ne că așa suntem noi, mai agitați. Iată câteva simptome ale acestei tulburări pe care le putem identifica la noi sau cei apropiați.

Citeste
5 informații personale care ar trebui să rămână secrete
5 informații personale care ar trebui să rămână secrete

Cu toții avem secrete. Iar cea mai mare greșeală este să ne așteptăm ca alții să ni le păstreze. Iată câteva informații pe care nu trebuie să le împărtășim. Pentru o viață liniștită.

Citeste
Ce ascunde hoarding-ul sau acumularea de obiecte
Ce ascunde hoarding-ul sau acumularea de obiecte

Poate ai văzut filme sau documentare despre oameni cu casele ticsite de obiecte, pe care nu sunt dispuși să le arunce, deși sunt inutile și ocupă aproape toată locuința. Fenomenul este extrem de serios și nu doar ceva ce vezi la televizor. Detalii de la psihologul Roxana Arion.

Citeste