Motive pentru care oamenii săraci sunt mai darnici

Nu este un secret pentru nimeni: oamenii săraci sunt mai darnici. Dar oare de ce se întâmplă acest lucru? Iată câteva răspunsuri.

Citește și:

De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Studii multiple au demonstrat că persoanele înstărite, mai mult, cele care au avut mereu o situație materială stabilă și mulțumitoare, sunt mult mai restrânse în privința cheltuielilor și rareori darnice. Astfel de persoane tind să fie calculate.

În timp ce există zicala „sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin”, oamenii cu bani sunt cei care vor avea mereu răbdare să cumpere la reduceri, să caute promoții sau anumite second-hand… chiar dacă e vorba despre o mașină luxoasă.

Nu ne referim aici la marii bogați ai lumii ci la păturile sociale din care rareori este exclusă cea de mijloc, rămânând să se împartă între oameni cu bani și cei săraci.

Proporțional cu veniturile, oamenii săraci vor dona sau își vor ajuta semenii cu sume semnificative, comparativ cu cei înstăriți.

Pentru că, nu-i așa, poate cineva îți dă 10 lei, iar altcineva doar 5. Dar pentru cel din urmă, aceștia pot fi toți banii pe care îi are. Pentru primul însă, reprezintă o sumă nesemnificativă.

Recent, un cercetător, Paul Piff, sublinia în lucrările sale că oamenii cu venituri scăzute sunt mult mai generoși, încrezători și dornici de a oferi ajutor semenilor comparativ cu cei înstăriți. Primii sunt mai mult în contact cu nevoile celorlalți și mai dedicați principiului egalității.

Este simplu să credem că cei bogați au adunat avere tocmai pentru că sunt mai… zgârciți, dar există și experimente care ne contrazic.

Rugați să își imagineze circumstanțe financiare diferite de cele prezente, atât cei săraci cât și cei bogați și-au schimbat reacțiile.

Respectiv, cei săraci, imaginându-și că sunt bogați au devenit mai puțin altruiști, iar cei bogați, sărăciți, au fost mai generoși cu cei amărâți sau bolnavi.

Concluzia este că empatia și compasiunea sunt ingredientele cheie ale generozității oamenilor săraci. Iar studiul atrage atenția unui fapt universal valabil: ne identificăm mai bine cu membrii grupului din care facem parte.

Problemele grupului vor avea o rezonanță mai puternică, motiv pentru care cei cu bani preferă să doneze instituțiilor culturale, spre exemplu. Iar cei cu venituri scăzute își vor ajuta semenii care suferă de aceleași probleme sau cauzelor cu care empatizează.

Această diferență dintre cele două pături sociale, întrucât distanța dintre ele, cum spuneam, este din ce în ce mai mare, va crește la rândul ei. Iar să trecem de partea cealaltă a grupului nostru este nu doar o imposibilitate economică, dar va deveni imposibil și să ne imaginăm.

Cei bogați nu vor vedea necesitatea extinderii beneficiilor pentru șomeri, chiar vor ajunge să creadă că un astfel de sprijin îi încurajează să devină leneși. Iar cei săraci vor deveni iritați de demersurile bogaților de a nu reduce taxele întrucât nu este un lucru benefic.

Pe scurt, efectele psihologice ale proceselor acestor două grupe de populație vor crește problemele sociale și vor face din ce în ce mai dificilă funcționarea întregului. Deja ne îndreptăm într-acolo.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum să avem o memorie mai bună
Cum să avem o memorie mai bună

Reții greu nume de persoane, niciodată numere de telefon, nu […]

Citeste
Reziliența: cum ne îmbunătățim forța emoțională în fața obstacolelor
Reziliența: cum ne îmbunătățim forța emoțională în fața obstacolelor

Reziliența este una dintre cele mai utile abilități, iar exersarea ei ne aduce beneficii pe termen lung. Iată ce avem de făcut.

Citeste
De ce este importantă educația continuă
De ce este importantă educația continuă

Dezvoltarea personală și educația continuă sunt strâns legate între ele. Psihologul Ștefania Voia ne oferă câteva explicații.

Citeste
4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar
4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar

Deseori noi, femeile, facem anumite greșeli și constatăm că nu ne descurcăm financiar. Iată câteva sfaturi pentru a deveni mai independentă.

Citeste
Învață să spui NU! Cum să ai un comportament asertiv
Învață să spui NU! Cum să ai un comportament asertiv

Chiar dacă știi cât de important este să ai un comportament asertiv, nu înseamnă că e simplu să spui nu. Iată câteva sfaturi.

Citeste
4 tehnici de manipulare de care să te ferești
4 tehnici de manipulare de care să te ferești

Chiar dacă ai învățat să spui nu, poți rămâne vulnerabilă altor tehnici de manipulare, mai subtile. Iată cum să le recunoști.

Citeste