Prea mult stres? Cum să îi combați efectele nocive de la nivel psihic și fizic

Cu toții suferim de stres. Mulți dintre noi adaugă anxietate și oboseală. Iar efectele la nivel fizic și psihic sunt cu adevărat grave.

Citește și:

6 activitati neasteptate care te scapa de stres

3 lucruri simple pe care le poți face pentru propria dezvoltare personală

Bolile de inimă

Odată cu stresul crește și presiunea arterială care agravează problemele cardiovasculare. Creșterea fluxului sanguin duce la eliberarea in sânge a colesterolului și trigliceridelor.

Nu mai spunem că fumătorii au tendința de a crește numărul de țigări pe fond de stres, iar alte persoane mănâncă exagerat pe fond emoțional. Sunt factori în plus care contribuie la deteriorarea sănătății inimii tale.

În principiu, știm toate aceste lucruri de la medici sau din alte mijloace de informare. Dar avem impresia că nu ni se va întâmpla taman nouă.

Este o credință falsă prin care doar evităm să producem o schimbare autentică și benefică. Este o rezistență de care ne agățăm din principiul inerției: nu îmi e bine, dar voi face ce am făcut și până acum.

Crezi că nu poți gestiona stresul? Află că în multe situații putem anticipa contextul stresant și deseori este decizia noastră de a ne supune acestui sentiment.

Credem că îi vom face față și vom ieși câștigători. Probabil psihic, ulterior unei perioade stresante, reușim să ne calmăm. Dar organismul nostru înregistrează odată în plus daune.

 

Obezitatea

Știm că trebuie să mâncăm sănătos, dar dacă ținem cont de tradițiile culinare cu care am crescut, să mâncăm sănătos deseori ține de autocontrol și voință.

În acest sens, nu avem resurse nelimitate, oricât ne-am dori. Iar sub stres, controlul slăbește, cedăm tentațiilor, căutăm confort în mâncare. Obezitatea este o problemă severă de sănătate, care atrage după sine multe alte complicații.

Studiile arată că stresul crește în mod direct nivelul glicemiei în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip II. Pentru cei dispuși la Alzheimer, stresul este responsabil pentru accelerarea leziunilor cerebrale și progresia mai rapidă a bolii.

Durerile de cap sunt și ele cauzate de stres și nu vorbim despre cele datorate doar tensiunii care trec mai ușor, ci despre migrene. Pentru cei care lucrează în condiții de stres, riscul de a dezvolta depresie este cu 80% mai mare.

 

Ce ai de făcut

Nu poți evita mereu situațiile stresante dar, deși pare a fi o calitate căutată, nici nu face o virtute din faptul că ești eficient în condiții de stres.

Pentru sănătatea ta psihică și fizică, ai nevoie de un bun management al stresului. Învață să respiri controlat, iar prin aceste exerciții să îți relaxezi corpul și mintea.

Mindfulness-ul nu este un trend de moment, înseamnă să fii prezent aici și acum, să te ocupi de probleme pe rând, să te concentrezi pe momentul actual și nu pe trecut sau pe viitor.

Regretele, ruminațiile legate de trecut, temerile legate de viitor, nu fac decât să ne alimenteze stresul.

Încearcă să reformulezi în mintea ta anumite situații. Ești blocată în trafic și întârzii la muncă? Este momentul în care cu toții ne enervăm și devenim anxioși.

O altă perspectivă ar fi să te calmezi și să profiți de cele câteva momente în care nu ai nicio altă obligație. Nu poți schimba situația în care te afli, dar poți schimba perspectiva ta asupra ei.

Practică recunoștința, chiar dacă nu ți se pare că este momentul potrivit… Atunci când ești stresată, creierul tău se focusează asupra unei sau unor probleme și refuză să vadă orice altceva.

Dar depinde de tine să îți îndrepți mintea către altceva. Gândește-te la lucrurile bune și pozitive din viața ta.

Aceste tehnici te ajută pe moment, dar nu ar fi rău să faci schimbări mai importante. Încearcă să faci din sport o rutină necesară. Orice formă de mișcare este un ajutor pe care îl dai organismului și creierului tău.

Cheia pentru un bun management al stresului pe termen lung este să faci anumite schimbări la care te poți raporta atunci când simți presiune.

Persoanele care fac sport sunt mai energice și au o dispoziție generală mai bună. Nu mai spunem că vei combate astfel și problemele de sănătate. Poți opta pentru yoga sau meditație. Caută o resursă care ți se potrivește și la care poți apela când resimți stresul.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
(P) Caracteristicile comune ale femeilor de afaceri de succes
(P) Caracteristicile comune ale femeilor de afaceri de succes

Deși fiecare minte este o lume, se pare că întotdeauna […]

Citeste
Cum să ne acceptăm propria suferință
Cum să ne acceptăm propria suferință

E greu de conceput cum am putea să ne acceptăm propria suferință, când primul impuls este de a scăpa de ea, de a o depăși. Nu poate fi evitată, oricât ne-am dori, dar poate fi abordată cu mai multă înțelegere din partea noastră.

Citeste
Suferința provocată de secretele de familie
Suferința provocată de secretele de familie

Secretele de familie sunt întotdeauna încărcate de apăsare și, chiar dacă nu recunoaștem, de anxietate. Puterea lor crește pe măsură ce ne străduim să le ascundem, iar nemărturisirea lor poate provoca suferință de-a lungul mai multor generații.

Citeste
Prea mult stres? Cum să îi combați efectele nocive de la nivel psihic și fizic
Prea mult stres? Cum să îi combați efectele nocive de la nivel psihic și fizic

Cu toții suferim de stres. Mulți dintre noi adaugă anxietate și oboseală. Iar efectele la nivel fizic și psihic sunt cu adevărat grave.

Citeste
Te joci cu părul? Ce mesaj psihologic transmiți
Te joci cu părul? Ce mesaj psihologic transmiți

Atunci când cineva stă de vorbă cu tine, nu te poți abține să nu-ți atingi părul, să nu te joci cu el, să nu ți-l aranjezi? Uite ce mesaj psihologic transmiți! E cazul să te oprești…

Citeste
Ce este medierea și la ce este ea folositoare
Ce este medierea și la ce este ea folositoare

Medierea, un proces care uneori sună prea tehnic, dar nu este. În esență, el e… împăcarea unor certăreți. Fie că ei sunt copii, părinți sau companii cu interese mari de business. Unul dintre cei care fac mediere la cel mai înalt nivel este Bruno Demaille, un francez care trăiește la București, și pe el l-am întrebat ce și cum e cu medierea…

Citeste