Now Reading
Prietenii – ajutorul nepretuit in momente dificile

Prietenii – ajutorul nepretuit in momente dificile

Revista Psychologies

Prietenii se spune ca sunt familia pe care ne-o alegem. Pentru ca e foarte greu sa traim fara legaturi emotionale puternice, iata ce tipuri de relationare sa favorizam si importanta lor.

 

Introvert si extrovert

Se spune ca oamenii sunt  fiinte sociale, insa in ce masura avem nevoie de socializare si ce anume difera de la un ins la altul, cand vine vorba despre aceasta?

Discutand pe cele doua dimensiuni ale personalitatii, introvert si extrovert,  este cunoscut ca cele ele se raporteaza diferit la socializare.

Introvertul este epuizat de o socializare continuua si are nevoie de timp petrecut de unul singur pe cand extrovertul poate fi considerat termen sinonim cu socializarea. Cert este ca ambele tipuri de personalitate au nevoie de acest proces cat se poate de vital pentru fiinta umana.

 

Nevoia de prieteni, relatii si contacte

Singuratatea e dureroasa, oricat de mult am nega si am evita sa punem punctul pe „i”. Oricat de neinteles si imprevizibil este algoritmul unei prietenii, acesta este o parte fara de care nu putem exista. De ce ne trebuie prieteni?

In primul rand prietenii ne formeaza si ne modeleaza personalitatea, ne pun in contact cu realitatea si de multe ori ne aduc inapoi cu picioarele pe pamant. Simtim ca facem parte din ceva si ca cineva va fi acolo pentru noi.

Desigur, exista si momente cand algoritmul o ia razna si prieteniile se strica. Evoluand, ajungi sa ai principii si idei diferite fata de oamenii din cercul tau de prieteni. Nu e vorba de rautate ci, mai degraba, de un mod de gandire ce nu mai este impartasit si creaza diferente majore.

Daca argumentele de sus nu sunt suficient de valide, studii recente atesta ca persoanele cu multi prieteni traiesc cu pana la 22% mai mult fata de cei care nu au prieteni.

Totodata, un studiu american demonstreaza ca persoanele cu relatii sociale puternice au cu 50% crescute sansele de supravietuire, indiferent de sex, varsta sau stare de sanatate.

 

Nevoia unui prieten apropiat

Fiecare ne confruntam cu anumite intamplari pe care simtim nevoia sa la impartasim cuiva. Un prieten apropiat are rolul de a ne oferi confortul necesar pentru a ne destainui.

In fata lui suntem autentici si nu simtim nevoia sa jucam vreun rol. Pe langa acest “umar pe care  putem plange”, un prieten ne spune si ceea ce nu vrem sa auzim si ne este benefic. El este cel care ne sustine si ne motiveaza constant fara sa faca aceste lucruri din complezenta.

Oricat de mult ai crede ca nu ai nevoie de un confident si ca mai bine tii in tine toate trairile, existenta unei persoane apropiate poate fi eliberatoare.

 

Familia in rol de confident

Desigur, sunt multe persoane ce au relatii foarte puternice cu familiile lor. Spre exemplu, prieteniile puternice dintre mama si fiica. Mama poate fi considerate prima si cea mai buna prietena, confident si sfatuitor.

Totodata, nu intotdeauna diferentele dintre generatii sunt insesizabile si exista posibilitatea, ca la un moment dat, sa existe perspective diferite asupra vietii. Atunci intervine nevoia unui prieten care sa empatizeze cu nevoile varstei tale.

Familia reprezinta un mediu sigur in care putem socializa. Nu exista teama de a fi exclus sau uitat, pe cand prieteniile cu oameni cu care nu ai niciun grad de rudenie sunt usor mai riscante (poti sa nu fi placut sau sa fi inlocuit, etc.). Asta nu inseamna ca trebuie sa te plafonezi si sa scoti din calcul toate aspectele pozitive ale unei prietenii.

 

Solitudinea

Exista persoane care nu au prieteni apropiati si metin relatiile distante cu persoanele din jurul lor. Motivele sunt multiple, de la teama de a nu fi judecati de altii pana la lipsa abilitatilor de socializare.

Cert e ca persoanele aflate in aceasta situatie resimt de cele mai multe ori singuratatea, insa prefera sa ramana in zona de confort. Prieteniile necesita timp, incredere si efort, pentru a fi create si apoi mentinute.

Solutia ar fi terapia, indiferent de cauza ce provaca acest comportament solitar. Cu ajutorul psihologului, persoanele in cauza pot invata cum sa fie mai tolerante, cum sa isi gestioneze emotiile si sa depaseasca dezamagirilie anterioare. In acelasi timp, terapia de grup creeaza contextual perfect socializarii.

Pentru scepticii in privinta beneficiilor terapiei, exista si un numar vast de carti pe aceasta tema care explica mai bine ideea de relationare. O trecere in revista a acestora o face Tom Butler-Bowdown in cartea “50 de carti fundamentale pentru dezvoltarea personala”.

Concluzia e ca socializarea este necesara, indiferent de temperament si personalitate. Insa este necesar sa gasim propria definitie a prieteniei pentru a putea dezvolta relatii atuentice si de durata.  

 

De Claudia Dinu

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top