Now Reading
Strategii pentru depasirea sentimentului de neimplinire

Strategii pentru depasirea sentimentului de neimplinire

Revista Psychologies

Atunci cand ne evaluam viata si realizam ca nu putem bifa toate realizarile dorite, apare sentimentul de neimplinire. Iata cateva strategii pentru a-l depasi.

 

Bilantul negativ

Poate ca sunt momente in care simti ca viata ta nu este cea pe care ti-ai imaginat-o cu ani in urma, ca sunt o multime de lucruri pe care ai fi vrut sa le faci pana in acest moment, dar nu le-ai facut sau ca viata profesionala ori sentimentala nu-ti mai aduc aceleasi impliniri ca alta data.

Incet, incepi sa te analizezi si sa pui sub lupa fiecare aspect al vietii tale, sa iei fiecare situatie si s-o intorci pe toate partile incercand sa gasesti raspunsuri.

Inerent, ajungi sa te intrebi cum de ai lasat sa se piarda pe drumul vietii o parte din visurile pe care, cu ani in urma, ti-ai cladit viitorul.

Cand ai incetat sa-ti mai hranesti idealurile si sa te multumesti cu o viata liniara? De ce lucrurile pe care inainte le faceai cu placere si-ti aduceau atata satisfactie acum nu mai starnesc niciun ecou in viata ta?

Iti dai raspuns dupa raspuns si ajungi sa intelegi ca desi ai pornit cu avant sa-ti implinesti visurile si viata, undeva pe parcurs ai obosit si ai ales, constient sau inconstient, sa incetinesti ritmul.

Intelegi ca visul nu a devenit realitate, iar asta da nastere starii de nemultumire sau neimplinire.

Sentimentul de neimplinire este perceput, in cele mai multe cazuri, ca pe o povara greu de purtat pe umeri.

Cu cat este mai mare perioada in care starea de neimplinire persista, cu atat povara devine din ce in ce mai greu de dus si poate declansa dezechilibru pe mai multe planuri ale vietii. De aceea, este necesar sa intervenim pentru a remedia aceasta situatie.

 

Reevalueaza-ti idealurile

Zi de zi participam activ la construirea idealurilor noastre, punand caramida peste caramida. Si odata cu ele crestem si noi, adaugandu-ne cate putina “noutate” in fiecare zi si devenind oameni noi.

Asa se intampla ca dupa un timp, nu vom mai fi cei de la inceput si poate idealurile de atunci nu se mai potrivesc cu cele de acum.

Cand simti ca ceva nu te mai multumeste, ofera-ti timp si reevalueaza-ti idealurile. Vezi daca ceea ce ti-ai stabilit initial mai corespunde cu ceea ce-ti doresti in acest moment.

Iar daca exista diferente, fa-ti ajustarile necesare astfel incat totul sa reintre pe fagasul normal.

 

Renunta la a mai face ceea ce “trebuie”

Cand visurile tale sunt indraznete si ies, mai mult sau mai putin, din tiparele clasice trasate de lumea in care traim, acestea sunt vazute ca o “iesire din normalitate”.

Ca orice noutate, aceasta va soca si ii va face pe toti cei din jurul tau sa incerce sa te “aduca pe drumul cel bun”, sa faci ceea ce “trebuie” sau ceea ce e “bine”.

Exploreaza daca “binele” lor este si “binele” tau, daca ceea ce “trebuie” este ceea ce iti doresti tu sa faci sau ceea ce te face pe tine fericita. Ia-ti timp si analizeaza situatia, iar la sfarsit alege ceea ce e mai bine pentru tine.

Nu-ti ingradi implinirea si fericirea pe baza unor convingeri subiective sau limitative si nu-ti abandona visurile doar pentru ca altcineva nu a mai facut asta pana acum.

Renunta la a mai incerca sa multumesti pe toata lumea si invata sa te multumesti in primul rand pe tine insati. Pastreaza doar ceea ce te reprezinta si fii autentica.

 

Evita compararea cu ceilalti

Avem foarte des tendinta de a ne compara cu ceilalti si cu modul in care ei se preocupa de indeplinirea visurilor lor.

De cele mai multe ori, aceasta comparatie nu aduce ceva pozitiv in viata noastra, ci ne face sa credem ca oricine poate fi mai bun decat noi si poate face lucrurile intr-o maniera mult mai eficienta.

Asadar, ce iti poate aduce bun comparatia cu ceilalti? Cu ce te-ar ajuta sa consideri ca tu poti face mai putin decat fac ei? La ce ti-ar folosi sa crezi ca visurile tale sunt mai putin importante decat ale lor?

Nu-ti irosi energia incercand sa-ti construiesti bariere in calea implinirii, ci foloseste-o ca resursa pentru a da viata visurilor tale.

 

Asuma-ti greselile si nu te autoculpabiliza

A gresi e omeneste si se poate intampla oricui. Chiar daca ai gresit sau lucrurile nu au iesit exact cum iti imaginai tu, nu te lasa prinsa in capcana autoculpabilizarii.

Asuma-ti greselile sau erorile aparute si reconstruiese-ti planul de actiune. Foloseste-te de lectiile de viata capatate si invata ca pe viitor sa nu faci aceleasi greseli.

 

Inlatura gandurile negative

Gandurile tale se reflecta in fiecare actiune pe care o faci. Inlatura gandurile negative despre tine si visurile tale si asuma-ti responsabilitatea pentru viata pe care o traiesti.

Schimband modul in care gandesti, vei schimba si perspectiva din care privesti viitorul. Doar tu poti alegi in ce directie mergi. Invata din experientele tale de viata, renunta la temeri si mergi inainte cu incredere.

 

Regaseste-ti puterea interioara

Ca oricare dintre noi, cu siguranta si tu ai momente in care energia si puterea interioara sunt la cote minime, iar orice activitate ti se pare un efort exagerat si inutil.

In astfel de momente este indicat sa-ti indrepti atentia asupra ta si sa-ti acorzi timpul necesar pentru odihna fizica si psihica.

Profita de aceste momente si croieste-ti un plan de actiune pentru viitor. Conecteaza-te la tine si regaseste-ti scopul.

Odata gasit, acesta va reaprinde in tine acea putere interioara. Iar tu vei putea trece la actiune si vei putea face ca fiecare moment sa conteze, preluand controlul asupra vietii tale si inlaturand senzatia de vid si neimplinire.

Nu te lasa coplesita de sentimentul de neimplinire, ci transforma-l in motorul care-ti furnizeaza energia necesara pentru a ajunge acolo unde iti doresti sa fii. Depaseste-ti limitele si priveste lumea de sus, de la inaltimea visurilor tale implinite.

 

De Andra Zaharia, psiholog, Consilier Vocational si Dezvoltare Personala

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top