Now Reading
Tehnici pentru a-ți depăși frica

Tehnici pentru a-ți depăși frica

Teama te paralizează și îți blochează acțiunile sau deciziile? Într-o anumită măsură e necesară, dar uneori trebuie să o controlăm. Iată câteva tehnici pentru a-ți depăși frica.

Citește și:

Semne ca te lasi controlata de frica

Cum scapam de teama de abandon

Chiar dacă este o emoție naturală și prezentă în viață fiecăruia dintre noi, frica este aceea cu care ne este uneori cel mai greu să intrăm în contact și pe care dorim de cele mai multe ori să o controlăm.

Mai mult decât furia – care ne pune față în față cu agresivitatea pe care o putem manifesta în modalități neecologice și neacceptate social, frica este o emoție care ne confruntă cu propriile vulnerabilități pe care nu dorim să le cunoaștem sau să le arătăm.

Pentru depășirea fricii în mod sănătos este necesar să intrăm în contact direct cu ea, să o simțim și să îi găsim sensul.

Însă pentru a reuși acest lucru, mai ales în situațiile în care frica este puternică, avem la îndemână câteva modalități prin care să ne putem repoziționa și detașa în raport cu această emoție, ca prim pas în abordarea ei sănătoasă.

 

Tehnica respirației

Cea  mai rapidă și potrivită soluție atunci când simți că te cuprinde frică sau teama este tehnica respirației profunde.

Poate că știi deja că respirația superficială este cea care mărește (și în unele cazuri chiar declanșează) intensitatea fricii.

Controlând modul în care respirăm, ajungem să stăpânim treptat și intensitatea fricii pe care o simțim.

Atunci când inspirăm îndelung, un răspuns natural și automat al corpului nostru este să se calmeze, chiar dacă mintea noastră nu îl urmează imediat. Tehnica constă în inspirații și expirații lungi, repetitive de câte 3-5 secunde, de preferat în contact cu aer curat.

Cel mai ușor este dacă va imaginați un ghem de aer pe care îl inspirați ca pe un fuior. Cu fiecare inspirație îl trageți în plămâni și refaceți ghemul, îl țineți acolo și apoi îl expirați tot printr-un fuior, imaginându-vă că odată ieșit în exterior se reface ghemul.

Atunci când simțiți că va cuprinde frica, încercați să urmați de câte 5-10 ori acest ciclu de inspirație-respirație.

 

Acceptarea fricii

Frica este o emoție normală, însă provocatoare prin toate reacțiile pe care ni le declanșează și cu toată presiunea pe care o pune asupra corpului și minții noastre. Este important de reținut faptul că aceste reacții sunt ca urmare a detectării – conștiente sau nu – a unui pericol.

Rolul fricii noastre este acela de avertizare și pregătire a organismului pentru reacția cea mai potrivită.

Astfel că primul pas este să acceptăm starea de frică drept un semnal natural de alarmă și să căutăm să înțelegem intenția pozitivă a sentimentului de frică.

 

Identificarea cauzelor

Un pas natural este să încercam să identificăm și să înțelegem care este pericolul asupra căruia ne avertizăm pe noi înșine. Urmarea înțelegerii acestui pericol este reducerea în intensitate a fricii.

Ca un semnal de alarmă, frica se reduce sau chiar încetează atunci când am identificat pericolul, întrucât alarma și-a făcut treaba cu succes în acest caz.

Conștientizarea și centrarea în prezent este modalitatea cea mai simplă prin care să facem față sentimentelor de frică, ce deseori pornesc din trecut.

Ancorându-ne în realitatea imediată, intensitatea fricii scade odată cu detaliile pe care le observăm, conștientizând diferențele între situația din trecut și cea din prezent.

 

Trecutul ne conturează fricile prezente

Uneori răspundem prin teamă, frică sau anxietate la situații curente pe care le traversăm sau la situații viitoare pe care le simțim provocatoare pentru resursele pe care le avem la îndemână.

Alteori însă simțim anxietate legată de situații din trecut pe care mintea și corpul le percep în mod eronat ca făcând parte încă din prezentul imediat.

Aceste emoții încearcă să ne avertizeze asupra pericolului prezent, chiar dacă situația care ne declanșează frica s-a finalizat acum mult timp.

De pildă, un om jefuit pe o anumită stradă poate să simtă aceeași intensitate a fricii ori de câte ori se plimbă pe aceea stradă, chiar și la mulți ani distanță de la eveniment.

În acest fel, în situațiile în care este dificil să îți autoreglezi emoțiile singur, este important să apelezi la un specialist, împreună cu care să le poți accesa în siguranță pentru a preveni neplăcerile prezente și complicațiile ulterioare. 

 

De Alex Căciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic

Centrul Psihomedeor

www.psihomedeor.ro

Foto:123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top