Now Reading
Coaching: despre impostura si nevoia de discernamant

Coaching: despre impostura si nevoia de discernamant

In campul acesta al psihologiei si dezvoltarii personale apar tot soiul de trepadusi, care iti promit ca te invata sa fii fericit in cinci pasi, sa comunici si sa manipulezi in afaceri, sa fii optimist, sa te faci iubit, coaching nu stiu de care… etc.

Sunt sigura ca noi, toti, avem nevoie de toate astea. Dar atentie mare la impostori! Psihologia nu e o apa de ploaie care iti rezolva usor si simplu problemele. Daca cineva iti promite solutii usoare, inseamna ca nu e ce trebuie.

Comportamentele defectuoase (care te duc la tristete, lipsa afectiunii din partea celorlalti sau cine stie ce alte necazuri ai tu, ca toata lumea, de altfel) nu se schimba nici repede, nici foarte usor.

Cine iti promite ca te rezolva rapid si te invata trucuri miraculoase, bate campii! Cine te invata sa manipulezi, te prosteste pe fata.

Asta, nu pentru ca nu ar avea temei (manipularea presupune o serie de tehnici de comunicare destul de eficiente), ci pentru ca este neetic.

Si, mai devreme sau mai tarziu, pierzi relatia cu cel pe care vrei sa-l manipulezi – asta, daca nu e nataflet irecuperabil, caz in care relatia in sine nu e ce trebuie. In afaceri, nu manipularea aduce profit, ci valoarea adusa reciproc.

Au aparut peste noapte mii de insi care se definesc drept coach. Coaching-ul, dupa cum o spune si numele, e o tehnica de optimizare a personalului si performantelor acestuia, cam cum e in sport.

Sa creeze niste campioni, nu sa bifeze o fita de manevra de HR. Se doreste aplicarea acelorasi principii de antrenament si in afaceri.

In realitate, cei care se recomanda drept coach, in marea lor majoritate, s-au apucat de asa ceva ca parea cool, atunci cand exista crestere economica, companiile dadeau bani pe serviciile lor mai mult sau mai putin verificate, iar rezultatul (in termeni de performanta, vanzari mai bune etc.) nu era neaparat verificabil.

Dar nu conta, erau bani pe piata. Rezultatele majoritatii acestor coach, din ce aud, sunt sublime si lipsesc cu desavarsire.

Asadar, atentie la impostori! Au existat mereu vraci si vrajitoare care dezlegau cununiile. Intre timp, lumea a mai evoluat, se mai fac si studii asupra eficientei diverselor metode.

Cautati-le si cititi-le inainte de a da bani pe orice, de la un stagiu de NLP, la… workshop de manipulare. Si nu uitati: nu exista solutii miraculoase. Tot ce tine de uman volatil implica atentie mare si particularizarea oricarei abordari.

Fiti exigenti si nu inghititi gogosi, dar, mai ales, cititi mult si informati-va. Nu exista leac mai bun pentru posibile pacaleli decat o buna informare.

 

 

Foto: shutterstock.com

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top