Now Reading
Este frumusetea fizica un subiect frivol?

Este frumusetea fizica un subiect frivol?

Intotdeauna s-a pus accent pe frumusetea fizica, pe care o cautam prin orice mijloace. Poate este momentul sa ne definim si prin alte lucruri, unele mai putin trecatoare. Iata care sunt acestea.

 

Am vrut, cu ceva timp in urma, sa ii iau un interviu domnului Andrei Plesu, pe tema frumusetii. Ma incanta felul cum poate el glosa pe subiecte care, azi, reprezinta materialul brut al unei bune parti din media. I-am trimis intrebarile si mi-a promis ca raspunde, pentru ca se simte provocat de aceasta tema, care nu e deloc frivola.

In final, din cauza lipsei de timp si a altor frivole lucruri ale vietii, interviul nu a mai avut loc. Dar am ramas cu nostalgia acestei discutii despre lucrurile aparent superficiale, dar atat de profunde in realitate.

Frumusetea fizica nu e deloc un lucru simplu de clasat. Faptul ca industria cosmetica e una dintre cele mai profitabile la nivel mondial, atesta nevoia noastra de frumusete fizica, de imagine personala optima. Si e firesc.

Cei frumosi sunt mai populari, mai iubiti, mai bine platiti, chiar. E atat de adanc inscrisa aceasta preocupare pentru frumusete in ADN-ul cultural al lumii, incat nicio epoca artistica nu a ignorat-o. Arta, poezia, cinematografia, toate formele de expresie o omagiaza. O femeie frumoasa „vinde“ orice.

Spun lucrurile acestea nu pentru a alimenta nevroza celor care cred ca frumusetea este totul, ci pentru a o combate. Cred cu tarie ca un om lipsit de frumusete fizica are multe alte atribute, tot fizice, care il fac interesant.

Actorii stiu asta foarte bine. Nu intamplator, la Oscar se premiaza adesea transformarile actoricesti cele mai bizare (ganditi-va la Charlize Theron si la rolul ei din Monster). A fi interesant nu e totuna cu a fi frumos.

Intr-o epoca a nivelarii estetice – in care ni se spune ca cele mai frumoase femei sunt inalte, blonde, tinere si suple, expresivitatea individiuala ar trebui sa devina noul capital.

Ca de obicei, unde e abundenta, scade valoarea. Si creste in valoare ceea ce e raritate. Adica?

Daca tu, azi, te poti transforma, chirurgical, intr-o blonda cu ochi albastri (exista deja proceduri medicale care coloreaza definitiv ochii in albastru), atunci, faptul ca aceasta imagine este accesibila oricui, ar trebui sa propulseze in atentia noastra ceea ce nu mai e banal, obisnuinta.

Grasuta expresiva si bonoma, femeia de peste 45 de ani cu un aer intelectual si degajat sau, dimpotriva, melancolic si cinic, etc.

Ce vreau eu sa zic aici este ca ar trebui sa punem accent pe altceva. Oricum, frumusetea trece – ca sa mai pomenim o data cliseul cunoscut.

Si daca trece, ar trebui sa ne gandim cat de curand la ceva care sa o suplineasca. Sa cultivam alte lucruri. Sa nu ne definim pornind de la frumusetea si tineretea prin care toti trecem.

Sa avem in maneca o cultura mai vasta, procuparea pentru lectura, pentru actiuni care nu sunt mediate de aspectul fizic.

Sa stim sa reglam frustrarea generata de pierderea tineretii si a pielii catifelate.

Sa fim prosociali, sa facem bine si sa ne cosmetizam mintea mai mult, odata cu timpul.

Sigur, nu e asa de simplu cum e sa cumperi o crema buna, dar merita. Satisfactia de viata trebuie atent si permanent alimentata cu altceva. Altceva decat frumusetea fizica.

 

De Iuliana Alexa

 

Citeste si:

De ce devenim obsedati de frumusete

Frumusetea va izbavi lumea

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top