Now Reading
Femeile Romaniei de azi si de maine

Femeile Romaniei de azi si de maine

Luna martie a fost luna femeilor. Adica momentul cand se cumpara martisoare, zambile, un parfum, o cina in oras. Sa celebram femeile. Foarte frumos. Chiar merita.

 

Poate, totodata, luna martie ar putea fi momentul sa ne amintim ca Romania are cel mai mare numar de nasteri la adolescente sub 15 ani. Sau ca tara noastra sta prost si la capitolul boli feminine si preventia lor.

Cancerul cervical este al doilea cel mai frecvent cancer la romancele intre 15 si 44 de ani. Ori ca la fiecare 30 de secunde o femeie este batuta de sot.

Ca in Romania exista de 6 ori mai putine locuri in adaposturi decat ar fi necesar, conform standardului european (de 1 loc la 10.000 locuitori).

Ma voi opri aici, nu vreau sa deprim pe nimeni. Dar as vrea sa scandalizez niste persoane comode, care cred ca feminismul e un moft, ca se face primavara cu o zambila si o cutie de ciocolata, si ca femeile pot duce in carca, vitejeste, si familia si slujba si sa mai arate si ca la televizor.

Nu, conditia feminina in Romania de azi nu e cea mai roz. Cunosc destule mame singure, adevarate eroine, care nu au timp sa se planga, dar nu primesc pensie alimentara. Ca, deh, fostul sot sta prost cu banii…

Nu au timp si energie sa se lupte pentru banii cuveniti, pentru ca au un copil sau doi de crescut, de supravegheat, de facut mari. Tac, indura, merg mai departe.

Sigur, cunosc si femei fericite, bine situate profesional, mame si sotii multumite. Pentru adevarul statistic si echidistanta jurnalistica, le voi pomeni si pe ele. Doar ca sunt mai putine decat cele din prima categorie.

Ce e de facut? Educarea fetelor. Lupta dreapta pentru generalizarea educatiei sexuale. Fetele beneficiaza mai mult decat baietii.

Sa va mai spun ca Danemarca, tara unde educatia sexuala se face din clasele primare, are cea mai scazuta rata de sarcini la adolescenta, precum si rate foarte scazute de transmitere a bolilor venerice?

Adolescentii danezi stiu sa se protejeze, fetele devin femei educate si implinite sexual, care isi cunosc corpul, stiu ce sa refuze si ce sa ceara. Educarea fetelor in ideea asertivitatii. Au dreptul sa ceara orice.

Educarea baietilor. Sa li se repete clar mesaje care ii obliga la respect pentru femei. Sa nu li se induca ideea ca au mai multe merite, mai multe drepturi, asa cum o fac, mai mult sau mai putin constient, multe mame, mandre ca sunt „mame de baieti“.

In mod straniu, machism-ul de prost gust e intretinut adesea de educatia materna permisiva, incurajatoare, fudula. Cele care sufera sunt viitoarele sotii si prietene. Mitul soacrei (dictatoriale) cu trei nurori (asuprite) e inca viu.

Promovarea femeilor care merita atentie si promovare. Asta incercam sa facem noi, la Psychologies, revista dedicata, in principal, femeilor (desi ne citesc multi barbati).

Femeile care nu alearga dupa publicitate, cele care tac si fac, adesea enorm, pentru societate. Femeile din politica, din sectorul nonprofit, din arta, literatura, management.

Cele care schimba lumea si o fac muncind de doua ori mai mult decat un barbat pentru orice victorie. Cele care isi cultiva mintea si cumpara mai multe carti decat pantofi.

Sa ne amintim de necesarele gesturi care trebuie facute pentru femei nu doar in martie, luna cand sunt celebrate.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top