Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează

Zilele acestea a vuit internetul de știrea că la Arad a fost numită în funcție o doamnă care, anterior, a postat pe Facebook niște poze ale sale, nu foarte decente. Violeta Varga a și demisionat azi, speriată de atenția nedorită de care s-au bucurat respectivele fotografii retușate.

 

Citește și:

Ce e prostia? Câteva idei despre oamenii iraționali

Femeile Romaniei de azi si de maine

 

Nu comentez aici simțul estetic al Violetei Varga (poate că nici ei nu-i place felul cum mă îmbrac eu). Dar cred, sincer, că astfel de fotografii nu ar trebui să apară pe contul personal al cuiva, fie el persoană publică sau nu. Este riscant.

Trăim într-o epocă în care astfel de gesturi de exhibiție pot ruina o carieră, una chiar mai spectaculoasă decât scurta carieră de inspector pentru educație permanentă la ISJ Arad a doamnei Varga.

Așadar, e bine să fim atenți la ceea ce arătăm lumii. Multe instituții cer o vestimentație strictă angajaților, pentru a proiecta o imagine de seriozitate și decență.

În general, îmi repugnă convențiile, rigiditățile unora sau ale altora, dar în educație ar trebui, da, să fii cuviincios. Buna cuviință, setul de comportamente calme, reținute, cerebrale, politicoase, trebuie afirmat din nou și din nou. Este ceea ce lipsește din imaginea publică a doamnei Varga.

Poate că doamna Varga e un profesionist bun, nu știu. Înțeleg că are niște diplome, niște formări prin străinătate.

Poate că nu e cel mai bun candidat pentru funcția de inspector pentru educație permanentă la ISJ Arad, fie din cauză că alții ar avea mai multe diplome decât ea, fie din cauză că e într-o relație cu fratele prefectului, chestie care miroase de la o poștă, a nepotism – iar nepotismul e corelat cu incompetența, de cele mai multe ori.

Ce vreau să spun eu aici: decența contează. Contează azi mai mult ca oricând, azi, în epoca acesta, când orice gest poate deveni public în câteva minute, poate deveni viral. Mare grijă la ce postați, la ce spuneți.

În cartea „Umilirea publică în epoca internetului“ de Jon Rhonson (ed. Art) pe care v-o recomand călduros, veți citi despre cazuri șocante, oameni care au pierdut tot, tot, tot, pentru că au pus pe Internet ceva neadevărat sau prea puțin chibzuit.

De pildă Justine Sacco, o tânără de succes cu un job în PR la new York. Până când a pus pe Twitter o glumă proastă. A postat că pleacă la Cape Town și speră să nu ia de acolo SIDA… „Glumesc, doar sunt albă“, a continuat ea, înrăutățind lucrurile.

A adormit în avion și când s-a trezit, a năpădit-o: în câteva ore stârnise o furtună de ură pe internet, i se dorea moarte grabnică, viol în grup și SIDA. Reacția a fost uriașă.

Săptămâni la rând au existat repostări și reacții. Și-a pierdut jobul, prietenii, s-a îmbolnăvit de anxietate. După un an, tot își aminteau de gluma ei proastă, și era nevoită să stea low profile (cam greu, când meseria ta e de PR).

Internetul funcționează adesea ca o piață publică unde, în trecut, oamenii asistau la execuții și scuipau condamnatul.

Acești oameni nu judecă contextul și nu iartă, și vedem cum se rostogolește bulgărele urii, o emoție atât de intensă și de virală… În plus, pe net nu prea dispare nimic. Mare, mare atenție. Un grad de autocenzură e salutar în exprimare.

Să revenim: oamenii se leagă de felul cum arată Violeta Varga, și deduc ei de aici că nu e capabilă pentru postul pe care a fost numită. Spuneam mai sus că nepotismul, de obicei, e corelat cu lipsa de competență.

Dar haideți să fim indulgenți, să-i acordăm prezumția de competență, și să presupunem că tipa e ok, poate fi un bun inspector.

Avem așadar un caz interesant despre felul cum oamenii judecă o persoană după aparențe, le displace ce văd și generalizează. Se numește efect de halou: oamenii foarte frumoși sunt, în medie, mai bine plătiți, și sunt considerați și mai inteligenți.

Pentru că ceilalți proiectează asupra lor și alte calități, pornind de la una singură. Li se atribuie competență, carismă, etc.

E valabil și invers: cei care au o calitate puternic negativă au parte și de alte atribute negative, pe care ceilalți le proiectează asupra lor. E o problemă reală în decizii.

Chip și Dan Heath, autorii cărții „Decisive – How to make better decisions“ au discutat în cartea lor felul cum ajungem să judecăm oamenii după aparențe și să ne înșelăm.

Ei au povestit cazul unui designer pe care voiau să îl angajeze. Tipul s-a prezentat la interviu, era cel mai nesociabil dintre candidați, purta piercings prin toate cartilajele, precum și tatuaje foarte vizibile. Evident, le-a făcut o impresie proastă. Dar la proba practică, ciudatul s-a detașat rapid: era cel mai bun designer dintre toți.

Care e morala? Să judecăm fără a ne grăbi, și de la caz la caz. Uneori aparențele spun ceva despre cineva, alteori nu. Cel mai bine e să-i pui la treabă pe oameni și să vezi ce le poate pielea.

Doamnei Violeta Varga nu vom ști ce îi poate pielea în calitate de inspectoare, dar e un bun prilej să medităm despre felul cum oamenii îi judecă pe alții și iau decizii despre ei. Și un prilej de meditație la ceea ce postăm pe Facebook. Sau Twitter.

Ah, încă ceva: nu cred că aparențele doamnei Varga ar trebui să devină o miză feministă. Nu orice chestie făcută de o femeie trebuie apropriată de către feminism.

Eu mă declar feministă, și cred cu tărie că doamna Varga a cam sărit calul. Nu o infantilizez, apărând-o de ea însăși.

Înțeleg feminismul ca pe o luptă cu injustițiile făcute fetelor și femeilor, cum ar fi limitarea drepturilor lor la educație, avort, educație sexuală, sau discriminare la salariu, excludere a femeilor pe criterii de gen, violență de toate felurile asupra lor, lipsa de acces politic.

Parametrii feminismului meu sunt cei de mai sus. În numele feminismului nu ar trebui să li se scuze femeilor chiar orice. De multe ori, el devine un criteriu folosit abuziv în situații în care nu e vorba de discriminare, agresiune sau îngrădire a unor drepturi pe criterii de gen.

Doamna Varga e matură și responsabilă, ea a ales să se expună astfel. Nu e la fel cu revenge porn (când amantul pune pe net poze cu tine goală), și nici măcar cu fat shaming (când așa te-a făcut Dumnezeu, mai rubicondă, și e urât și nedrept să râdă alții de tine).

Cred că e nedrept să fii scuipat și agresat pentru ceva ce nu este sub controlul tău (greutate, aspect fizic, IQ, boală, etc).

Dar când te dai în spectacol, ești sănătos la cap, și contextul e și foarte nepotrivit (căci trebuie să fii reper de bună cuviință, pentru că lucrezi în educație) atunci reacția publică ce taxează derapajul e predictibilă. Și, iertată să îmi fie lipsa contextuală de solidaritate feminină, sănătoasă.

Și să ne amintim cu câtă voluptate râdem de ochiul șpanchi al lui Băsescu, ori de fruntea de klingonian a lui Ciorbea, de meșa lui Trump sau mâinile sale prea mici, ori de mușchii lui Trăistariu. Ar fi chiar hilar să fie astea niște cauze pentru un meci „masculinist“, de apărare a demnității masculine. Și dacă logica ne spune că nu sunt, atunci avem o dublă măsură în judecățile noastre, și nu se susține raționamentul.

Cred cu tărie că femeile sunt capabile intelectual, sunt lideri buni, și pot aduce plusvaloare acolo unde lucrează. Eu sunt primul lor susținător. Dar imaginea pe care o proiectează e importantă, ne place sau nu, fiindcă așa funcționează lumea noastră socială, percepțiile noastre. Uneori extrem de stereotip.

Dacă ești actriță, poți să te afișezi cum vrei, e parte din identitatea ta. Dacă ești profesoară, n-o să vină mulți la tine dacă te văd în egări roz, ca să le pregătești copilul pentru BAC. Și e valabil și pentru bărbați.

Dacă ești om de afaceri (femeie sau bărbat) nu cred că inspiri succes și încredere dacă umbli șleampăt și te porți ieftin. Credibilitatea, reputația și încrederea se construiesc greu și se pierd foarte ușor. Primele impresii sunt foarte persistente și e bine să fim atenți la ceea ce proiectăm în exterior.

Da, nu e bine să le acordăm încredere (exemplul de mai sus dat de ce Chip și Dan Heath cu designerul tatuat e relevant) dar, în marea majoritate a cazurilor, ele contează enorm. C’est la vie.

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală

Campania #metoo din social media a scos la iveală faptul că hărțuirea sexuală este peste tot. În scara blocului, în birouri, la Hollywood, oriunde femeile se simt agresate de câte un individ prea insistent și care, de obicei, e într-o poziție de putere.

Citeste
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)

Duduie internetul de vestea că Harvey Winstein le-a hărțuit sexual pe actrițele de la Hollywood. Asia Argento, Ashley Judd, Rose McGowan, Mira Sorvino, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lea Seydoux, Ambra Guterrez, și multe alte femei îl acuză pe producătorul unor succese de film majore, precum „Shakespeare in Love“ sau „Pulp Fiction“, de comportament inadecvat.

Citeste
Tu cum stai cu sănătatea mintală?
Tu cum stai cu sănătatea mintală?

10 octombrie 2017 este Ziua Mondială a Sănătății Mintale. E o zi stabilită de OMS pentru a ne aminti că avem un creier minunat și fragil, de care trebuie să avem grijă. Anul acesta, tema este sănătatea mintală la locul de muncă. Pentru că la serviciu poți fi un om împlinit, sau o poți lua razna.

Citeste
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează

Zilele acestea a vuit internetul de știrea că la Arad a fost numită în funcție o doamnă care, anterior, a postat pe Facebook niște poze ale sale, nu foarte decente. Violeta Varga a și demisionat azi, speriată de atenția nedorită de care s-au bucurat respectivele fotografii retușate.

Citeste
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii

Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. „Și cine vrea să citească despre asta?“ m-a întrebat un coleg, pe care l-am întrebat dacă cineva ar citi un editorial despre Katzuo Ishiguro.

Citeste
No country for alcoholics. România și problema ei cu dependenții de alcool
No country for alcoholics. România și problema ei cu dependenții de alcool

Românii beau mai multă bere decât nemții. Țările din Europa de Est au cele mai ridicate rate de consum de alcool din lume, conform unui raport OMS. Iar în România habar n-avem ce să facem cu alcoolicii și cu alți dependenți.

Citeste