Inteligența artificială ar putea pune capăt rasei umane. La fel, lipsa de inteligență umană.

Elon Musk, directorul executiv al Tesla și SpaceX, a spus că inteligența artificială (AI) e un „risc fundamental pentru civilizația umană“ și a cerut măsuri de reglementare proactive, relatează Guardian.

 

Citește și:

Profilul utilizatorului care jigneşte şi umileşte online

Accesul la informație: capitalul prețios al atenției tale

Într-un discurs la Asociația Națională a Guvernatorilor Americani, Musk a afirmat: „În mod normal, reglementările sunt impuse când se întâmplă o mulțime de lucruri rele, există un scandal public și după mulți ani se creează o agenție pentru a reglementa o industrie. Durează mult. Acest lucru, în trecut, a fost un fapt negativ, dar nu ceva ce a reprezentat un risc fundamental pentru existența civilizației. “

Elon Musk a afirmat de mai multe ori în trecut că inteligența artificială reprezintă una dintre amenințările mari pentru supraviețuirea rasei umane.

„AI este acel caz rar în care consider că este nevoie să fii proactiv în materie de reglementare, în loc să fii reactiv. Deoarece cred că momentul în care vom fi reactivi în reglementarea inteligenței artificiale va fi prea târziu.“ Musk știe ce spune.

AI e un subiect complex, pe care filosofii tehnologiei încearcă să îl priceapă până când nu e prea târziu.

E mai simplu însă să înțelegem ce efecte are tehnologia asupra inteligenței noastre limitate, omenești. Cea care ne-a adus până în acest punct al istoriei.

Scriam în alt editorial (Internetul te face prost, agresiv și foarte încrezător în ideile tale false) că recursul zilnic la tehnologie ne modifică radical comportamentele, și nu mereu în bine.

În acel text îl citam pe politologul american Tom Nichols, care a scris cartea „The Death of Expertise. The Campaign Aainst Established Knowledge and Why It Matters“, în care explică efectele comportamentale dezastruoase, la nivel de societate, pe care le le are folosirea în exces a internetului și mai cu seamă, a rețelelor sociale.

Aș vrea să reproduc, în cele ce urmează, câteva idei care m-au pus pe gânduri din această carte și care sper că vă vor face și pe voi să meditați:

„Ceea ce mi se pare uluitor astăzi este faptul că oamenii detestă competența altora și că o fac frecvent și cu furie.

Poate că atacurile asupra competenței sunt mai vizibile din cauza puterii internetului, a caracterului nedisciplinat al conversației pe social media, ori a știrilor pompate 24 de ore din 24.

Există o furie și o autosuficiență maxime în majoritatea conversațiilor pe Internet, precum și mult narcisism din partea celor care se exprimă acolo.“

„Trăim timpuri periculoase. Niciodată în istorie oamenii nu au avut acces mai ușor la informație și niciodată nu au fost mai refractari la ideea de a învăța ceva. “

„Mă tem că asistăm la moartea competenței în sine în această prăbușire a distincției între expert și om de rând, o prăbușire alimentată de Google, de Wikipedia și de milioanele de bloguri.

E o prăbușire a distincției între profesori și elevii care le contestă autoritatea, între cei care au făcut ceva într-un domeniu anume și cei care nu au făcut nimic. “

„Când e vorba de viață și de moarte, cruciații antivaccinurilor, cum sunt Jim Carrey și Jenny McCarthy (și Olivia Steer, n.n.) care, de obicei sunt personalități de divertisment ce ne amuză, devin mai puțin amuzanți.“

„Creșterea acestei ignoranțe încăpățânate în mijlocul Erei Informației nu poate fi explicată numai ca fiind rezultatul neștiinței brute.

Multe din personalitățile care fac campanii împotriva științei oficiale sunt oameni de succes în viețile lor.

Într-un fel, e mai rău decât ignoranța pură: e aroganță nefondată, o cultură a narcisismului tot mai largă, narcisism ce nu poate îndura inegalitatea de orice fel.

Dar noi, oamenii, suntem, prin definiție, inegali ca inteligență, competență, putere de înțelegere…“

„Internetul este un tezaur al cunoașterii, dar e și sursa și facilitatorul epidemiilor dezinformării.

Internetul nu doar că ne face pe toți mai proști, ne face pe toți și mai răi: singuri, în fața tastaturii, oamenii se ceartă cu alții în loc să discute și se insultă în loc să asculte. “

„Într-o societate liberă, jurnaliștii ar trebui să fie cei care fac triajul și diferența între această enormă ignoranță și știință și cunoaștere.

Dar ce se întâmplă cu ei în ziua de azi, când oamenii preferă să fie mai degrabă distrați decât informați?!! “

„Mulți din cei care au o competență anume, mai ales cei din domeniul academic, au abandonat datoria lor de a fi angajați în dezbaterile publice.

S-au retras într-un limbaj numai al lor, în irelevanță, și preferă să interacționeze doar între ei.

Între timp, cei care fac parte din grupul de intelectuali care ies în public sunt frustrați și polarizați ca toată societatea de altfel…“

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală

Campania #metoo din social media a scos la iveală faptul că hărțuirea sexuală este peste tot. În scara blocului, în birouri, la Hollywood, oriunde femeile se simt agresate de câte un individ prea insistent și care, de obicei, e într-o poziție de putere.

Citeste
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)

Duduie internetul de vestea că Harvey Winstein le-a hărțuit sexual pe actrițele de la Hollywood. Asia Argento, Ashley Judd, Rose McGowan, Mira Sorvino, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lea Seydoux, Ambra Guterrez, și multe alte femei îl acuză pe producătorul unor succese de film majore, precum „Shakespeare in Love“ sau „Pulp Fiction“, de comportament inadecvat.

Citeste
Tu cum stai cu sănătatea mintală?
Tu cum stai cu sănătatea mintală?

10 octombrie 2017 este Ziua Mondială a Sănătății Mintale. E o zi stabilită de OMS pentru a ne aminti că avem un creier minunat și fragil, de care trebuie să avem grijă. Anul acesta, tema este sănătatea mintală la locul de muncă. Pentru că la serviciu poți fi un om împlinit, sau o poți lua razna.

Citeste
Inteligența artificială ar putea pune capăt rasei umane. La fel, lipsa de inteligență umană.
Inteligența artificială ar putea pune capăt rasei umane. La fel, lipsa de inteligență umană.

Elon Musk, directorul executiv al Tesla și SpaceX, a spus că inteligența artificială (AI) e un „risc fundamental pentru civilizația umană“ și a cerut măsuri de reglementare proactive, relatează Guardian.

Citeste
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii

Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. „Și cine vrea să citească despre asta?“ m-a întrebat un coleg, pe care l-am întrebat dacă cineva ar citi un editorial despre Katzuo Ishiguro.

Citeste
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează

Zilele acestea a vuit internetul de știrea că la Arad a fost numită în funcție o doamnă care, anterior, a postat pe Facebook niște poze ale sale, nu foarte decente. Violeta Varga a și demisionat azi, speriată de atenția nedorită de care s-au bucurat respectivele fotografii retușate.

Citeste