Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Când am citit despre agresiunea asupra consilierelor Ana Maria Ciceală, Raluca Teodor și Roxana Wring, în timpul unei ședințe de la Primăria Capitalei, am avut o reacție viscerală de greață. Pentru că în anul de grație 2017, iată că în Primăria București, condusă de o femeie, onorabila Gabriela Firea, alte trei femei să fie insultate și agresate fizic.

Citește și:

De ce sa votez? Pentru ca votul face bine la sanatatea psihica.

Femei in politica. De la Hillary Clinton la Maia Sandu.

Ce s-a întâmplat? Pe scurt, consilierul general PSD, viceprimarul Aurelian Bădulescu, insultat-o vulgar pe Raluca Teodor. Aceasta i-a cerut președintelui de ședință și primăriței Firea să ia atitudine față de grosolănia viceprimarului.

Nervoși că sunt filmați în timpul ședințelor de Consiliu, și că apar live Facebook (deși activitatea acestor ședințe trebuie să fie publică și transparentă), mai mulți consilieri PSD au cerut să nu se mai filmeze.

Petre Chirică a trecut la fapte, smulgând telefonul din mâna consilierei USR Ana Ciceală, și agresând-o și pe Roxana Wring aflată în calea lui.

Întâmplarea face că le cunosc pe toate cele trei, pe Ana Maria Ciceală, pe Roxana Wring și pe Raluca Teodor.

Raluca Teodor vorbește fluent trei limbi străine, a trăit și studiat în Franța, are o firmă de turism pe care o conduce muncind pe brânci.

Ana Ciceală e una din cele mai fine femei pe care le cunosc, o fragilă și politicoasă absolventă de Filosofie, și, în același timp, un om cu spirit civic cum multora le lipsește.

Așa fragilă cum e, ea a suportat stoic aceleași acte de intimidare pe când a fost observator din partea USR la alegerile locale din iunie, anul trecut, presărate cu amenințări și apropouri agresive.

Roxana Wring s-a întors în România de la Londra, acolo unde locuia de ani buni, și unde avea o viață mai mult decât comodă. S-a întors pentru a salva patrimoniul pus pe butuci de alți primari din PSD.

Roxana Wring are un MBA la London School of Economics și a lucrat cam prin toată lumea în funcții de management. Revenită în București, a înființat în 2009 asociația Pro.do.mo, dedicată salvării patrimoniului.

Roxana Wring este o lady în toată puterea cuvântului, o femeie cu atitudine aristocratică, cu o decență și modestie pe care doamna Firea nici nu le poate înțelege…

…Și aceste trei femei competente și elegante, dedicate activității lor, sunt insultate de doi hipopotami agresivi, pe nume Aurelian Bădulescu și Petre Chirică.

Iar doamna Firea are, cel mult, o reacție de formă, ca să nu zică lumea că n-a făcut nimic. I-a certat puțin, ca o profă plictisită, iar cei doi vor continua să râdă în barbă, convinși că nu vor exista consecințe.

Nu comentez aici stilul de a conduce al celor din PSD, cu excese autoritare moștenite de la comuniști. Ceea ce mă revoltă e că trei femei, oricare trei femei din România și de oriunde, sunt insultate și agresate.

Și pentru că revolta mea mă lasă aproape fără cuvinte, le-am sunat pe ele ca să le întreb ce s-a întâmplat acolo, și cum se raportează fiecare la incidentul acesta.

Raluca Teodor: „În timpul dezbaterilor de pe ordinea de zi, un coleg, tot din opoziție, a fost presat să termine, grăbit, îndemnat să vorbească mai puțin. De acest gen de tratament ne «bucurăm» și noi, cei din USR, aproape  de fiecare dată.

Uneori pur și simplu nu ni se mai dă microfonul deloc, sau îl «taie» în timp ce vorbim. Așa că, din solidaritate și empatie am reacționat.

Reacția mea a fost discretă, îndemnând să fie lăsat să vorbească, pentru că eram în dezbatere și ne interesa pe toți subiectul. Nu aveam microfonul activat, nu am vorbit tare, cu intenția de a fi auzită de plen.

Am fost totuși auzită de câțiva colegi din jur, printre care viceprimarul Bădulescu. Care a început ironiile….

Le-a zis colegelor din spate să-i spună și lu‘ «asta mică» (adică eu) că aceste informații sunt deja în documentație.

Adresându-se mie din nou îmi zice ca probabil nu am cum să știu, pentru că a auzit el că eu am lucrat în Anglia ca barman și ca prostituată.

Mi s-a părut intolerabil, am reacționat imediat, întrerupând dezbaterea. După ce am repetat în plen spusele viceprimarului și am zis că mi se pare intolerabil, am fost invitată să iau loc, să se continue dezbaterea. Eram șocată.

La următorul punct pe ordinea de zi m-am înscris la cuvânt, m-am ridicat în picioare (de obicei se ia cuvântul așezat), către plen (fiind în față, tot plenul era în spatele meu).

I-am cerut viceprimarului să repete ce a zis și să-și ceară scuze public. Nu a vrut și m-a amenințat că mă dă în judecată. Ulterior a zis presei ca intervenția mea a fost «hormonală».

Apoi a început circul. Consilierii PSD s-au solidarizat în jurul lui Bădulescu și au început să mă huiduie, să îmi spună să mă calmez, să nu mai întrerup ședința, să iau loc. Să le spună colegilor mei să nu mai filmeze, să nu mai provoace circ (între timp se ridicaseră toți colegii mei în picioare în semn de protest).

În spatele meu gradul de agresivitate creștea, și un consilier PSD (Petre Chirică) a împins-o pe Roxana Wring ca să ajungă la Ana Ciceală, care filma, și a apucat-o de braț ca să îi smulgă telefonul.

În mijlocul acestor violențe, niște bărbați de vreo 2 m înălțime de la Pază (Poliția Locală, în subordinea administrației locale) au venit în stânga Anei, care filma (adica între noi și perete), deși colegii PSD care ne agresau erau în dreapta.

Adică, din punctul lor de vedere, Ana reprezenta pericolul. Sau noi, cele trei femei de câte 50 și ceva de kg, și nu consilierii PSD care ne huiduiau.

E păcat că în București, în administrație și în politică în general, nu reușim să introducem concepte mai moderne. Discriminarea și misoginia rămân.

Când am decis să mă implic în politică și să candidez pentru funcția de consilier, o vedeam ca pe o luptă cu corupția, pentru un București mai frumos, mai prietenos, pentru creșterea profesionalismului în administrația publică.

Nu mă așteptam să ajung într-o zi ca lupta mea să-și schimbe direcția pe câmpul descriminării, sexismului, abuzului… Dar vreau acum să mă implic în lupta împotriva abuzurilor, a discriminărilor, a încercărilor de intimidare.

Sper ca româncele să reacționeze rapid la orice e similar, să nu se lase să devină victimele acestui comportament bolnav.

Ana Maria Ciceală: „Reacția primarului care, întâmplător, e femeie, și care are «atribuții în ceea ce privește siguranța cetățeanului», a fost să ne spună că «ea nu a venit la ședință ca să facă poliție» și că ea pleacă, dacă «toți, indiferent de partid» nu ne comportăm civilizat.

Apoi, recunoscându-și probabil responsabilitatea legală, a dispus ca viceprimarul să fie mutat la 3 scaune mai departe «ca să nu mai fie filmat».

Agentul de pază care stă din iulie 2016 la 30 cm de noi, la toate ședințele de Consiliu, după propriile spuse pentru «a ne asigura protecția», nu a schițat în momentul atacului niciun gest. Iar atunci când i-am cerut explicit să intervină, nici nu a clipit.

Viceprimarul a dat declarații la toate televiziunile, în timpul aceleiași ședințe. A numit-o «prostituată» pe Raluca Teodor și a spus la România TV în aceeași zi că Raluca are «o tulburare hormonală profundă». În ședință a spus că va da în judecată.

După aceste atacuri, ședința a continuat pentru alte 6 ore, timp în care consilierii USR, cu Roxana Wring ca lider de grup, s-au luptat pentru ca cele 10 societăți comerciale pe acțiuni care vor devaliza probabil în următorii ani jumătate din bugetul anual de un miliard de euro al Bucureștiului, să nu fie aprobate de Consiliu.

Eu, personal, am încercat să îmi conving colegii majoritari de consiliu de la PSD, dintre care unii ne atacă verbal mereu, iar alții tocmai ne atacaseră fizic cu câteva ore în urmă, să voteze proiectul nostru de hotărâre pentru audit funcțional independent și profesionist, pe bază de 20 de indicatori relevanți la cele 19 spitale bucureștene.

Bineînțeles, societățile acelea au trecut, nelegal, fiindcă aveau nevoie de votul de a 2/3 dintre consilieri. Proiectul de audit la spitale nu a trecut, pe motiv că sunt deja prea multe controale la spitale.

Roxana Wring, Raluca Teodor și eu vom face plângeri penale împotriva agresorilor noștri, pentru mai multe infracțiuni pe Codul Penal. Pe Roxana Wring, la două zile după această ședință, încă o doare antebrațul mâinii drepte.

Este traumatizant și șocant să descoperi că în locul din București la care ar trebui să te simți cetățean în cea mai deplină siguranță, ședința publică a Consiliului General (Parlamentul Bucureștiului, practic) poți să fi atacat fizic și verbal de către aleșii cetățenilor. Și că, în fața acestui atacat, imediat  după producerea lui, chiar ești pus în aceeași oală cu agresorii de către primarul-femeie, aflată la nici 3 metri de faptă…

Comisia de Ordine Publică, din care face parte același primar-femeie, are ca obiect de activitate: «apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor». Dar ei nu au intervenit pentru a- și face treaba atunci când sub ochii lor am fost atacate.

Azi, pe străzile Bucureștiului, ca femeie, ești, probabil, mai în siguranță decât în Primăria Bucureștiului, unde te afli în prezența Primarului, Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Direcției Generale de Poliție Locală și Control și a celorlalți consilieri din Comisia Locală de Ordine Publică.

La câteva zile după aceste fapte, doamna Firea NU a retras sprijinul politic consilierului Chirică și nici viceprimarului Bădulescu. Eu am fost atacată personal la Antena 3, unde s-a sugerat că tătăl meu ar fi proprietarul unei firme de servicii medicale.

Atitudinea acestor membri PSD nu este una care să îi caracterizeze pe toți locuitorii Bucureștiului. Cu toate astea, ambii sunt aleși locali, îi reprezintă pe bucureșteni în cel mai înalt for al orașului. Unul este viceprimar.

Doamna Firea nu ia nicio atitudine, nici ca primar, nici ca femeie, lucru incalificabil și inacceptabil. Noi vom lupta în continuare cu același spirit și în același fel.

Nu ne vom lăsa în niciun caz intimidate de asemenea atacuri. Din contră, avem datoria să continuăm și avem datoria să îi aducem în fața justiției pe atacatori.

Atacurile vin fiindcă violența este singura unealtă rămasă lor. Solidaritatea, indiferent de gen, a celor din jur și chiar cererea ei în fața acestor atacuri ajută incredibil de mult.

Pedepsirea prin lege, care în teorie ne protejează, dar în practică trebuie aplicată de instituțiile țării în care trăim, este vitală.

Dragi femei, nu renunțați la ceea ce faceți, cereți sprijin și căutați solidaritate. Dacă vom rămâne tăcute în fața acestor acte, vom pierde încet-încet din drepturi, contractul social și cel cu statul va slăbi.“

Roxana Wring a preferat să comenteze lapidar cele întâmplate: „Mă doare că ceva ce ar trebui să fie pentru binele tuturor, acea dezbatere crucială, făcută ca să înțeleagă oamenii ce se întâmplă, se transformă în circ.

Dar noi suntem acolo ca să nu ne lăsăm intimidate.

E un prilej de a spune că și alte femei trebuie să intre în politică și în Consiliul General, pentru a lupta cu misoginia și alte astfel de atitudini. Avem o problemă în România cu modul în care tratăm femeile, nu există egalitate. “

Aici găsiți o petiție care cere demisia consilierului Petre Chirică.

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Despre moda din PSD și feminism
Despre moda din PSD și feminism

A circulat de curând pe Facebook o poză cu niște doamne din PSD, pozate la vreo sindrofie, o poză pe care am distribuit-o și eu, amuzându-mă pe seama prostului gust vestimentar al acestora. Două amice feministe au criticat distribuirea pozei respective, pe motiv că ea ar fi discriminatorie și că ar lovi în demnitatea femeilor, că e o dovadă de judecată superficială, pe baza aparențelor…

Citeste
Despre feminism și femeile antifeministe (dar atât de feminine...)
Despre feminism și femeile antifeministe (dar atât de feminine…)

În 2003, când România a anunțat că va participa la coaliția SUA de invazie a Irakului, Chirac, oponent fervent al ideii de a-l ataca pe Saddam, a spus că România a pierdut o bună ocazie să tacă. E util să medităm din când în când la ocazia de a tăcea, atunci când vrem să ne exprimăm pe niște subiecte complexe, cu multe nuanțe și implicații. Acesta este sfatul meu pentru Magda Vasiliu, femeie cu vizibilitate, care a postat pe Facebook, spațiu public, enormitatea aceasta despre femei și feminism:

Citeste
Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea
Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Când am citit despre agresiunea asupra consilierelor Ana Maria Ciceală, Raluca Teodor și Roxana Wring, în timpul unei ședințe de la Primăria Capitalei, am avut o reacție viscerală de greață. Pentru că în anul de grație 2017, iată că în Primăria București, condusă de o femeie, onorabila Gabriela Firea, alte trei femei să fie insultate și agresate fizic.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste
Tot despre incidentul de la Muzeul Țăranului Român și tradiționala intoleranță românească
Tot despre incidentul de la Muzeul Țăranului Român și tradiționala intoleranță românească

Pentru că am mai scris un editorial despre incidentul din 4 februarie de la Muzeul Țăranului Român, reiau acest subiect, de data aceasta pentru a reproduce integral comunicatul de presă dat de regizorul Cristian Mungiu în această privință. Vă recomand să îl citiți și să meditați la ceea ce singurul regizor român laureat cu Palme dOr spune despre această nefericită întâmplare, care ne mânjește peste tot în percepția lumii (și nimănui din oficialii de aici nu pare să îi pese):

Citeste