Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Când am citit despre agresiunea asupra consilierelor Ana Maria Ciceală, Raluca Teodor și Roxana Wring, în timpul unei ședințe de la Primăria Capitalei, am avut o reacție viscerală de greață. Pentru că în anul de grație 2017, iată că în Primăria București, condusă de o femeie, onorabila Gabriela Firea, alte trei femei să fie insultate și agresate fizic.

Citește și:

De ce sa votez? Pentru ca votul face bine la sanatatea psihica.

Femei in politica. De la Hillary Clinton la Maia Sandu.

Ce s-a întâmplat? Pe scurt, consilierul general PSD, viceprimarul Aurelian Bădulescu, insultat-o vulgar pe Raluca Teodor. Aceasta i-a cerut președintelui de ședință și primăriței Firea să ia atitudine față de grosolănia viceprimarului.

Nervoși că sunt filmați în timpul ședințelor de Consiliu, și că apar live Facebook (deși activitatea acestor ședințe trebuie să fie publică și transparentă), mai mulți consilieri PSD au cerut să nu se mai filmeze.

Petre Chirică a trecut la fapte, smulgând telefonul din mâna consilierei USR Ana Ciceală, și agresând-o și pe Roxana Wring aflată în calea lui.

Întâmplarea face că le cunosc pe toate cele trei, pe Ana Maria Ciceală, pe Roxana Wring și pe Raluca Teodor.

Raluca Teodor vorbește fluent trei limbi străine, a trăit și studiat în Franța, are o firmă de turism pe care o conduce muncind pe brânci.

Ana Ciceală e una din cele mai fine femei pe care le cunosc, o fragilă și politicoasă absolventă de Filosofie, și, în același timp, un om cu spirit civic cum multora le lipsește.

Așa fragilă cum e, ea a suportat stoic aceleași acte de intimidare pe când a fost observator din partea USR la alegerile locale din iunie, anul trecut, presărate cu amenințări și apropouri agresive.

Roxana Wring s-a întors în România de la Londra, acolo unde locuia de ani buni, și unde avea o viață mai mult decât comodă. S-a întors pentru a salva patrimoniul pus pe butuci de alți primari din PSD.

Roxana Wring are un MBA la London School of Economics și a lucrat cam prin toată lumea în funcții de management. Revenită în București, a înființat în 2009 asociația Pro.do.mo, dedicată salvării patrimoniului.

Roxana Wring este o lady în toată puterea cuvântului, o femeie cu atitudine aristocratică, cu o decență și modestie pe care doamna Firea nici nu le poate înțelege…

…Și aceste trei femei competente și elegante, dedicate activității lor, sunt insultate de doi hipopotami agresivi, pe nume Aurelian Bădulescu și Petre Chirică.

Iar doamna Firea are, cel mult, o reacție de formă, ca să nu zică lumea că n-a făcut nimic. I-a certat puțin, ca o profă plictisită, iar cei doi vor continua să râdă în barbă, convinși că nu vor exista consecințe.

Nu comentez aici stilul de a conduce al celor din PSD, cu excese autoritare moștenite de la comuniști. Ceea ce mă revoltă e că trei femei, oricare trei femei din România și de oriunde, sunt insultate și agresate.

Și pentru că revolta mea mă lasă aproape fără cuvinte, le-am sunat pe ele ca să le întreb ce s-a întâmplat acolo, și cum se raportează fiecare la incidentul acesta.

Raluca Teodor: „În timpul dezbaterilor de pe ordinea de zi, un coleg, tot din opoziție, a fost presat să termine, grăbit, îndemnat să vorbească mai puțin. De acest gen de tratament ne «bucurăm» și noi, cei din USR, aproape  de fiecare dată.

Uneori pur și simplu nu ni se mai dă microfonul deloc, sau îl «taie» în timp ce vorbim. Așa că, din solidaritate și empatie am reacționat.

Reacția mea a fost discretă, îndemnând să fie lăsat să vorbească, pentru că eram în dezbatere și ne interesa pe toți subiectul. Nu aveam microfonul activat, nu am vorbit tare, cu intenția de a fi auzită de plen.

Am fost totuși auzită de câțiva colegi din jur, printre care viceprimarul Bădulescu. Care a început ironiile….

Le-a zis colegelor din spate să-i spună și lu‘ «asta mică» (adică eu) că aceste informații sunt deja în documentație.

Adresându-se mie din nou îmi zice ca probabil nu am cum să știu, pentru că a auzit el că eu am lucrat în Anglia ca barman și ca prostituată.

Mi s-a părut intolerabil, am reacționat imediat, întrerupând dezbaterea. După ce am repetat în plen spusele viceprimarului și am zis că mi se pare intolerabil, am fost invitată să iau loc, să se continue dezbaterea. Eram șocată.

La următorul punct pe ordinea de zi m-am înscris la cuvânt, m-am ridicat în picioare (de obicei se ia cuvântul așezat), către plen (fiind în față, tot plenul era în spatele meu).

I-am cerut viceprimarului să repete ce a zis și să-și ceară scuze public. Nu a vrut și m-a amenințat că mă dă în judecată. Ulterior a zis presei ca intervenția mea a fost «hormonală».

Apoi a început circul. Consilierii PSD s-au solidarizat în jurul lui Bădulescu și au început să mă huiduie, să îmi spună să mă calmez, să nu mai întrerup ședința, să iau loc. Să le spună colegilor mei să nu mai filmeze, să nu mai provoace circ (între timp se ridicaseră toți colegii mei în picioare în semn de protest).

În spatele meu gradul de agresivitate creștea, și un consilier PSD (Petre Chirică) a împins-o pe Roxana Wring ca să ajungă la Ana Ciceală, care filma, și a apucat-o de braț ca să îi smulgă telefonul.

În mijlocul acestor violențe, niște bărbați de vreo 2 m înălțime de la Pază (Poliția Locală, în subordinea administrației locale) au venit în stânga Anei, care filma (adica între noi și perete), deși colegii PSD care ne agresau erau în dreapta.

Adică, din punctul lor de vedere, Ana reprezenta pericolul. Sau noi, cele trei femei de câte 50 și ceva de kg, și nu consilierii PSD care ne huiduiau.

E păcat că în București, în administrație și în politică în general, nu reușim să introducem concepte mai moderne. Discriminarea și misoginia rămân.

Când am decis să mă implic în politică și să candidez pentru funcția de consilier, o vedeam ca pe o luptă cu corupția, pentru un București mai frumos, mai prietenos, pentru creșterea profesionalismului în administrația publică.

Nu mă așteptam să ajung într-o zi ca lupta mea să-și schimbe direcția pe câmpul descriminării, sexismului, abuzului… Dar vreau acum să mă implic în lupta împotriva abuzurilor, a discriminărilor, a încercărilor de intimidare.

Sper ca româncele să reacționeze rapid la orice e similar, să nu se lase să devină victimele acestui comportament bolnav.

Ana Maria Ciceală: „Reacția primarului care, întâmplător, e femeie, și care are «atribuții în ceea ce privește siguranța cetățeanului», a fost să ne spună că «ea nu a venit la ședință ca să facă poliție» și că ea pleacă, dacă «toți, indiferent de partid» nu ne comportăm civilizat.

Apoi, recunoscându-și probabil responsabilitatea legală, a dispus ca viceprimarul să fie mutat la 3 scaune mai departe «ca să nu mai fie filmat».

Agentul de pază care stă din iulie 2016 la 30 cm de noi, la toate ședințele de Consiliu, după propriile spuse pentru «a ne asigura protecția», nu a schițat în momentul atacului niciun gest. Iar atunci când i-am cerut explicit să intervină, nici nu a clipit.

Viceprimarul a dat declarații la toate televiziunile, în timpul aceleiași ședințe. A numit-o «prostituată» pe Raluca Teodor și a spus la România TV în aceeași zi că Raluca are «o tulburare hormonală profundă». În ședință a spus că va da în judecată.

După aceste atacuri, ședința a continuat pentru alte 6 ore, timp în care consilierii USR, cu Roxana Wring ca lider de grup, s-au luptat pentru ca cele 10 societăți comerciale pe acțiuni care vor devaliza probabil în următorii ani jumătate din bugetul anual de un miliard de euro al Bucureștiului, să nu fie aprobate de Consiliu.

Eu, personal, am încercat să îmi conving colegii majoritari de consiliu de la PSD, dintre care unii ne atacă verbal mereu, iar alții tocmai ne atacaseră fizic cu câteva ore în urmă, să voteze proiectul nostru de hotărâre pentru audit funcțional independent și profesionist, pe bază de 20 de indicatori relevanți la cele 19 spitale bucureștene.

Bineînțeles, societățile acelea au trecut, nelegal, fiindcă aveau nevoie de votul de a 2/3 dintre consilieri. Proiectul de audit la spitale nu a trecut, pe motiv că sunt deja prea multe controale la spitale.

Roxana Wring, Raluca Teodor și eu vom face plângeri penale împotriva agresorilor noștri, pentru mai multe infracțiuni pe Codul Penal. Pe Roxana Wring, la două zile după această ședință, încă o doare antebrațul mâinii drepte.

Este traumatizant și șocant să descoperi că în locul din București la care ar trebui să te simți cetățean în cea mai deplină siguranță, ședința publică a Consiliului General (Parlamentul Bucureștiului, practic) poți să fi atacat fizic și verbal de către aleșii cetățenilor. Și că, în fața acestui atacat, imediat  după producerea lui, chiar ești pus în aceeași oală cu agresorii de către primarul-femeie, aflată la nici 3 metri de faptă…

Comisia de Ordine Publică, din care face parte același primar-femeie, are ca obiect de activitate: «apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor». Dar ei nu au intervenit pentru a- și face treaba atunci când sub ochii lor am fost atacate.

Azi, pe străzile Bucureștiului, ca femeie, ești, probabil, mai în siguranță decât în Primăria Bucureștiului, unde te afli în prezența Primarului, Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Direcției Generale de Poliție Locală și Control și a celorlalți consilieri din Comisia Locală de Ordine Publică.

La câteva zile după aceste fapte, doamna Firea NU a retras sprijinul politic consilierului Chirică și nici viceprimarului Bădulescu. Eu am fost atacată personal la Antena 3, unde s-a sugerat că tătăl meu ar fi proprietarul unei firme de servicii medicale.

Atitudinea acestor membri PSD nu este una care să îi caracterizeze pe toți locuitorii Bucureștiului. Cu toate astea, ambii sunt aleși locali, îi reprezintă pe bucureșteni în cel mai înalt for al orașului. Unul este viceprimar.

Doamna Firea nu ia nicio atitudine, nici ca primar, nici ca femeie, lucru incalificabil și inacceptabil. Noi vom lupta în continuare cu același spirit și în același fel.

Nu ne vom lăsa în niciun caz intimidate de asemenea atacuri. Din contră, avem datoria să continuăm și avem datoria să îi aducem în fața justiției pe atacatori.

Atacurile vin fiindcă violența este singura unealtă rămasă lor. Solidaritatea, indiferent de gen, a celor din jur și chiar cererea ei în fața acestor atacuri ajută incredibil de mult.

Pedepsirea prin lege, care în teorie ne protejează, dar în practică trebuie aplicată de instituțiile țării în care trăim, este vitală.

Dragi femei, nu renunțați la ceea ce faceți, cereți sprijin și căutați solidaritate. Dacă vom rămâne tăcute în fața acestor acte, vom pierde încet-încet din drepturi, contractul social și cel cu statul va slăbi.“

Roxana Wring a preferat să comenteze lapidar cele întâmplate: „Mă doare că ceva ce ar trebui să fie pentru binele tuturor, acea dezbatere crucială, făcută ca să înțeleagă oamenii ce se întâmplă, se transformă în circ.

Dar noi suntem acolo ca să nu ne lăsăm intimidate.

E un prilej de a spune că și alte femei trebuie să intre în politică și în Consiliul General, pentru a lupta cu misoginia și alte astfel de atitudini. Avem o problemă în România cu modul în care tratăm femeile, nu există egalitate. “

Aici găsiți o petiție care cere demisia consilierului Petre Chirică.

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală

Campania #metoo din social media a scos la iveală faptul că hărțuirea sexuală este peste tot. În scara blocului, în birouri, la Hollywood, oriunde femeile se simt agresate de câte un individ prea insistent și care, de obicei, e într-o poziție de putere.

Citeste
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)

Duduie internetul de vestea că Harvey Winstein le-a hărțuit sexual pe actrițele de la Hollywood. Asia Argento, Ashley Judd, Rose McGowan, Mira Sorvino, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lea Seydoux, Ambra Guterrez, și multe alte femei îl acuză pe producătorul unor succese de film majore, precum „Shakespeare in Love“ sau „Pulp Fiction“, de comportament inadecvat.

Citeste
Tu cum stai cu sănătatea mintală?
Tu cum stai cu sănătatea mintală?

10 octombrie 2017 este Ziua Mondială a Sănătății Mintale. E o zi stabilită de OMS pentru a ne aminti că avem un creier minunat și fragil, de care trebuie să avem grijă. Anul acesta, tema este sănătatea mintală la locul de muncă. Pentru că la serviciu poți fi un om împlinit, sau o poți lua razna.

Citeste
Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea
Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Când am citit despre agresiunea asupra consilierelor Ana Maria Ciceală, Raluca Teodor și Roxana Wring, în timpul unei ședințe de la Primăria Capitalei, am avut o reacție viscerală de greață. Pentru că în anul de grație 2017, iată că în Primăria București, condusă de o femeie, onorabila Gabriela Firea, alte trei femei să fie insultate și agresate fizic.

Citeste
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii

Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. „Și cine vrea să citească despre asta?“ m-a întrebat un coleg, pe care l-am întrebat dacă cineva ar citi un editorial despre Katzuo Ishiguro.

Citeste
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează

Zilele acestea a vuit internetul de știrea că la Arad a fost numită în funcție o doamnă care, anterior, a postat pe Facebook niște poze ale sale, nu foarte decente. Violeta Varga a și demisionat azi, speriată de atenția nedorită de care s-au bucurat respectivele fotografii retușate.

Citeste