Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Un popă zurliu și degrabă cântătoriu de muzică populară e vădit în media că-i plac băieții frumoși. Întregistrarea conversației dintre popa Pomohaci și junele care i-a aprins popii simțămintele e o mostră de amor ghebos cu accente pedofile.

Ce e și mai interesant, e reacția turmei Domnului, credincioșii care luni au venit la sediul  Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pentru a-l sprijini pe preotul Cristian Pomohaci, convinși fiind că e vorba de o defăimare aici, că popa e nevinovat ca un miel și că lumea asta rea nu-l lasă să-și exercite harul. Vreo 300 de suflete a căror sărăcie în duh este evidentă, au intonate pricesne și rugăciuni.

Citește și:

Macron şi nevasta lui, sau de ce le iertăm bărbaţilor ceea ce nu li se iartă femeilor

Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Lumea bună de la oraș s-a crucit că oamenii pot să-l apere pe popă. Dar nu e deloc o reacție surprinzătoare a turmei de mioare și, dacă am citi mai multă psihologie, am înțelege că e ceva previzibil. Un exemplu clasic de disonanță cognitivă.

Teoria disonanței cognitive a fost articulată prima dată de psihologul american Leon Festinger, în 1956. Istoria acestui concept este aceasta:

un grup de adepți ai ideii că sfârșitul lumii va avea loc într-o anumită zi, s-au adunat într-o casă în care s-au rugat toată noaptea ca să fie salvați în momentul fatidic, de catre extraterestri.

Pentru că nici sfârșitul lumii nu a avut loc, și nici extraterestrii nu s-au pogorât, grupul celor făcuti de râs a croșetat imediat explicația că numai credința lor ardentă i-a salvat de la moarte.

Că finalul acestei lumi se amână datorită lor și rugăciunilor lor. Coerent, nu?  Realitatea e convenabil torsionată pentru a servi liniștii afective necesare lor.

Turma care îl apără pe popa Pomohaci nu e decât un grup de oameni care au nevoie să creacă că e un popă bun în continuare, că el e victima.

Pentru că altfel se prăbușește sistemul lor de credințe și apare un stres. E stresant să vezi că te-ai înșelat, că ceea ce credeai tu despre lume e fals, stupid, că Pomohaci e un fariseu ordinar și imoral, nu un vindecător.

Și ei vor să evite acel stres, nu pot să recunoască că au greșit…

 

Avem nevoie de coerență, nu de adevăr

Da, noi, oamenii, avem nevoie de coerență internă, chiar dacă povestea e cu totul aberantă. Avem nevoie de o poveste bună, nu reală.

Credințele noastre, poveștile, miturile, religia sunt cele ne dau stabilitate și confort emoțional, chiar daca sunt greșite, nu au nicio bază reală sau știința, experiementele le-au invalidat demult.

Ce e știința în lumina ideii că Pământul a fost creat în 7 zile de către Dumnezeu? Nu e mai frumoasă ideea Creației? Mai nobilă, mai caldă și mai …salvatoare?

De ce să crezi că ai apărut dintr-un banal cimpanzeu cu noroc în viață, care s-a reprodus suficient de mult încât să-ți dea și tie șansa să evoluezi până la stadiul de ins dependent de telefon, când e mult mai mișto să crezi că ai fost creat de Dumnezeu?

Festinger spunea ca atunci cand suntem convinși profund de ceva, devenim imuni la informația care contrazice acea certitudine intimă. Fugim de contradicție, atacăm pe cel care ne contrazice, ne apărăm convingerile, ne atașăm de ideile noastre fixe.

Atașamentul de idei fixe și proaste îl vedem (ca să rămânem tot în vecinătatea temei despre popa Pomohaci) la cei care consideră că dreptul persoanelor gay de a-și trăi sexualitatea, de a se căsători și de a adopta copii deschide cutia Pandorei în fața pedofiliei. O spun răspicat și o repet oricui: e o idee cretină, renunțați la ea repede, ca să nu râdă curcile de voi.

Oameni buni, homosexualitatea e o adaptare biologică în anumite condiții de mediu. Dacă vreți să pricepeți, dacă vreți adevărul, și nu să mențineți credințe coerente dar greșite, urmăriți acest video :  .

Sau citiți AICI.

Trebuie spus și repetat: homosexulitatea NU e pedofilie. Pedofilia este clasificată între parafilii, devianțe sexuale, și este inclusă în DSM – Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale.

Deci e clasată ca o problemă de sănătate mintală. Dar homosexualii sunt atrași de persoane adulte, relațiile lor sunt consimțite și ei nu violează copii.

Nu mai amestecați merele cu perele în încercarea de a priva o parte a omenirii, cu anumite particularități biologice care nu sunt cele standard (cum ar fi că bărbatul e atras de femeie și viceversa, și împreună alcătuiresc „sfânta uniune  a familiei“) de drepturi umane pe care le are majoritatea.

În această logică, salut faptul că azi Parlamentul German a decis să aprobe căsătoria între persoane de același sex. E semn că lumea mai și gândește. E drept, nu aici. Aici domnește ignoranța și ideile Coaliției pentru Familie.

Foto: ziardecluj.ro

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală
Ce vor femeile. Unde se termină curtoazia și unde începe hărțuirea sexuală

Campania #metoo din social media a scos la iveală faptul că hărțuirea sexuală este peste tot. În scara blocului, în birouri, la Hollywood, oriunde femeile se simt agresate de câte un individ prea insistent și care, de obicei, e într-o poziție de putere.

Citeste
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)
Cum arată hărțuirea sexuală, de la Hollywood la Mizil (și-napoi)

Duduie internetul de vestea că Harvey Winstein le-a hărțuit sexual pe actrițele de la Hollywood. Asia Argento, Ashley Judd, Rose McGowan, Mira Sorvino, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lea Seydoux, Ambra Guterrez, și multe alte femei îl acuză pe producătorul unor succese de film majore, precum „Shakespeare in Love“ sau „Pulp Fiction“, de comportament inadecvat.

Citeste
Tu cum stai cu sănătatea mintală?
Tu cum stai cu sănătatea mintală?

10 octombrie 2017 este Ziua Mondială a Sănătății Mintale. E o zi stabilită de OMS pentru a ne aminti că avem un creier minunat și fragil, de care trebuie să avem grijă. Anul acesta, tema este sănătatea mintală la locul de muncă. Pentru că la serviciu poți fi un om împlinit, sau o poți lua razna.

Citeste
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Un popă zurliu și degrabă cântătoriu de muzică populară e vădit în media că-i plac băieții frumoși. Întregistrarea conversației dintre popa Pomohaci și junele care i-a aprins popii simțămintele e o mostră de amor ghebos cu accente pedofile.

Citeste
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii
Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. Câte ceva despre beneficiile lecturii

Katzuo Ishiguro a luat Nobel pentru literatură. „Și cine vrea să citească despre asta?“ m-a întrebat un coleg, pe care l-am întrebat dacă cineva ar citi un editorial despre Katzuo Ishiguro.

Citeste
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează
Inspectoarea Violeta Varga sau de ce aparențele contează

Zilele acestea a vuit internetul de știrea că la Arad a fost numită în funcție o doamnă care, anterior, a postat pe Facebook niște poze ale sale, nu foarte decente. Violeta Varga a și demisionat azi, speriată de atenția nedorită de care s-au bucurat respectivele fotografii retușate.

Citeste