Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Un popă zurliu și degrabă cântătoriu de muzică populară e vădit în media că-i plac băieții frumoși. Întregistrarea conversației dintre popa Pomohaci și junele care i-a aprins popii simțămintele e o mostră de amor ghebos cu accente pedofile.

Ce e și mai interesant, e reacția turmei Domnului, credincioșii care luni au venit la sediul  Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pentru a-l sprijini pe preotul Cristian Pomohaci, convinși fiind că e vorba de o defăimare aici, că popa e nevinovat ca un miel și că lumea asta rea nu-l lasă să-și exercite harul. Vreo 300 de suflete a căror sărăcie în duh este evidentă, au intonate pricesne și rugăciuni.

Citește și:

Macron şi nevasta lui, sau de ce le iertăm bărbaţilor ceea ce nu li se iartă femeilor

Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Lumea bună de la oraș s-a crucit că oamenii pot să-l apere pe popă. Dar nu e deloc o reacție surprinzătoare a turmei de mioare și, dacă am citi mai multă psihologie, am înțelege că e ceva previzibil. Un exemplu clasic de disonanță cognitivă.

Teoria disonanței cognitive a fost articulată prima dată de psihologul american Leon Festinger, în 1956. Istoria acestui concept este aceasta:

un grup de adepți ai ideii că sfârșitul lumii va avea loc într-o anumită zi, s-au adunat într-o casă în care s-au rugat toată noaptea ca să fie salvați în momentul fatidic, de catre extraterestri.

Pentru că nici sfârșitul lumii nu a avut loc, și nici extraterestrii nu s-au pogorât, grupul celor făcuti de râs a croșetat imediat explicația că numai credința lor ardentă i-a salvat de la moarte.

Că finalul acestei lumi se amână datorită lor și rugăciunilor lor. Coerent, nu?  Realitatea e convenabil torsionată pentru a servi liniștii afective necesare lor.

Turma care îl apără pe popa Pomohaci nu e decât un grup de oameni care au nevoie să creacă că e un popă bun în continuare, că el e victima.

Pentru că altfel se prăbușește sistemul lor de credințe și apare un stres. E stresant să vezi că te-ai înșelat, că ceea ce credeai tu despre lume e fals, stupid, că Pomohaci e un fariseu ordinar și imoral, nu un vindecător.

Și ei vor să evite acel stres, nu pot să recunoască că au greșit…

 

Avem nevoie de coerență, nu de adevăr

Da, noi, oamenii, avem nevoie de coerență internă, chiar dacă povestea e cu totul aberantă. Avem nevoie de o poveste bună, nu reală.

Credințele noastre, poveștile, miturile, religia sunt cele ne dau stabilitate și confort emoțional, chiar daca sunt greșite, nu au nicio bază reală sau știința, experiementele le-au invalidat demult.

Ce e știința în lumina ideii că Pământul a fost creat în 7 zile de către Dumnezeu? Nu e mai frumoasă ideea Creației? Mai nobilă, mai caldă și mai …salvatoare?

De ce să crezi că ai apărut dintr-un banal cimpanzeu cu noroc în viață, care s-a reprodus suficient de mult încât să-ți dea și tie șansa să evoluezi până la stadiul de ins dependent de telefon, când e mult mai mișto să crezi că ai fost creat de Dumnezeu?

Festinger spunea ca atunci cand suntem convinși profund de ceva, devenim imuni la informația care contrazice acea certitudine intimă. Fugim de contradicție, atacăm pe cel care ne contrazice, ne apărăm convingerile, ne atașăm de ideile noastre fixe.

Atașamentul de idei fixe și proaste îl vedem (ca să rămânem tot în vecinătatea temei despre popa Pomohaci) la cei care consideră că dreptul persoanelor gay de a-și trăi sexualitatea, de a se căsători și de a adopta copii deschide cutia Pandorei în fața pedofiliei. O spun răspicat și o repet oricui: e o idee cretină, renunțați la ea repede, ca să nu râdă curcile de voi.

Oameni buni, homosexualitatea e o adaptare biologică în anumite condiții de mediu. Dacă vreți să pricepeți, dacă vreți adevărul, și nu să mențineți credințe coerente dar greșite, urmăriți acest video :  .

Sau citiți AICI.

Trebuie spus și repetat: homosexulitatea NU e pedofilie. Pedofilia este clasificată între parafilii, devianțe sexuale, și este inclusă în DSM – Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale.

Deci e clasată ca o problemă de sănătate mintală. Dar homosexualii sunt atrași de persoane adulte, relațiile lor sunt consimțite și ei nu violează copii.

Nu mai amestecați merele cu perele în încercarea de a priva o parte a omenirii, cu anumite particularități biologice care nu sunt cele standard (cum ar fi că bărbatul e atras de femeie și viceversa, și împreună alcătuiresc „sfânta uniune  a familiei“) de drepturi umane pe care le are majoritatea.

În această logică, salut faptul că azi Parlamentul German a decis să aprobe căsătoria între persoane de același sex. E semn că lumea mai și gândește. E drept, nu aici. Aici domnește ignoranța și ideile Coaliției pentru Familie.

Foto: ziardecluj.ro

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Despre moda din PSD și feminism
Despre moda din PSD și feminism

A circulat de curând pe Facebook o poză cu niște doamne din PSD, pozate la vreo sindrofie, o poză pe care am distribuit-o și eu, amuzându-mă pe seama prostului gust vestimentar al acestora. Două amice feministe au criticat distribuirea pozei respective, pe motiv că ea ar fi discriminatorie și că ar lovi în demnitatea femeilor, că e o dovadă de judecată superficială, pe baza aparențelor…

Citeste
Despre feminism și femeile antifeministe (dar atât de feminine...)
Despre feminism și femeile antifeministe (dar atât de feminine…)

În 2003, când România a anunțat că va participa la coaliția SUA de invazie a Irakului, Chirac, oponent fervent al ideii de a-l ataca pe Saddam, a spus că România a pierdut o bună ocazie să tacă. E util să medităm din când în când la ocazia de a tăcea, atunci când vrem să ne exprimăm pe niște subiecte complexe, cu multe nuanțe și implicații. Acesta este sfatul meu pentru Magda Vasiliu, femeie cu vizibilitate, care a postat pe Facebook, spațiu public, enormitatea aceasta despre femei și feminism:

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Un popă zurliu și degrabă cântătoriu de muzică populară e vădit în media că-i plac băieții frumoși. Întregistrarea conversației dintre popa Pomohaci și junele care i-a aprins popii simțămintele e o mostră de amor ghebos cu accente pedofile.

Citeste
Tot despre incidentul de la Muzeul Țăranului Român și tradiționala intoleranță românească
Tot despre incidentul de la Muzeul Țăranului Român și tradiționala intoleranță românească

Pentru că am mai scris un editorial despre incidentul din 4 februarie de la Muzeul Țăranului Român, reiau acest subiect, de data aceasta pentru a reproduce integral comunicatul de presă dat de regizorul Cristian Mungiu în această privință. Vă recomand să îl citiți și să meditați la ceea ce singurul regizor român laureat cu Palme dOr spune despre această nefericită întâmplare, care ne mânjește peste tot în percepția lumii (și nimănui din oficialii de aici nu pare să îi pese):

Citeste
Un film cu gay, Socrate și bula noastră de Facebook
Un film cu gay, Socrate și bula noastră de Facebook

Ce legătură au cele trei concepte din titlu, veți întreba. Să vă explic: ieri se proiecta la Muzeul Țăranului Român filmul „120 de bătăi pe minut”, un film despre comunitatea gay din Paris, în anii 90, și ACT UP, grupul de acțiune civică, alcătuit din tineri gay, ce lupta prin acțiuni de stradă și uneori prin acte de vandalism, pentru vizibilitatea comunității gay și a problemelor sale (respectiv accesul la tratamentele antiretrovirale, care erau în etapa de cercetare la acel moment). În timpul proiecției filmului de la Muzeul Țăranului Român (film care a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu), un grup de tineri ortodocși, apărători ai valorilor conservatoare, a intrat în sala de proiecție și a început să cânte imnuri religioase cu intenția clară de a boicota proiecția unui film neconform cu valorile lor.

Citeste