Now Reading
Renunta la pasivitate!

Renunta la pasivitate!

Esti deranjata de ceea ce se intampla in jurul tau, dar nu iei nicio atitudine si astepti ca lucrurile sa treaca de la sine? Iata de ce este momentul sa renunti la pasivitate.

 

Acesta nu e un editorial politic, stimati cititori, ci o meditatie despre comportamentul colectiv romanesc. Pentru numarul de martie am avut privilegiul de a intervieva cateva doamne din politica romaneasca.

Pe Ana Birchall, Sandra Pralong, Monica Macovei si Cristiana Pasca-Palmer. Voi relua aici o idee din interviul cu Monica Macovei, pentru ca m-a facut sa meditez indelung la ea.

Mi-a spus, pe scurt, ca oamenii bine situati finaniciar care credeau ca e destul sa-si faca treaba bine, dupa incendiul din clubul Colectiv, au vazut ca nu e asa.

Ca trebuie sa se implice, sa fie activi, sa incerce sa schimbe sistemul corupt. Eu am fost surprinsa sa realizez ca asta era ceva nou pentru ei.

Da, oameni buni, e nevoie sa va implicati, nu e destul sa faceti bine ceea ce faceti, trebuie sa va murdariti mainile, sa cautati activ sa schimbati ce nu e bine in societate.

Cred ca acest lucru trebuie spus si repetat. Decenii de comunism au facut din romani o populatie pasiva. Nu puteai decat sa asisti, protestul era drastic reprimat.

Au fost anii cand, in Romania, media populatiei Romaniei a invatat frica. Si frica este o emotie foarte puternica. Ea ne ajuta sa supravietuim. Dar nu ne ajuta sa prosperam, sa fim creativi, sa ne facem singuri soarta.

In mediile profesionale unde predomina frica (de sef, de exemplu), randamentul e slab. Acolo unde predomina emotiile pozitive, confortul, e in­cu­rajata exprimarea personala, lucrurile stau bine si foarte bine. La fel e la nivel de grupuri mari, de tara.

S-a schimbat contextul. Ne putem exprima liber. Tre­buie sa o facem! Sa fim proactivi, sa nu stam sa privim cum se degradeaza lucrurile in jur.

Educatia, sistemul de sanatate, toate sistemele impovarate de coruptie sau de ineficienta. Sunt un mare avocat al exprimarii si al protestului. „Cere si ti se va da, bate si ti se va deschide.“

In realitate, avem mai multe optiuni decat pare la prima vedere. Unele mai bune decat simpla pasivitate si asteptarea ca altii sa schimbe ce nu merge. Nu vor schimba altii ceea ce nu-ti convine tie. Numai tu poti, acum!

Ma bucur sa vad ca societatea civila renaste. Ca oamenii ies in strada, revoltati de cate ceva. Asa si trebuie! Si trebuie sa fim perseverenti.

Tot Monica Macovei spunea ca ea este o perseverenta si ca asta e o calitate subestimata. Corect. Sa fim perseverenti, asadar. Sa luptam, sa luam atitudine.

Nu se mai poate cu pasivitatea si dormitul in patratica proprie. Pur si simplu, nu se mai poate. Pentru ca fiecare are un copil de dus la scoala, un parinte de tratat in spital si atunci ne lovim de tarele sistemului.

Trebuie sa schimbam lucrurile si asta va veni de jos in sus. Petitii, proteste, dat la iveala coruptia mica etc. Repet: acesta nu e un editorial politic. E o meditatie despre comportamentul nostru colectiv.

Sa-l im­bu­natatim, pentru ca fiecare poate contribui cu ceva la schimbarea in bine. Votati, convingeti si pe altii sa fie cetateni buni, activi etc. Sta in puterile noastre.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top