Now Reading
Celulita si pielea de portocala

Celulita si pielea de portocala

Revista Psychologies

Celulita ne da deseori batai de cap. Acest exces de grasime subcutanata de la nivelul coapselor, al feselor sau genunchilor afecteaza 75% dintre femei, chiar si pe cele slabe. Iata cum o putem combate eficient.

 

Philippe Blanchemaison, medic francez specialist in tipuri de celulita, sesizeaza suferinta produsa de acest tip de ingrasare. El spune: „In loc sa incercam sa ne debarasam total de ea, lucru imposibil, mai bine sa facem totul pentru ca ea sa nu mai prolifereze. Este o chestiune de cunoastere a tipului de celulita, adesea de organizare a luptei contra acesteia“.

De exemplu, e bine de stiut ca nu exista numai un tip de celulita, ci mai multe. Exista cea adipoasa, cu cresterea numarului de celule grase, una apoasa, data de cresterea retentiei de apa, una fibroasa, mai veche, chiar dureroasa, data de intarirea fibrelor de colagen intre celule. Se poate actiona, pe de o parte, asupra alimentatiei, si pe de alta parte, asupra pielii si sistemului venos. Astfel, este posibil sa amelioram aspectul pielii si sa ne bucuram mai multa vreme de silueta de femeie tanara.

 

Sa mancam mai corect

Nu e vorba de dieta, ci doar de alegerea alimentelor celor mai naturale posibil, cu mare densitate nutritionala (bogate in minerale si in vitamine). Sa alegem ouale bio, de la gaini crescute in aer liber, care contin Omega 3 in mod natural. Apoi uleiurile de rapita, de masline, de peste gras. Fructele si legumele contribuie la reducerea efectului de piele de portocala.

Mai ales cele care favorizeaza digestia, cum e papaya sau ananasul, dar si stimulantele hepatice, cum e feniculul, anghinarea, telina, curcuma, ghimbirul… In fine, ingredientele aromate si condimentele, precum busuiocul, tarhonul, salvia, cimbrul, toate acestea faciliteaza digestia si metabolizarea, dar mai ales eliminarea grasimilor.

 

Miscare, miscare…

Daca exercitiile cardio sunt bune pentru inima si conditia fizica, in general, ei bine, ele nu au efecte asupra celulitei! E bine de stiut, pentru a evita deceptiile! Un studiu facut de Centrul National Francez pentru Studii Spatiale a demonstrat ca muschii posturali, aflati aproape de os, actioneaza de patru ori mai mult asupra circulatiei venoase decat muschii superficiali. Dar noi stim ca circulatia sangvina are o influenta decisiva asupra evolutiei celulitei, pentru ca este un factor important de retentie a apei.

Asadar, nu fortati inutil aparatele sau nu efectuati exercitiile care „lucreaza“ muschii mari, in speranta ca veti avea o piele mai intinsa. In schimb, e bine sa faceti sporturi usoare, precum mersul pe jos rapid, curse de anduranta, bicicleta, timp de mai mult de 40 de minute. Asta, pentru ca, dupa 40 de minute, se declanseaza lipoliza sau combustia grasimilor.

Pentru pastrarea unui sistem venos in stare buna, este bun Pilates, gimnastica acvatica. Aceasta face muschii posturali sa lucreze. In final, este bine de stiut ca tocurile inalte sunt inamicii unei bune circulatii sangvine. Ideal al ar fi sa le uitam – macar din cand in cand. Balerinii sunt incaltamintea ideala pentru un mers liber si o circulatie sangvina buna.

 

Masaj…

Masajul coapselor, facut cel mai adesea de catre kinetoterapeuti, este cel mai bun. E suficient sa „piscam“ un pliu larg de piele, incepand de la genunchi si urcand catre sold. Alte manevre facute de medici care merita insusite: cele de „pompare“. Se aplica palmele pe fiecare picior, de la glezna in sus, si se ridica brusc, pentru crearea unui efect de aspiratie.

Alta manevra buna: masajul celular, care are drept obiectiv intinderea fibroblastelor pielii, pentru ca acestea sa produca mai mult colagen. Se pun mainile pe fese astfel incat sa se atinga degetele. Apoi se indeparteaza si se intinde pielea.

 

Sa ne privim cu drag

O privire ingaduitoare asupra noastra insine ne impiedica sa ne concentram numai si numai pe celulita. In fata oglinzii, cu spatele drept, imbracata intr-un fel care ne pune in valoare si un stil care ni se potriveste, sa ne axam atentia pe partea corpului pe care o preferam. Sa o observam, in vreme ce ne concentram pe aspecte ale personalitatii noastre pe care le apreciem. Sa repetam acest exercitiu timp de 21 de zile, perioada necesara partii mentale de a se programa si de a ne face sa ne simtim mai bine in propria piele. Fie ea si cu celulita…

 

Actiunea cremelor

Nu trebuie sa ne asteptam la lucruri extraordinare de la creme, spune Philippe Blanchemaison, desi el constata progresul inregistrat in acest domeniu de cativa ani. „Actiunea lor nu e neglijabila in ceea ce priveste intinderea unei zone de piele «coaja de portocala», gratie principiilor active.“

Pentru a constata o ameliorare reala, respectati aceste trei reguli: gomaj de doua ori pe saptamana, pentru a curata pielea si pentru a permite activilor sa intre dedesubt; doua aplicari ale produslui anticelulitic pe zi; masaj celular odata cu aplicarea cremei anticelulitice.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top