Now Reading
Cum avem grija de un par cret

Cum avem grija de un par cret

Revista Psychologies

Femeile cu un par cret deseori se plang ca este dificil de intretinut. Despre greseli dar si recomandari in ingrijirea lui, ne vorbeste stilista Arabella Zadic.

 

Indreptarea permanenta a parului cret

De regula natura ofera acest dar exact acelor fizionomii care sunt infrumusetate de parul cret. De cele mai multe ori atunci cand ele isi indreapta parul, nu mai au aceeasi expresie, se pierde personalitatea si individualitatea specifica. Ori, natura, stie ce face!

Modificarea cea mai dramatica este cea a indreptarii permanente. Gandeste-te foarte bine inainte de a face acest pas, deoarece rezultatul este permanent.

Mai mult, parul va creste in forma sa naturala doar din radacina, iar asta presupune, dupa un timp, aplicarea doar la radacina a solutiei respective.

Este important de stiut ca procesul de indreptare permanenta (ca si permanentul pe bigudiuri) este un proces chimic foarte puternic.

Astfel, se produc niste rupturi la nivel molecular in structura firului de par, iar din acel moment trebuie sa cumperi o linie speciala de ingrijire a firului de par, pentru intretinerea structurii si noii forme date.

De asemenea, efectul este ireversibil. Si ca sfat, niciodata sa nu incerci un permanent cu bigudiuri peste un permanent indreptat, pentru a-l readuce la forma initiala. Ar fi o reala catastrofa pentru par, s-ar rupe imediat.

 

Si cret si drept

Daca vrei optiunea de a jongla intre cele doua tipuri de structuri (drept/bucle) poti apela din cand in cand la un coafat drept.

Eventual poti opta pentru aplicarea placii la nivel, pe parul uscat, dupa ce in prealabil ai folosit, neaparat, o protective termica.

Totusi, atentie: indreptarea sistematica, repetata a parului cret cu placa, duce la deterioarea sa si la pierderea formei (atunci cand vei dori sa-l porti cret nu va mai sta).

 

Structura firului de par

Cheia ingrijirii si intretinerii parului cret este o linie de produse de ingrijire potrivite si o forma buna data prin tunsoare. Asta presupune sa aveti incredere intr-un stilist profesionist, care intelege parul cret.

Structura sa este mai aparte, fiind un par uscat prin definitie, si de aici o mai anevoioasa intretinere a sa: se incurca mai repede, culoarea se matuieste, etc.

Mai mult decat atat, firul de par cret poate fi de la fin pana la foarte gros si poros, adica parul rebel, greu de controlat.

Firul de par cret si fin este mai vaporos, zboara foarte usor si are nevoie de produse usoare de hidratare, nimic greu care sa incarce.

Parul rebel, gros este greu iar persoanele cu acest tip de par se plang de faptul ca nu-l pot controla, au foarte mult volum si au probleme si cu mentinerea formei drepte date intr-un salon.

Fiind uscat, daca nu a fost tratat in prealabil cu produse specific de hidratare si control, firul de par se umfla atunci cand intra in contact cu molecule de hidrogen, adica umezeala, rezultatul fiind pierderea formei drepte.

 

Tunsoare si ingrijire

Liniile de produse sunt clar diferite, desi structura este comuna, este vorba tot de un par cret, conteaza mult diametrul (fin-mediu-gros/poros), si astfel, ingredientele active din fiecare linie in parte, sunt special alese pentru a raspunde nevoilor acelui tip de par.

De exemplu, extractul de Casmir si zeina sunt compoenente puternice care ar ingreuna un fir subtire, in schimb domolesc si netezesc firul gros si poros.

Un alt aspect extrem de important este forma data prin tunsoare, iar acest lucru il poate face numai un profesionist care stie cum sa rezolve acest lucru.

In primul rand, nu trebuie sa se exagereze cu graduarea, pentru a nu obtine aspectul unei papadii sau o coafura in forma de A (foarte gros si expandat la linia de baza, si aplatizat sus, din cauza greutatii).  

In privinta culorii, nu exista neaparat limite, suvitele crosetate singles din loc in loc sunt deosebit de potrivite pentru ca subliniaza buclele pe linia lor.

Daca dorim sa accentuam ideea de vaporos si volum pe top (pentru parul fin) ne putem juca cu nuante mai luminoase, iar daca dorim sa oferim un efect mai degraba de profunzime alegem din paleta larga de culori saturate.

In ambele cazuri trebui sa accentuam luciul firului de par. Parul cret fiind mai uscat, luceste mai greu pentru ca suprafata sa nu este neteda iar lumina nu se reflecta.

Parul cret este deosebit de frumos si are individualitatea sa, asadar, sa incercam sa-l intelegem, sa-l acceptam si sa-i indeplinim nevoile!

Arabella Zadic este  Senior Trainer la The Studio si membru Top Team Wella

Str Iacob Felix 55, sector 2

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top