Ești fumătoare? Care e impactul fumatului asupra pielii

De câte ori nu ai zis că de luni, de la data de 1, după Revelion, după ziua ta etc., te lași de fumat? Acest viciu are un impact major la nivelul întregului organism, iar pielea este, și ea, afectată semnificativ. Detalii de la dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie estetică.

 

Fumatul afectează pielea, părul, dinții, inima și plămânii, oasele, scade fertilitatea și predispune la anumite boli cronice și cancer.

Citește și:

De ce nu te poți lăsa de fumat?

Sfaturi pentru a te lăsa de fumat

La nivelul feței, pielea capătă o tentă galbenă-cenușie, ternă sau are o paloare nefirească. Uneori, apar pete rezistente la tratament și chiar acnee.

Mai mult de 4.000 de substanțe chimice, care se găsesc în fumul de țigară, vor degrada colagenul și elastina.

Ca urmare, pielea este fără tonus, cu aspect de „piele lăsată“, atât la nivelul feței, cât și la nivelul sânilor și brațelor.

Acest aspect de piele flască este foarte vizibil la nivelul ochilor, unde apar cearcăne, pungi și o rețea de riduri fine.

Pot apărea, de asemenea, riduri adânci în șanțul nazo-labial, iar în jurul gurii – riduri verticale, din cauza mișcărilor repetate la acest nivel (când tragem din țigară) și distrugerii elastinei.

Odată cu trecerea anilor, degetele și unghiile încep să aibă o culoare galbenă, dinții sunt pătați, apare paradontoza, părul este poros, fin, fără strălucire.

 

Îngrijirea specifică

Mai ales în cazul unei fumătoare, hidratarea este foarte importantă. Așadar, bea apă și folosește creme care să conțină vitamina C, un factor de co-sinteză a colagenului;

folosește geluri spumante sau loțiuni de curățare, care înlătură eficient amestecul de fum cu alți factori poluanți din atmosferă.

 

Tratamente estetice

Peeling-ul chimic sau cel cu laser, hidratarea facială cu OxyGeneo, proceduri laser combinate cu ședințe de mezoterapie vor ameliora tonusul, culoarea și luminozitatea pielii.

Se recomandă, de asemenea, un tratament local pe bază de retinoizi (vitamina A), antioxidanți (vitamina C, E) și obligatoriu ecran solar, SPF.

Aspectul de piele lăsată se tratează prin tratamente combinate de mezoterapie, stimulator de colagen (Radiess, Sculptra, Elanse) și ședințe de ultrasunete microfocusate.

Aceste proceduri exfoliază, curăță și ajută la creșterea nivelului de oxigen la nivelul pielii, elimină ridurile și, mai ales în cazul mezoterapiei, reduc semnele pielii îmbătrânite și îi redau frumusețea.

 

Ce este obligatoriu să mănânce o fumătoare

Fumatul accelerează consumul rezervelor de vitamina C, vitamina E, seleniu, magneziu și zinc din organism.

Astfel, în dieta unui fumător ar trebui să se regăsească multe fructe, nuci, migdale, avocado, spanac, musli, ton, creveți, semințe de floarea soarelui, precum și carne de vită, porc, miel și sardele – pentru refacerea rezervelor de zinc.

 

După ce te-ai lăsat de fumat…

Renunțarea la fumat face pielea mai rezistentă la îmbătrânirea prematură, aproape instant. Chiar dacă nu poți scăpa de ridurile care deja au apărut, pielea va începe să arate din ce în ce mai bine, pentru că se reia ciclul de producere a colagenului.

La 20 de minute după ultima țigară, ritmul cardiac va scădea la unul normal. După două ore, vei avea un nivel normal al zahărului în sânge, iar apoi vei  începe să îți simți mâinile și picioarele mai calde, întrucât circulația va deveni mai eficientă.

Pielea, semnificativ hrănită, va începe să arate din ce în ce mai bine, pe zi ce trece. Stoparea fumatului face ca pielea să primească mai mult oxigen, nutrienți și astfel își recapătă treptat culoarea sănătoasă.

Încă din prima săptămână, plămânul începe să elimine substanțele nocive; după un an, riscul de a dezvolta o boală cardiacă scade la jumătate, iar după zece ani scade și riscul de cancer, fumătorii fiind predispuși să dezvolte cancer de plămâni, oral, limbă.

Desigur, de acum înainte vor apărea din ce în ce mai multe semne vizibile și în exterior. Vei avea ochi mai luminoși, dinți mai sănătoși, unghii fără pete, păr mai strălucitor și puternic.

Părul va deveni vizibil mai sănătos, pentru că foliculii – care erau afectați de fumul de țigară, la fel ca și restul celulelor din corp, își revin la stadiul sănătos, din perioada fără fumat.

 

Dr. Daniela Taher este medic specialist dermatologie estetică și director medical al clinicii Skin Clinic
www.skinclinic.ro.

Foto: Shutterstock

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 tipuri de sprâncene șic
4 tipuri de sprâncene șic

Este timpul să-ți reinventezi sprâncenele! În funcție de stilul personal și de felul în care arată sprâncenele tale naturale, alege unul dintre cele patru tipuri de sprâncene propuse de Mirela Dumitru, National Brow Artist Benefit România, în cadrul Sephora România.

Citeste
Care este rutina de îngrijire și machiaj a unui beauty editor
Care este rutina de îngrijire și machiaj a unui beauty editor

Un beauty editor este la curent cu cele mai recente apariții din industria frumuseții și știe – mai bine ca oricine – tot felul de tips&tricks de aplicare a produselor de skincare sau machiaj. Dar care sunt preferatele sale?

Citeste
Ce operații estetice să ne facem pe măsură ce înaintăm în vârstă
Ce operații estetice să ne facem pe măsură ce înaintăm în vârstă

Dr. Silvia Stănculescu, medic specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, ne vorbește despre ce operații estetice e bine (sau nu) să facem pentru a arăta tineri cât mai multă vreme.

Citeste
Florile României fac bine la ten
Florile României fac bine la ten

Se pare că florile României sunt o comoară pentru față. Adina Oancea e doctorand în biochimie și studiază vreo 12 specii din zona Dobrogei, care ne promit tinerețe fără bătrânețe.

Citeste
Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică
Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică

Piele fără riduri, cu aspect tânăr vreme îndelungată? Asta asigură injecțiile cu toxină botulinică. Dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie, ne spune la ce interval le repetăm, care sunt riscurile, dar și în ce mituri despre botox nu e cazul să mai credem.

Citeste
Mărire de sâni? Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți pui implanturi mamare
Mărire de sâni? Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți pui implanturi mamare

Sânii mici te complexează? Ai născut și te gândești că, în sfârșit, poți să-ți pui implanturi mamare? Mărirea sânilor te tentează din ce în ce mai mult? Am întrebat-o pe Silvia Stănculescu, medic specialist chirurgie plastică, în ce constă procedura, care sunt riscurile, precum și cele mai frecvente mituri care însoțesc ideea de „silicoane“.

Citeste