După nenumărate diete, am ajuns la concluzia că îmi bat joc de corpul meu

Am lucrat mult cu mine până să ajung să am o imagine corporală sănătoasă. După nenumărate diete, mi-am dat seama că nu făceam altceva decât să îmi bat joc de corpul meu.

Citește și:

M-am dus la psiholog pentru că mă simțeam singură

Din fostele relații, am învățat că stima de sine chiar nu depinde de alții

Ori mă plac, ori nu. Și atunci am nevoie de ajutor

Eram adolescentă când am descoperit revistele dedicate femeilor. În era unor fotomodele precum Cindy Crawford, Eva Herzigova, Helena Christensen sau Naomi Campbell, privitul în oglindă a primit o altă conotație: eu de ce nu pot să arăt ca ele?

Mă rog, din puțina genetică învățată prin școală, m-am prins că mama și tata sunt de vină și trebuie să lucrez cu ce am. Dar nu eram mulțumită.

Așadar au început dietele. Trebuia să fiu slabă. Nu fusesem grasă niciodată, dar speram că pierzând din greutate, măcar aduc a Kate Moss. Apoi au venit anii terminali de liceu și școala a devenit mai serioasă. Învățam mai mult, încercam să mă orientez responsabil pentru viitor.

Eram anxioasă și debusolată, întrucât voiam să aleg vreo 5 facultăți. Evident, domenii total diferite. Tot evident, am ajuns să mănânc pe fond de stres.

Chiar dacă aveam poza lui Stephanie Seymour undeva în mintea mea, mă îndreptam către modelele plus size. Și eram și mai tristă și mai anxioasă. Am luat pastile de slăbit. Am urmat diete. M-am înfometat.

Am făcut mișcare. Dar indiferent la ce cazne îmi supuneam organismul, realitatea era că eu nu mă plăceam. Atunci, mama a discutat cu mine și mi-a spus că am nevoie de ajutor.

Am ajuns la psiholog. Mi s-a părut oribil. Nu doar eram urâtă, eram și nebună. Atât puteam gândi atunci, cel puțin…

Am făcut terapie și, ocazional, când o iau pe arătură, mă întorc în cabinet. Celor care se cred echilibrați și neinteresați de terapie, pentru că nu are cu ce să-i ajute, le spun atât: terapia m-a salvat de la o viață total diferită și nu într-un sens bun.

Intelectual stau bine. Ca să citez un prieten cu umor, sunt „peste medie”. Fizic arăt bine. Cel puțin asta îmi spune toată lumea.

Problema eram eu. Iar toate lucrurile pe care le-am obținut până acum în viață, se datorează faptului că m-am dus la terapie și am învățat să nu îmi bat joc de mine.

 

Imaginea corporală sănătoasă

Imaginea corporală sănătoasă înseamnă pentru mine să mă accept așa cum sunt. Să am grijă de aspectul meu fizic, dar făcând lucruri sănătoase pentru mine, nu chinuindu-mă. Știu cazuri de femei care au murit de la pastilele de slăbit luate ca sport extrem. Tinere anorexice care și-au pierdut viața.

O grămadă de femei în depresie pentru că nu se pot accepta pe sine. Realitatea este dureroasă, iar modelele de frumusețe promovate, oricât am ști că sunt prelucrate, tot rămân un ideal intangibil pentru mare parte dintre noi.

Nu sunt de acord, la extrema cealalaltă, nici cu promovarea de „body positivity”, curent care văd că ia amploare peste hotare. Conceptul este bun și sănătos, ar trebui educat din școala primară, copiilor.

Am văzut însă multe cazuri clare de obezitate, în care femeile erau încurajate să se mândrească cu grăsimea lor. Nu e doar inestetică, ci și cu multe implicații nefavorabile asupra sănătății.

Un stil de viață sănătos și o minte armonioasă este fix ce îți trebuie pentru o mai bună imagine corporală. Nu suntem perfecte, dar avem o sumedenie de calități pentru care ne putem aprecia. Chiar și fizice.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
6 lucruri pe care să nu le accepți la un partener oricât de îndrăgostită ai fi
6 lucruri pe care să nu le accepți la un partener oricât de îndrăgostită ai fi

După multe relații una mai proastă ca alta, am o listă clară cu „așa nu”. Și cred că fiecare ar trebui să avem. Din păcate, învățăm mai repede ce să nu acceptăm de la un partener decât ce căutăm…

Citeste
5 probleme feminine văzute cu umor
5 probleme feminine văzute cu umor

Să fim serioase, lista cu probleme feminine este mai lungă de 5… dar nu ar strica să le vedem și cu umor. Iată problemele care mie îmi dau bătăi de cap.

Citeste
Între gândire magică și implicare, tu ce alegi pentru a-ți împlini visurile?
Între gândire magică și implicare, tu ce alegi pentru a-ți împlini visurile?

Nu este prea dificil să îți pui dorințe. Dacă s-ar și împlini doar pentru că ne-am gândit la ele, ar fi perfect. Între gândire magică și implicare, tu ce alegi pentru a-ți împlini visurile?

Citeste
Cum e într-un cuplu unde partenerii au același sex? La fel ca într-un cuplu heterosexual - Mai mult decât momentele fericite, dramele sunt cele care pun la încercare o relație
Cum e într-un cuplu unde partenerii au același sex? La fel ca într-un cuplu heterosexual – Mai mult decât momentele fericite, dramele sunt cele care pun la încercare o relație

„Andrew și cu mine suntem împreună de aproape 12 ani. Nu știu dacă e mult sau puțin. Mie mi se pare că suntem împreună dintotdeauna. Pentru mine, cuplul înseamnă Honey, I’m home!

Citeste
Sex cu fostul iubit? Păi dacă tot ne-am despărțit, ce-mi mai trebuie?
Sex cu fostul iubit? Păi dacă tot ne-am despărțit, ce-mi mai trebuie?

Eu prefer să nu fac sex cu fostul iubit. Chiar dacă îmi e dor de el, chiar dacă sexul era ok, nu eram noi ok. De aia ne-am și despărțit.

Citeste
Cuplul ne poate ajuta să evoluăm, ne modelează şi ne pune o oglindă în faţă. Dar ești dispusă să faci asta și să vezi?
Cuplul ne poate ajuta să evoluăm, ne modelează şi ne pune o oglindă în faţă. Dar ești dispusă să faci asta și să vezi?

Experienţa mea de cuplu m-a învăţat un aspect foarte important: atunci când alegi pe cineva ca partener de cursă lungă (sau speri să fie aşa), este bine să te uiţi, în primul rând, la capacitatea sa de adaptare şi la felul în care îşi modelează propriul univers, dacă are unul şi dacă se ocupă de propria dezvoltare, astfel încât să poată oferi din ceea ce are şi ceea ce este şi nu să ia din nevoie sau din lipsă.  

Citeste