4 moduri în care femeile și bărbații percep lumea diferit

Că bărbații vin de pe Marte și femeile de pe Venus o demonstrează modul diferit în care percep culorile, mirosul, gustul și chiar timpul. Dar asta nu e tot: speranța de viață este mai mare în cazul femeilor, în orice colț de lume, studii mai noi arătând că responsabili sunt nu doar factorii biologici, ci și cei sociali, alături de stilul de viață adoptat.

Cercetătorii vorbesc despre un avantaj biologic al femeilor, speranța de viață fiind mai mare în cazul acestora, comparativ cu bărbații, încă de la naștere. În primul an de viață, rata mortalității în cazul bebelușilor de sex masculin este mai mare, cu 25-30%, după cum se arată într-un articol publicat pe scientificamerican.com. Responsabile ar putea fi mutațiile genetice la nivelul cromozomului X, situație în care femeile pot compensa, datorită unui al doilea cromozom X, lucru imposibil în cazul bărbaților, care au o altă structură a cromozomilor.

Un studiu realizat la Universitatea Carolina din Los Angeles arată, însă, că nu putem da vina doar pe natură: diferențele mari privind speranța de viață între femei și bărbați reprezintă un fenomen al secolelor 20-21, în trecut situația fiind alta. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să analizeze și stilurile de viață, în cazul ambelor sexe, femeile fiind, se pare, mai responsabile când vine vorba despre alimentație și diverse alte obiceiuri.

Natura are un cuvânt de spus și în modul în care femeile și bărbații percep diferit lumea înconjurătoare. Iată ce diferențe au scos la iveală studiile:

 

  1. Un studiu al City University of New York, din 2012, arată că povestea conform căreia femeile disting mai bine culorile și identifică mai ușor diferite nuanțe, nu este deloc poveste. Bărbații nu se lasă mai prejos, însă: sunt mai bine echipați pentru a sesiza rapid mișcarea la nivelul imaginilor.

 

  1. Ruth Klein, autoarea cărții Time Management Secrets for Working Women, este de părere că femeile și bărbații percep diferit inclusiv noțiunea de timp. Pentru femei, spune ea, timpul devine adesea un inamic, asta pentru că există foarte multe așteptări la adresa femeilor, profesional și acasă. Poate și de aceea bărbații par să aprecieze mai mult ceasurile, dincolo de faptul că sunt printre puținele bijuterii “sigure” pentru domni.

 

  1. Cercetători din cadrul Universității Yale au descoperit că femeile au mai multe papile gustative, dar printre femei și bărbați, deopotrivă, există o categorie aparte (cca. 35% dintre femei și 15% dintre bărbați) care pot identifica diferite gusturi chiar mai bine decât restul lumii.

 

  1. Și când vine vorba despre atingere, femeile stau mai bine decât bărbații, datorită degetelor mai fine (acuitate tactilă), care pot identifica în detaliu diferite texturi, potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Neuroscience. Cu toate acestea, se pare ca bărbații cu degete fine (în special, vârful degetelor) au aceeași capacitate ca și femeile.

 

Sursa foto: Shutterstock

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
C-Lounge, cea mai nouă locație din București, amplasată în mijlocul marilor corporații din platforma Pipera, se deschide sâmbătă, 16 decembrie2017
C-Lounge, cea mai nouă locație din București, amplasată în mijlocul marilor corporații din platforma Pipera, se deschide sâmbătă, 16 decembrie2017

C-Lounge, cea mai noua locație din București, amplasată în mijlocul marilor corporații din platforma Pipera, își anunță marea deschidere sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 21:00.

Citeste
3 produse medicale benefice pentru sanatatea picioarelor tale
3 produse medicale benefice pentru sanatatea picioarelor tale

Picioarele tale sunt solicitate zilnic, atat la birou, cat si […]

Citeste
3 metode de a-ți menține dispoziția bună în sezonul rece
3 metode de a-ți menține dispoziția bună în sezonul rece

Chiar dacă melodiile de Crăciun se aud peste tot iar […]

Citeste
AUTISM. DIABET. CANCER. - Programe gratuite de psihoterapie de grup pentru copii și părinți
AUTISM. DIABET. CANCER. – Programe gratuite de psihoterapie de grup pentru copii și părinți

Asociația de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup (APCCG) deschide înscrierile pentru prima serie de programe psihoterapeutice de grup pentru copii cu afecțiuni de tip autist și din categoria afecțiunilor cronice severe (diabet sau cancer), într-o întâlnire deschisă publicului care va avea loc joi, 7 decembrie 2017, la Palatul Mogoșoaia.

Citeste
4 cadouri de Crăciun pe care ai putea (și ar trebui) să ți le oferi singură
4 cadouri de Crăciun pe care ai putea (și ar trebui) să ți le oferi singură

De ce să aștepți ca alții să-ți îndeplinească dorințele, când […]

Citeste
De la școală începe totul: pentru al 17-lea an consecutiv, Festivalul Brazilor de Crăciun militează pentru ca toți copii să rămână în școală
De la școală începe totul: pentru al 17-lea an consecutiv, Festivalul Brazilor de Crăciun militează pentru ca toți copii să rămână în școală

De la educație pleacă totul într-o societate, crede designerul Andreea Popescu, fondator al Design Zenya Atelier, unul dintre artiștii care creează, an de an, un brad unic, pentru a susține programele educaționale ale Organizației Salvați Copiii România. Festivalul Brazilor de Crăciun, deja la cea de-a 17-a ediție, reușește să rămână un pol al faptelor bune, în care artiști, voluntari și oameni de afaceri se alătură, pentru ca toți copiii vulnerabili să poată merge la școală.

Citeste