5 cărți care îți pot schimba viața

Goodreads, platformă socială dedicată cititorilor din lumea întreagă, le permite utilizatorilor să creeze liste cu cărțile preferate sau cu lecturile care le-au schimbat, într-un mod sau altul, existența, în timp ce alți utilizatori sunt liberi să acorde voturi titlurilor selectate. Am aruncat o privire asupra celor mai votate cărți, dar am consultat și recomandările criticilor sau ale unor autori celebri și am pregătit, la rândul nostru, o listă cu lecturi care nu trebuie ratate.

 

Ce înseamnă, până la urmă, o carte care îți schimbă viața? O spun cititorii, care își denumesc clasamentele cu lecturile preferate astfel: cărți pe care nu poți să le uiți; cărți care te determină să îți schimbi planurile; lecturi care te inspiră la orice vârstă; cărți care îți deschid ochii, mintea și sufletul.

Unii scriitori vorbesc chiar despre cărți care le-au salvat viața.

Iată câteva dintre lecturile care se pot încadra în categoriile de mai sus (pe multe dintre ele, le poți găsi traduse):

 

1. Middlesex, de Jeffrey Eugenides

O scriitură excelentă, o carte devenită bestseller, care aduce în atenție subiecte ca visul american, identitatea de gen, moștenirea culturală și genetică.

Romanul este construit ca o saga de familie și conține numeroase trimiteri la mitologia greacă, printre care Minotaurul și Himera.

 

2. 1984, de George Orwell

Numeroase voci susțin că este o lectură din ce în ce mai necesară acum, în lumea tehnologiei și a unui climat politic și social tot mai incert.

Cartea a fost publicată inițial în 1949 și reprezintă un roman politic care ne arată un viitor distopic, în care controlul excesiv, exercitat de Fratele cel Mare și poliția gândirii înlătură orice urmă de libertate.

 

3. The Year of Magical Thinking, de Joan Didion

Tradusă în România recent, cu titlul Anul Gândirii Magice”, cartea lui Joan Didion a primit National Book Award pentru nonficțiune și reprezintă una dintre lecturile despre care mulți cititori afirmă că le-au influențat viața, în mod pozitiv.

Asta cu toate că povestea de la care pleacă subiectul cărții nu este una fericită – scriitoarea descrie cu minuțiozitate anul de după moartea soțului ei.

Tema este însă alta: este o lectură importantă despre detașare și eliberarea de trecut.

 

4. In Cold Blood, de Truman Capote

Tradusă la noi cu titlul Cu sânge rece, este considerată un clasic, o carte-cult, care s-a bucurat de un mare succes la public, dar și la critică și care stă la baza filmului Capote (2005).

Este vorba despre un roman de nonficțiune, o adevărată investigație criminalistică, pornită de la un caz real, nerezolvat la vremea lui de către autorități.

Capote a fost ajutat în strângerea materialului documentar de către o altă autoare celebră, amica sa, Harper Lee.

De ce este importantă această carte? Pentru că este un caz unic, în care un scriitor rezolvă misterul unei crime și pentru că pune sub semnul întrebării întregul sistem de justiție.

 

5.  Life of Pi, de Yann Martel

Chiar dacă ai urmărit ecranizarea, romanul Viața lui Pi” merită atenție separată. Este mai puțin o carte de aventuri și mai mult o carte despre credință, însă nu în sensul religios.

O lectură care ajută în momentele de impas, mai mult decât titlurile de self help și alte motivaționale.

 

Pentru tine, care sunt lecturile esențiale, despre care poți spune că ți-au schimbat viața?

 

Sursa foto: Pexels.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 moduri în care tehnologia ne schimbă obiceiurile
4 moduri în care tehnologia ne schimbă obiceiurile

Ne trezim cu telefonul în mână, nu e moment pe […]

Citeste
Cum a intrat tehnologia în viața noastră. Îți amintești care au fost primele tale gadgeturi?
Cum a intrat tehnologia în viața noastră. Îți amintești care au fost primele tale gadgeturi?

Potrivit revistei Time, printre cele mai importante gadgeturi din toate […]

Citeste
(P) Sabotii – trendul anului 2018 care defineste confortul absolut
(P) Sabotii – trendul anului 2018 care defineste confortul absolut

Tinand cont cu cata nerabdare am asteptat sa vina sezonul […]

Citeste
5 cărți care îți pot schimba viața
5 cărți care îți pot schimba viața

Goodreads, platformă socială dedicată cititorilor din lumea întreagă, le permite utilizatorilor să creeze liste cu cărțile preferate sau cu lecturile care le-au schimbat, într-un mod sau altul, existența, în timp ce alți utilizatori sunt liberi să acorde voturi titlurilor selectate. Am aruncat o privire asupra celor mai votate cărți, dar am consultat și recomandările criticilor sau ale unor autori celebri și am pregătit, la rândul nostru, o listă cu lecturi care nu trebuie ratate.

Citeste
GLAMOUR Beauty Festival 2018
GLAMOUR Beauty Festival 2018, weekendul răsfățului absolut

Finalul celei de-a treia ediții a singurului festival dedicat frumuseții din România ne-a prins cu zâmbetul pe buze. GLAMOUR Beauty Festival 2018 a fost un weekend de răsfăț absolut, plin de experiențe fun și secrete prețioase de beauty împărtășite de specialiști în domeniu. Zilele de 9 și 10 iunie petrecute la Hanul Gabroveni au fost despre relaxare, înfrumusețare, dar și despre învățare.

Citeste
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Orchestre importante din SUA, precum Philadelphia Orchestra, Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Naţională Simfonică din Washington au evoluat sub bagheta sa și datorită aprecierii de care se bucură, a fost recent numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo (California – SUA): dirijorul CRISTIAN MĂCELARU.

Citeste