5 cărți care îți pot schimba viața

Goodreads, platformă socială dedicată cititorilor din lumea întreagă, le permite utilizatorilor să creeze liste cu cărțile preferate sau cu lecturile care le-au schimbat, într-un mod sau altul, existența, în timp ce alți utilizatori sunt liberi să acorde voturi titlurilor selectate. Am aruncat o privire asupra celor mai votate cărți, dar am consultat și recomandările criticilor sau ale unor autori celebri și am pregătit, la rândul nostru, o listă cu lecturi care nu trebuie ratate.

 

Ce înseamnă, până la urmă, o carte care îți schimbă viața? O spun cititorii, care își denumesc clasamentele cu lecturile preferate astfel: cărți pe care nu poți să le uiți; cărți care te determină să îți schimbi planurile; lecturi care te inspiră la orice vârstă; cărți care îți deschid ochii, mintea și sufletul.

Unii scriitori vorbesc chiar despre cărți care le-au salvat viața.

Iată câteva dintre lecturile care se pot încadra în categoriile de mai sus (pe multe dintre ele, le poți găsi traduse):

 

1. Middlesex, de Jeffrey Eugenides

O scriitură excelentă, o carte devenită bestseller, care aduce în atenție subiecte ca visul american, identitatea de gen, moștenirea culturală și genetică.

Romanul este construit ca o saga de familie și conține numeroase trimiteri la mitologia greacă, printre care Minotaurul și Himera.

 

2. 1984, de George Orwell

Numeroase voci susțin că este o lectură din ce în ce mai necesară acum, în lumea tehnologiei și a unui climat politic și social tot mai incert.

Cartea a fost publicată inițial în 1949 și reprezintă un roman politic care ne arată un viitor distopic, în care controlul excesiv, exercitat de Fratele cel Mare și poliția gândirii înlătură orice urmă de libertate.

 

3. The Year of Magical Thinking, de Joan Didion

Tradusă în România recent, cu titlul Anul Gândirii Magice”, cartea lui Joan Didion a primit National Book Award pentru nonficțiune și reprezintă una dintre lecturile despre care mulți cititori afirmă că le-au influențat viața, în mod pozitiv.

Asta cu toate că povestea de la care pleacă subiectul cărții nu este una fericită – scriitoarea descrie cu minuțiozitate anul de după moartea soțului ei.

Tema este însă alta: este o lectură importantă despre detașare și eliberarea de trecut.

 

4. In Cold Blood, de Truman Capote

Tradusă la noi cu titlul Cu sânge rece, este considerată un clasic, o carte-cult, care s-a bucurat de un mare succes la public, dar și la critică și care stă la baza filmului Capote (2005).

Este vorba despre un roman de nonficțiune, o adevărată investigație criminalistică, pornită de la un caz real, nerezolvat la vremea lui de către autorități.

Capote a fost ajutat în strângerea materialului documentar de către o altă autoare celebră, amica sa, Harper Lee.

De ce este importantă această carte? Pentru că este un caz unic, în care un scriitor rezolvă misterul unei crime și pentru că pune sub semnul întrebării întregul sistem de justiție.

 

5.  Life of Pi, de Yann Martel

Chiar dacă ai urmărit ecranizarea, romanul Viața lui Pi” merită atenție separată. Este mai puțin o carte de aventuri și mai mult o carte despre credință, însă nu în sensul religios.

O lectură care ajută în momentele de impas, mai mult decât titlurile de self help și alte motivaționale.

 

Pentru tine, care sunt lecturile esențiale, despre care poți spune că ți-au schimbat viața?

 

Sursa foto: Pexels.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Centru de terapie pentru copiii cu autism la Brașov: „Uite cum cresc
Centru de terapie pentru copiii cu autism la Brașov: „Uite cum cresc”

Ultimii ani au fost marcați de o creștere impresionantă și, totodată, alarmantă, a cazurilor de autism în întreaga lume. Și în România acest diagnostic schimbă viețile a mii de familii, care se văd nevoite să își schimbe prioritățile, să caute intervenții, specialiști și ajutor pentru copilul lor.

Citeste
Târgul de Turism vine cu oferte de nerefuzat: 50% reducere la vacanțele Europa Travel!
Târgul de Turism vine cu oferte de nerefuzat: 50% reducere la vacanțele Europa Travel!

Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, turoperatorul low-cost Europa Travel a pregătit oferte tentante pentru ediția din februarie a Târgului de Turism desfășurat online pe europatravel.ro. Printre surprize se numără reducerile Early Booking de până la 50% la charterele cu avion în Grecia și la circuitele culturale, transport autocar gratuit la sejururile în Turcia și Bulgaria și prețuri cu 30% mai mici pentru Cipru de Sud, considerată destinația anului.

Citeste
5 cărți care îți pot schimba viața
5 cărți care îți pot schimba viața

Goodreads, platformă socială dedicată cititorilor din lumea întreagă, le permite utilizatorilor să creeze liste cu cărțile preferate sau cu lecturile care le-au schimbat, într-un mod sau altul, existența, în timp ce alți utilizatori sunt liberi să acorde voturi titlurilor selectate. Am aruncat o privire asupra celor mai votate cărți, dar am consultat și recomandările criticilor sau ale unor autori celebri și am pregătit, la rândul nostru, o listă cu lecturi care nu trebuie ratate.

Citeste
Bogdan Badea este noul CEO al eJobs România
Bogdan Badea este noul CEO al eJobs România

Unicul acționar al eJobs Group România SRL, trustul internațional de media din Elveția Ringier AG, l-a numit săptămâna trecută pe Bogdan Badea în funcția de CEO al eJobs. Începând cu 1 martie 2018, acesta va prelua funcția de la Mihnea Vasiliu, Director Executiv al Ringier în România și CEO interimar eJobs din decembrie 2017.

Citeste
Terapia prin călătorii: un nou start pentru cupluri
Terapia prin călătorii: un nou start pentru cupluri

Cu toate activitățile de zi cu zi, cuplurile vechi pot […]

Citeste