5 cărți care îți pot schimba viața

Goodreads, platformă socială dedicată cititorilor din lumea întreagă, le permite utilizatorilor să creeze liste cu cărțile preferate sau cu lecturile care le-au schimbat, într-un mod sau altul, existența, în timp ce alți utilizatori sunt liberi să acorde voturi titlurilor selectate. Am aruncat o privire asupra celor mai votate cărți, dar am consultat și recomandările criticilor sau ale unor autori celebri și am pregătit, la rândul nostru, o listă cu lecturi care nu trebuie ratate.

 

Ce înseamnă, până la urmă, o carte care îți schimbă viața? O spun cititorii, care își denumesc clasamentele cu lecturile preferate astfel: cărți pe care nu poți să le uiți; cărți care te determină să îți schimbi planurile; lecturi care te inspiră la orice vârstă; cărți care îți deschid ochii, mintea și sufletul.

Unii scriitori vorbesc chiar despre cărți care le-au salvat viața.

Iată câteva dintre lecturile care se pot încadra în categoriile de mai sus (pe multe dintre ele, le poți găsi traduse):

 

1. Middlesex, de Jeffrey Eugenides

O scriitură excelentă, o carte devenită bestseller, care aduce în atenție subiecte ca visul american, identitatea de gen, moștenirea culturală și genetică.

Romanul este construit ca o saga de familie și conține numeroase trimiteri la mitologia greacă, printre care Minotaurul și Himera.

 

2. 1984, de George Orwell

Numeroase voci susțin că este o lectură din ce în ce mai necesară acum, în lumea tehnologiei și a unui climat politic și social tot mai incert.

Cartea a fost publicată inițial în 1949 și reprezintă un roman politic care ne arată un viitor distopic, în care controlul excesiv, exercitat de Fratele cel Mare și poliția gândirii înlătură orice urmă de libertate.

 

3. The Year of Magical Thinking, de Joan Didion

Tradusă în România recent, cu titlul Anul Gândirii Magice”, cartea lui Joan Didion a primit National Book Award pentru nonficțiune și reprezintă una dintre lecturile despre care mulți cititori afirmă că le-au influențat viața, în mod pozitiv.

Asta cu toate că povestea de la care pleacă subiectul cărții nu este una fericită – scriitoarea descrie cu minuțiozitate anul de după moartea soțului ei.

Tema este însă alta: este o lectură importantă despre detașare și eliberarea de trecut.

 

4. In Cold Blood, de Truman Capote

Tradusă la noi cu titlul Cu sânge rece, este considerată un clasic, o carte-cult, care s-a bucurat de un mare succes la public, dar și la critică și care stă la baza filmului Capote (2005).

Este vorba despre un roman de nonficțiune, o adevărată investigație criminalistică, pornită de la un caz real, nerezolvat la vremea lui de către autorități.

Capote a fost ajutat în strângerea materialului documentar de către o altă autoare celebră, amica sa, Harper Lee.

De ce este importantă această carte? Pentru că este un caz unic, în care un scriitor rezolvă misterul unei crime și pentru că pune sub semnul întrebării întregul sistem de justiție.

 

5.  Life of Pi, de Yann Martel

Chiar dacă ai urmărit ecranizarea, romanul Viața lui Pi” merită atenție separată. Este mai puțin o carte de aventuri și mai mult o carte despre credință, însă nu în sensul religios.

O lectură care ajută în momentele de impas, mai mult decât titlurile de self help și alte motivaționale.

 

Pentru tine, care sunt lecturile esențiale, despre care poți spune că ți-au schimbat viața?

 

Sursa foto: Pexels.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
5 motive să dăruieşti azi un buchet de flori
5 motive să dăruieşti azi un buchet de flori

The Flower Society este un atelier floral din Bucureşti, un loc în care florile sunt transformate în ceea ce îți dorești să transmiți celor dragi cu grijă, iubire și tone de creativitate.

Citeste
Ce şi-au cumpărat vedetele aseară la Viva! Shopping with Stars
Ce şi-au cumpărat vedetele aseară la Viva! Shopping with Stars

Anca Serea, Adelina Pestriţu, Amalia Enache, Carmen Brumă, Ruby, Ciprian Marica sau Nicole Cherry sunt doar câteva dintre vedetele care au participat aseară la evenimentul Viva! Shopping with Stars din Bucureşti Mall Vitan.

Citeste
In vino veritas – 5 mituri și adevăruri despre vinuri
In vino veritas – 5 mituri și adevăruri despre vinuri

E bun vinul roşu pentru inimă? Vinul dulce e numai […]

Citeste
Arii celebre și scenografie virtuală 3D în concertul Angela Gheorghiu de la Zilele Bucureștiului
Arii celebre și scenografie virtuală 3D în concertul Angela Gheorghiu de la Zilele Bucureștiului

Starul operei internaționale Angela Gheorghiu este protagonista concertului inovator de vineri, 15 septembrie, de la București, care va deschide seria de evenimente aniversare Zilele Bucureștiului.

Citeste
VIVA! Shopping with Stars: reduceri și oferte speciale la sute de produse
VIVA! Shopping with Stars: reduceri și oferte speciale la sute de produse

Toamna se numără noile colecții dedicate sezonului rece, prilej cu care VIVA! și București Mall invită toate fashionistele la o seară specială, plină de reduceri tentante și surprize, de la care nu vor lipsi vedetele tale preferate.

Citeste
Cum poți susține un apropiat care suferă de cancer la sân
Cum poți susține un apropiat care suferă de cancer la sân

Citim și ne lovim în permanență de statistici și prognoze îngrijorătoare cu privire la cancer. Știm că în România cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite forme ale bolii.

Citeste