5 cărți care îți pot schimba viața

Goodreads, platformă socială dedicată cititorilor din lumea întreagă, le permite utilizatorilor să creeze liste cu cărțile preferate sau cu lecturile care le-au schimbat, într-un mod sau altul, existența, în timp ce alți utilizatori sunt liberi să acorde voturi titlurilor selectate. Am aruncat o privire asupra celor mai votate cărți, dar am consultat și recomandările criticilor sau ale unor autori celebri și am pregătit, la rândul nostru, o listă cu lecturi care nu trebuie ratate.

 

Ce înseamnă, până la urmă, o carte care îți schimbă viața? O spun cititorii, care își denumesc clasamentele cu lecturile preferate astfel: cărți pe care nu poți să le uiți; cărți care te determină să îți schimbi planurile; lecturi care te inspiră la orice vârstă; cărți care îți deschid ochii, mintea și sufletul.

Unii scriitori vorbesc chiar despre cărți care le-au salvat viața.

Iată câteva dintre lecturile care se pot încadra în categoriile de mai sus (pe multe dintre ele, le poți găsi traduse):

 

1. Middlesex, de Jeffrey Eugenides

O scriitură excelentă, o carte devenită bestseller, care aduce în atenție subiecte ca visul american, identitatea de gen, moștenirea culturală și genetică.

Romanul este construit ca o saga de familie și conține numeroase trimiteri la mitologia greacă, printre care Minotaurul și Himera.

 

2. 1984, de George Orwell

Numeroase voci susțin că este o lectură din ce în ce mai necesară acum, în lumea tehnologiei și a unui climat politic și social tot mai incert.

Cartea a fost publicată inițial în 1949 și reprezintă un roman politic care ne arată un viitor distopic, în care controlul excesiv, exercitat de Fratele cel Mare și poliția gândirii înlătură orice urmă de libertate.

 

3. The Year of Magical Thinking, de Joan Didion

Tradusă în România recent, cu titlul Anul Gândirii Magice”, cartea lui Joan Didion a primit National Book Award pentru nonficțiune și reprezintă una dintre lecturile despre care mulți cititori afirmă că le-au influențat viața, în mod pozitiv.

Asta cu toate că povestea de la care pleacă subiectul cărții nu este una fericită – scriitoarea descrie cu minuțiozitate anul de după moartea soțului ei.

Tema este însă alta: este o lectură importantă despre detașare și eliberarea de trecut.

 

4. In Cold Blood, de Truman Capote

Tradusă la noi cu titlul Cu sânge rece, este considerată un clasic, o carte-cult, care s-a bucurat de un mare succes la public, dar și la critică și care stă la baza filmului Capote (2005).

Este vorba despre un roman de nonficțiune, o adevărată investigație criminalistică, pornită de la un caz real, nerezolvat la vremea lui de către autorități.

Capote a fost ajutat în strângerea materialului documentar de către o altă autoare celebră, amica sa, Harper Lee.

De ce este importantă această carte? Pentru că este un caz unic, în care un scriitor rezolvă misterul unei crime și pentru că pune sub semnul întrebării întregul sistem de justiție.

 

5.  Life of Pi, de Yann Martel

Chiar dacă ai urmărit ecranizarea, romanul Viața lui Pi” merită atenție separată. Este mai puțin o carte de aventuri și mai mult o carte despre credință, însă nu în sensul religios.

O lectură care ajută în momentele de impas, mai mult decât titlurile de self help și alte motivaționale.

 

Pentru tine, care sunt lecturile esențiale, despre care poți spune că ți-au schimbat viața?

 

Sursa foto: Pexels.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce ape minerale sunt bune pentru bebeluși?
Ce ape minerale sunt bune pentru bebeluși?

Bebelușii sunt extrem de sensibili și nu pot metaboliza minerale. De aceea, apa pentru formula de lapte este esențială pentru ei. Iată câteva recomandări.

Citeste
(P) Împreună la bine și la greu
(P) Împreună la bine și la greu

Când vine vorba despre cele mai bune sfaturi pentru viața […]

Citeste
Cum să scapi de stres cu 3 activități simple
Cum să scapi de stres cu 3 activități simple

Stresul aproape că a devenit cel mai bun prieten al omului contemporan. Din păcate e un adevăr cu care ne-am cam obișnuit să trăim. Asta nu înseamnă însă că nu e nimic de făcut. Îți propunem trei obiceiuri extrem de simple, fără efort prea mare, pe care le poți face de azi pentru a mai scăpa de sâcâitorul stres care ne suge de energie.

Citeste
Inovația Farmec perfectă pentru sezonul rece – noua gamă GEROVITAL H3 HYALURON C
Inovația Farmec perfectă pentru sezonul rece – noua gamă GEROVITAL H3 HYALURON C

Știm deja că în sezonul rece se recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume, pentru a ne crește imunitatea și a ne ajuta corpul să reziste la temperaturile scăzute. Fie că ne facem un ceai cu miere și lămâie sau mâncăm portocale, corpul simte nevoia suplimentării cu vitamina C.

Citeste
Începe fiecare zi cu produsele Gerovital H3 MEN!
Începe fiecare zi cu produsele Gerovital H3 MEN!

Când auzi numele Gerovital, te gândeşti la primul brand antiîmbătrânire din lume şi, cel mai probabil, la cele mai bune creme de îngrijire a tenului pentru femei. Dar ştiai că Gerovital are şi o gamă completă, concepută special pentru bărbați, Gerovital H3 MEN?

Citeste