Care sunt obiectele pe care le prețuim cel mai mult? 6 lucruri la care nu te aștepți

Relația oamenilor cu obiectele lor e una multidimensională. Avem obiecte de care ne pasă foarte mult și avem obiecte pe care înlocuim fără să ne gândim de două ori. Însă chiar și între obiectele pe care le prețuim există o ierarhie. Spre exemplu, un telefon scump este important pentru că e valoros, dar un inel transmis din generație în generație este efectiv de neprețuit pentru că nu poate fi înlocuit niciodată.

Fie că vrem sau nu, avem o relație cu obiectele pe care le deținem. Pe unele le tratăm cu dispreț și pe altele cu reverență. Punem mai puțin preț pe lopata din grădină decât pe televizorul de pe perete. Iată care sunt cele mai importante obiecte pentru oameni, și de ce:

Ceasurile de la mână ne pot influența viața

Ceasurile sunt obiecte foarte importante pentru noi. Ele pot fi foarte valoroase și sunt simboluri ale statutului unei persoane. Există ceasuri, precum cele cu calculator, pe care nu le prețuim dincolo de funcționalitate. Însă există și ceasuri deosebite, valoroase, pe care ajungem să le prețuim și care devin moșteniri, transmise din generație în generație. Devin obiecte pe care până și strămoșii noștri ajung să le prețuiască.

Un alt lucru interesant e faptul că ceasurile de la mână pot avea chiar un efect psihologic asupra noastră. Studii ale Universității din Glasgow arată că oamenii care poartă ceasuri sunt mai meticuloși, mai bine organizați și mai punctuali decât cei care nu poartă ceasuri în mod regulat. Se notează că persoanele care poartă ceasuri de mână timp îndelungat ajung să fie influențate de acestea pentru că percepția lor asupra timpului se schimbă. Ei devin mai relaxați și mai temperați pentru că sunt mai conștienți de trecerea timpului decât cei din jur.

Ochelarii de vedere

Dacă porți ochelari de vedere, atunci știi că trebuie să ai mereu grijă de ei, iar pierderea lor e foarte neplăcută. Nu prețuim ochelarii de vedere pentru valoarea lor în bani, ci pentru beneficiul pe care ni-l oferă, cu atât mai mult dacă avem o vedere slabă.

Însă mai există și un alt motiv pentru care ochelarii au valoare, chiar dacă nu îl realizăm. Un studiu realizat de Universitatea din Viena ne arată că oamenii care poartă ochelari sunt văzuți de ceilalți ca fiind mai inteligenți. Acesta este un stereotip care face oamenii să le atribuie celor care poartă ochelari un grad mai mare de încredere și să accepte mai ușor opiniile lor. Putem spune astfel că valoarea ochelarilor vine și din stropul de autoritate pe care ni-l oferă. Chiar dacă această autoritate e falsă, ea poate avea efecte reale.

Actele de identitate sunt valoroase, dar doar pentru noi

Actele de identitate sunt foarte diferite de alte obiecte, pentru că nu le prețuim deloc pentru valoarea lor materială. Le prețuim pentru că știm ce eforturi trebuie să depunem pentru a le obține din nou, odată ce le-am pierdut.

Asta ne arată că noi nu atribuim valoare obiectelor numai din perspectivă financiară. Ne costă foarte puțin să ne scoatem noi acte, însă plătim cu birocrație și timp pierdut.

Trofeele ne ridică moralul

Trofeele sunt obiecte cu adevărat speciale pentru noi. Ele au o importanță foarte mare pentru că reprezintă o dovadă materială a succeselor noastre. Valoarea lor materială nu are niciun fel de importanță pentru noi. Le prețuim pentru sentimentul de mândrie pe care ni-l oferă ori de câte ori ne uităm înspre ele. Ne ajută să ne creștem încrederea în noi înșine și ne creează ambiția de a împinge limitele.

Suvenirurile sunt memento-uri

Când ne gândim la suvenirurile altora ne vin în minte obiecte fără valoare reală, monotone sau, în unele cazuri, chiar kitsch. Când ne gândim la suvenirurile noastre, însă, ne vine în minte altceva. Ne vin în minte locurile pe care le vizitam când am cumpărat acele obiecte. Asta înseamnă că valoarea lor nu e alta decât valoarea amintirii pe care o reprezintă. Le prețuim pentru că ne aduc aminte de momente plăcute din viața noastră.

Bijuteriile sunt neprețuite, dar nu pentru valoarea lor în bani

Bijuteriile sunt obiecte pe care le prețuim îndeosebi pentru valoarea lor materială. Ele sunt adevărate simboluri ale ierarhiei sociale. Cei care le poartă le văd chiar ca pe investiții în propria imagine. Bijuteriile, în special cele foarte valoroase, sunt obiecte care cer respectul și reverența societății. Oamenii încearcă să le obțină cu orice preț; acumulând avere, prin furt sau chiar prin război.

Acest lucru face din bijuterii obiecte cu încărcătură simbolică foarte mare și le transformă în izvoare de istorie. Ori aici stă adevărata lor valoare, în istoricitate, nu în banii cu care se pot vinde. Chiar și bijuteriile moștenite în familie au propria lor istorie, care, chiar dacă nu e importantă pentru restul lumii, e neprețuită pentru membrii familiei.

Sursă foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Reduceri de nerefuzat la vacanțele în Delta Dunării!
Reduceri de nerefuzat la vacanțele în Delta Dunării!

Profită de ofertele ultra last minute de la Gulliver Delta Resort 3* și rezervă acum un sejur în Rezervația Biosferei parte din UNESCO, prilej excelent să te relaxezi în natură, departe de agitația marilor orașe.

Citeste
GLAMOUR Beauty Festival 2018
GLAMOUR Beauty Festival 2018, weekendul răsfățului absolut

Finalul celei de-a treia ediții a singurului festival dedicat frumuseții din România ne-a prins cu zâmbetul pe buze. GLAMOUR Beauty Festival 2018 a fost un weekend de răsfăț absolut, plin de experiențe fun și secrete prețioase de beauty împărtășite de specialiști în domeniu. Zilele de 9 și 10 iunie petrecute la Hanul Gabroveni au fost despre relaxare, înfrumusețare, dar și despre învățare.

Citeste
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Orchestre importante din SUA, precum Philadelphia Orchestra, Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Naţională Simfonică din Washington au evoluat sub bagheta sa și datorită aprecierii de care se bucură, a fost recent numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo (California – SUA): dirijorul CRISTIAN MĂCELARU.

Citeste
Care sunt obiectele pe care le prețuim cel mai mult? 6 lucruri la care nu te aștepți
Care sunt obiectele pe care le prețuim cel mai mult? 6 lucruri la care nu te aștepți

Relația oamenilor cu obiectele lor e una multidimensională. Avem obiecte […]

Citeste
Avantaje spune #NUcancerului, campanie de informare și conștientizare a importanței prevenției
Avantaje spune #NUcancerului, campanie de informare și conștientizare a importanței prevenției

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2030 ar putea exista 26,4 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, 17 milioane de decese anual (boala devenind prima cauză de deces în lume) și 80 de milioane de persoane cu cancer, în viaţă după cinci ani de la diagnosticare.

Citeste
eJobs lansează prima linie telefonică din România de consiliere profesională pentru tineri, muncitori calificați, necalificați și șomeri
eJobs lansează prima linie telefonică din România de consiliere profesională pentru tineri, muncitori calificați, necalificați și șomeri

eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, a lansat prima linie telefonică de suport și consiliere profesională adresată cu precădere candidaților aflați la început de carieră și din categoria de vârstă 40+ – muncitori calificați și necalificați care își caută un alt loc de muncă sau doresc să facă reconversie profesional, precum și șomeri. Numărul scurt (021)9124 are tarif normal și poate fi apelat din toată țara.

Citeste