Now Reading
Ce e de făcut când nu ai stimă de sine. Cele 3 lucruri care te ajută să-ți recapeți încrederea în tine

Ce e de făcut când nu ai stimă de sine. Cele 3 lucruri care te ajută să-ți recapeți încrederea în tine

Inteligența noastră emoțională este, de multe ori, responsabilă pentru succesul nostru. Indiferent că încercăm să obținem un nou job, o promovare, socializăm sau vrem să ne construim o anumită imagine, stima de sine este primul lucru care ne poate ajuta să ne atingem obiectivele.

Ce este stima de sine?

Stima de sine poate fi definită, pe scurt, drept respectul pe care îl ai pentru propria persoană și cât de conștientă ești de propria ta valoare. În lumea competitivă în care trăim, în care fiecare acțiune ne este analizată în amănunt, în care ne simțim constrânse să arătăm într-un anume fel și suntem presate să obținem foarte mult într-un timp foarte scurt, este ușor să îți pierzi încrederea în forțele proprii.

Psihologii susțin însă că lipsa stimei de sine este un proces învățat. Asta înseamnă că el derivă din obiceiurile proaste de zi cu zi, din comparația pe care o facem între noi și restul lumii sau din micile eșecuri pe care le luăm foarte personal. Dacă înveți cum să controlezi aceste emoții negative și să nu le lași să te influențeze, nu numai că îți vei schimba starea de spirit, dar este posibil să îți schimbi și viața. Iată ce poți face pentru a-ți îmbunătăți stima de sine:

Scapă de complexele fizice

Una dintre principalele cauze ale lipsei de încredere în noi este faptul că nu suntem mulțumite de ceea ce vedem atunci când ne uităm în oglindă. Acest lucru afectează în mod diferit bărbații și femeile. Bărbații își fac griji în legătură cu înălțimea, cu cât de puternici sunt și cât de slabi sunt. Pe de altă parte, femeile sunt complexate de greutate, de aspectul tenului, mărimea sânilor, forma nasului, apariția celulitei și a vergeturilor sau de felul în care arată părul lor.

Unele dintre aceste complexe pot fi rezolvate doar pe cale chirurgicală, în timp ce altele au o soluție mult mai simplă. De exemplu, femeile care au probleme cu tenul au acum la dispoziție o mulțime de soluții eficiente pentru a scăpa de coșuri, puncte negre sau riduri. Există tratamente faciale rapide, care dau rezultate imediat și care nu necesită nicio intervenție chirurgicală. În plus, un ten curat este cartea ta de vizită și calea cea mai simplă spre a-ți spori încrederea. O astfel de masca pentru puncte negre este o soluție simplă, accesibilă și eficientă, care te va scăpa de o problemă cu care orice femeie se confruntă.

Nu îți mai compara viața cu cea a prietenilor de pe rețelele de socializare

Studiile arată că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare duce la depresie, anxietate și la un sentiment de nemulțumire față de propria viață. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii au tendința să posteze pe internet doar acele momente fericite din viața lor (sau în care doar par fericiți) și evită să vorbească despre problemele cu care se confruntă. Se creează astfel iluzia că alții o duc mai bine decât noi, călătoresc mai mult, au relații mai fericite și o viață lipsită de probleme.

Acest mit a fost însă demontat de numeroase studii, printre care și unul în care cercetătorii au comparat postările oamenilor pe Facebook sau Instagram cu căutările pe Google, acolo unde anonimitatea îți permite să îți expui și problemele pe care le ai. Rezultatele au fost surprinzătoare: dacă pe rețelele de socializare erau foarte frecvente formulări precum: soțul meu este „blând”, „cel mai bun”, „cel mai bun prieten”, „uimitor”, „atât de drăguț cu mine”, pe Google căutările arătau altfel: soțul meu este „alcoolic”, „abuziv”, „violent”, „enervant” sau „răutăcios”.

Acceptă-ți defectele și fii conștientă de calitățile tale

Suntem predispuși să avem o atitudine pozitivă sau negativă? Aceasta este o întrebare la care oamenii de știință au încercat să răspundă cu ajutorul mai multor studii. Însă răspunsul a venit abia după ce Jason Moser și colegii săi de la Universitatea din Michigan au publicat un articol în The Journal of Abnormal Psychology. Ei au descoperit că există anumiți markeri în creier pentru reacții pozitive sau negative. Cu cât avem o atitudine negativă mai des, cu atât creierul nostru învață să reacționeze negativ chiar și când ni se întâmplă lucruri bune.

Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele negativiste nu se pot bucura pe deplin de succesele lor și au tendința să își facă griji în legătură cu orice. Partea bună este că această cercetare demonstrează și că atitudinea pozitivă se poate învăța. Dacă încerci să te concentrezi asupra calităților tale și să îți ignori defectele, să nu le mai analizezi pe toate părțile și să le scoți în față în conversații, ai șanse tot mai mari să devii o persoană optimistă și pozitivă.

Desigur, există numeroase metode prin care îți poți recăpăta încrederea în tine și a deveni o persoană cu o stimă de sine sănătoasă. Însă aceste trei exerciții simple sunt cele care dau cele mai rapide rezultate și pe care oricine le poate pune în practică, dacă are puțină voință.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Paulik

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top