Cele 4 trucuri eficiente care te ajuta să scapi de stres

Nu prezența stresul în viața ta reprezintă o problemă, ci mai degrabă faptul că nu reușești, de fiecare dată, să îl administrezi eficient.

O totală lipsă de stres ar însemna, practic, absența oricărei provocări. Iar o astfel de situație ar conduce doar la plafonare, la plictiseală și la scăderea capacităților tale intelectuale. La polul opus, prea mult stres te-ar putea epuiza sau chiar îmbolnăvi.

În consecință, vei trăi echilibrat nu eliminând stresul, ci învățând să îl ții sub control și să îi limitezi efectele negative. Uite 4 trucuri simple care te vor ajuta să o faci eficient, în fiecare zi:   

  • Repetă acest exercițiu simplu de respirație

Atunci când respiri sacadat, creierul tău se comportă ca și cum ai fi într-un permanent pericol. În consecință, îți induce o stare de tensiune, pentru a te menține alertă. Domolește-ți ritmul respirației și vei constata că stresul se risipește treptat, fiind înlocuit de o stare durabilă de calm.

Există mai multe tehnici de respirație care favorizează relaxarea. Cea mai ușor de pus în practică, recomandată începătorilor, se numește Ujjayi și înseamnă, în limba sanscrită „respirația victorioasă”. Ca să o aplici cu succes, nu trebuie decât să urmezi acești pași simpli:

  • inspiră ușor pe nas
  • în timp ce expiri, redu volumul curentului de aer, când trece prin gât, contractând glota (partea laringelui cuprinsă între corzile vocale)
  • inspiră și expiră menținând glota contractată, de 5-6 ori.  
  • fă o pauză de 2 minute și reia exercițiul

Exersează câteva minute în fiecare zi, iar efectele benefice nu vor întârzia să se facă simțite.

 

  • Bea un pahar cu vin roșu

Există explicații științifice simple pentru faptul că te simți mai relaxată după ce bei un pahar de vin roșu. Consumul acestei licori bahice accelerează activitatea unui neurotransmiţător denumit „GABA” („Gamma-aminobutyric acid”), care induce creierului o senzație de relaxare. În același timp, vinul stimulează secreția de dopamină, responsabilă cu senzația de plăcere.

Tot vinul roşu e bun  pentru că te ferește de depresie, după cum o demonstrează acest studiu la care au participat peste 5.500 de bărbați din Spania. De asemenea, acesta are un rol important în prevenirea cancerului și a afecțiunilor cardiace, dar și în stimularea capacităților cognitive.  

Atât de multe sunt beneficiile pe care ți le aduce acest vin rosu încât, în urmă cu câțiva ani, mai multe  hoteluri de lux din România au început să ofere servicii de vinoterapie. Acestea constau în alternarea degustărilor de vin cu tratamente de înfrumusețare bazate pe aplicarea unor produse din nectar de struguri.

 

  • Folosește eficient uleiurile esențiale

 

Uleiurile esențiale de lavandă, trandafir și eucalipt au proprietăți relaxante verificate. Folosește-le eficient, în funcție de nevoile tale, și vei reuși să combați efectele stresului mai repede decât te-ai fi așteptat.

Uleiul de lavandă, spre exemplu, este recunoscut pentru eficiența cu care contribuie la combaterea problemelor create de anxietate, având acțiune tonică asupra sistemului nervos. Eucaliptul, pe de altă parte, îmbunătățește circulația sângelui la nivelul creierului, acționând eficient în combaterea efectului de burnout.

Merită să iei în considerare și folosirea uleiului de trandafiri. Acestuia îi sunt atribuite proprietăți antidepresive și antiinflamatorii. E eficient, de asemenea, în calmarea crampelor menstruale, dar și pentru creșterea libidoului.

Adaugă aceste uleiuri esențiale în sarea sau exfoliantul de baie și te vei simți imediat revigorată. Sau diluează-le cu un ulei vegetal (din cocos, măsline sau migdale dulci) și folosește-le pentru un masaj relaxant.

 

  • Fă mișcare în fiecare zi

Mișcarea stimulează eliberarea de endorfine, numite și „moleculele fericirii”. Secretate la nivelul creierului, aceste substanțe îți induc o stare de bine, eliberându-te de stres. Sportivii numesc starea „runner’s high” sau „beția alergătorului”. Nu e, însă, o senzație pe care să o încerce doar atleții. Te-ai putea bucura și tu de ea, după doar 30 de minute de sport sau o plimbare lungă, în fiecare zi.    

Fă mișcare frecvent și  te vei asigura, de asemenea, să îți menții sănătatea fizică și silueta, dar și că previi instalarea depresiei.

Metodele de combaterea stresului din materialul de mai sus sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente. Înțelege-le și aplică-le zilnic, ca să trăiești echilibrat și să te poți bucura mai mult de viață. 

Sursă foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
GLAMOUR de august, în spiritul verii
GLAMOUR de august, în spiritul verii

GLAMOUR de august trezește în tine spiritul verii și este companionul ideal pentru vacanța ta mult așteptată! Ți-am pregătit o listă de cumpărături cu cele mai hot piese vestimentare și accesorii pentru o escapadă chic, 6 trucuri care îți vor asigura un machiaj rezistent la căldură și orice alt „inamic” al verii, un mic tratat despre „visul suedez” sau de ce suedezii se bucură de plăcerile vieții, iar la final te invităm să te alături unei discuții despre călătoritul singură și de ce nu ar trebui să îți fie frică să o faci.

Citeste
electric catle
Electric Castle este locul unde TREBUIE să ajungi vara asta!

Înainte ca Electric Castle să aibă startul în 2018, echipa […]

Citeste
5 greșeli pe care le faci când te pregătești pentru vacanța de vară
5 greșeli pe care le faci când te pregătești pentru vacanța de vară

Pentru multe femei, vara, și în mod special vacanța de […]

Citeste
Cele 4 trucuri eficiente care te ajuta să scapi de stres
Cele 4 trucuri eficiente care te ajuta să scapi de stres

Nu prezența stresul în viața ta reprezintă o problemă, ci […]

Citeste
filme clasice la terasa DESCHIS Gastrobar!
Începe săptămâna cu filme clasice la terasa DESCHIS Gastrobar!

Începe săptămâna cu filme clasice la terasa DESCHIS Gastrobar! Lungmetraje […]

Citeste
reprezentatele romaniei pe podium la balcaniada de dresaj din bulgaria
România, rezultate excepționale la Balcaniada de dresaj din Bulgaria

România, rezultate excepționale la Balcaniada de dresaj din Bulgaria. Imnul țării noastre a răsunat de mai multe ori la Plovdiv datorită sportivilor români.

Citeste