Cele 4 trucuri eficiente care te ajuta să scapi de stres

Nu prezența stresul în viața ta reprezintă o problemă, ci mai degrabă faptul că nu reușești, de fiecare dată, să îl administrezi eficient.

O totală lipsă de stres ar însemna, practic, absența oricărei provocări. Iar o astfel de situație ar conduce doar la plafonare, la plictiseală și la scăderea capacităților tale intelectuale. La polul opus, prea mult stres te-ar putea epuiza sau chiar îmbolnăvi.

În consecință, vei trăi echilibrat nu eliminând stresul, ci învățând să îl ții sub control și să îi limitezi efectele negative. Uite 4 trucuri simple care te vor ajuta să o faci eficient, în fiecare zi:   

  • Repetă acest exercițiu simplu de respirație

Atunci când respiri sacadat, creierul tău se comportă ca și cum ai fi într-un permanent pericol. În consecință, îți induce o stare de tensiune, pentru a te menține alertă. Domolește-ți ritmul respirației și vei constata că stresul se risipește treptat, fiind înlocuit de o stare durabilă de calm.

Există mai multe tehnici de respirație care favorizează relaxarea. Cea mai ușor de pus în practică, recomandată începătorilor, se numește Ujjayi și înseamnă, în limba sanscrită „respirația victorioasă”. Ca să o aplici cu succes, nu trebuie decât să urmezi acești pași simpli:

  • inspiră ușor pe nas
  • în timp ce expiri, redu volumul curentului de aer, când trece prin gât, contractând glota (partea laringelui cuprinsă între corzile vocale)
  • inspiră și expiră menținând glota contractată, de 5-6 ori.  
  • fă o pauză de 2 minute și reia exercițiul

Exersează câteva minute în fiecare zi, iar efectele benefice nu vor întârzia să se facă simțite.

 

  • Bea un pahar cu vin roșu

Există explicații științifice simple pentru faptul că te simți mai relaxată după ce bei un pahar de vin roșu. Consumul acestei licori bahice accelerează activitatea unui neurotransmiţător denumit „GABA” („Gamma-aminobutyric acid”), care induce creierului o senzație de relaxare. În același timp, vinul stimulează secreția de dopamină, responsabilă cu senzația de plăcere.

Tot vinul roşu e bun  pentru că te ferește de depresie, după cum o demonstrează acest studiu la care au participat peste 5.500 de bărbați din Spania. De asemenea, acesta are un rol important în prevenirea cancerului și a afecțiunilor cardiace, dar și în stimularea capacităților cognitive.  

Atât de multe sunt beneficiile pe care ți le aduce acest vin rosu încât, în urmă cu câțiva ani, mai multe  hoteluri de lux din România au început să ofere servicii de vinoterapie. Acestea constau în alternarea degustărilor de vin cu tratamente de înfrumusețare bazate pe aplicarea unor produse din nectar de struguri.

 

  • Folosește eficient uleiurile esențiale

 

Uleiurile esențiale de lavandă, trandafir și eucalipt au proprietăți relaxante verificate. Folosește-le eficient, în funcție de nevoile tale, și vei reuși să combați efectele stresului mai repede decât te-ai fi așteptat.

Uleiul de lavandă, spre exemplu, este recunoscut pentru eficiența cu care contribuie la combaterea problemelor create de anxietate, având acțiune tonică asupra sistemului nervos. Eucaliptul, pe de altă parte, îmbunătățește circulația sângelui la nivelul creierului, acționând eficient în combaterea efectului de burnout.

Merită să iei în considerare și folosirea uleiului de trandafiri. Acestuia îi sunt atribuite proprietăți antidepresive și antiinflamatorii. E eficient, de asemenea, în calmarea crampelor menstruale, dar și pentru creșterea libidoului.

Adaugă aceste uleiuri esențiale în sarea sau exfoliantul de baie și te vei simți imediat revigorată. Sau diluează-le cu un ulei vegetal (din cocos, măsline sau migdale dulci) și folosește-le pentru un masaj relaxant.

 

  • Fă mișcare în fiecare zi

Mișcarea stimulează eliberarea de endorfine, numite și „moleculele fericirii”. Secretate la nivelul creierului, aceste substanțe îți induc o stare de bine, eliberându-te de stres. Sportivii numesc starea „runner’s high” sau „beția alergătorului”. Nu e, însă, o senzație pe care să o încerce doar atleții. Te-ai putea bucura și tu de ea, după doar 30 de minute de sport sau o plimbare lungă, în fiecare zi.    

Fă mișcare frecvent și  te vei asigura, de asemenea, să îți menții sănătatea fizică și silueta, dar și că previi instalarea depresiei.

Metodele de combaterea stresului din materialul de mai sus sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente. Înțelege-le și aplică-le zilnic, ca să trăiești echilibrat și să te poți bucura mai mult de viață. 

Sursă foto: Shutterstock

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
GLAMOUR de aprilie și revoluția eco
GLAMOUR de aprilie și revoluția eco

GLAMOUR de aprilie tratează subiecte importante precum moda sustenabilă, modurile în care România poate să devină mai verde, măsurile pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru un consum responsabil dar și pașii pe care industria cosmetică îi face pentru a deveni cruelty free. Toate acestea te așteaptă în numărul de aprilie GLAMOUR, din 19 martie în chioșcurile de ziare din toată țara.

Citeste
De ce și cum ar trebui să iei pauze recurente de lucru în fiecare zi
De ce și cum ar trebui să iei pauze recurente de lucru în fiecare zi

Sunt multe culturi de organizație în care cei mai buni […]

Citeste
National GLAMOUR Days 2018: reduceri substanțiale la colecțiile de primăvară
National GLAMOUR Days 2018: reduceri substanțiale la colecțiile de primăvară

Glam ladies, treceți datele în calendar: pe 24 și 25 martie 2018 dăm startul unei noi ediții National GLAMOUR Days. Vă așteaptă promoții, oferte și reduceri de 20%, 25% și 30% în aproape 400 de magazine din București și din țară.

Citeste
Cele 4 trucuri eficiente care te ajuta să scapi de stres
Cele 4 trucuri eficiente care te ajuta să scapi de stres

Nu prezența stresul în viața ta reprezintă o problemă, ci […]

Citeste
LEGO Ninjango și LEGO Friends, acum, cu ziarul Libertatea
LEGO Ninjango și LEGO Friends, acum, cu ziarul Libertatea

Zilnic, pe toate cele șase continente, milioane de copii din întreaga lume se bucură de jucăriile LEGO. Seria Lego Ninjango a atras aprecieri în toate țările în care a fost lansată și, vine acum, în România, cu Ziarul Libertatea, la prețul de 9.99 de lei.

Citeste
Educația Montessori. Ghid esențial pentru formarea viitorului adult, de la naștere până la 24 de ani de Paula Polk Lillard
Educația Montessori. Ghid esențial pentru formarea viitorului adult, de la naștere până la 24 de ani de Paula Polk Lillard

Destinat părinților, profesorilor și tuturor celor care sunt interesați de educație, volumul prezintă un plan de educație logic și unitar pentru dezvoltarea ființei umane din copilărie până la maturitate, ce trezește motivația interioară, ajutându-i pe copii să obțină cele mai bune rezultate intelectuale și sociale.

Citeste