Cele 5 superputeri ale zâmbetului tău

Numeroase studii au fost dedicate analizei zâmbetului, a semnificațiilor lui și impactului pe care îl poate avea asupra celor din jurul nostru. Iar concluziile acestor cercetări arată același lucru: un simplu zâmbet ne poate ajuta enorm să ne facem plăcuți în ochii celorlalți, fie să ne simțim noi înșine mai bine. Iată ce „puteri” poate avea acest simplu gest:

Zâmbetul te poate face să pari mai tânăr

Persoanele care zâmbesc des par mai tinere în ochii celorlalți. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Missouri-Kansas. De altfel, și un alt studiu realizat pe studenți a descoperit că persoanele care zâmbesc sunt percepute ca fiind mai tinere, în timp ce aceia care sunt încruntați sau au o expresie serioasă pe chip sunt evaluați ca fiind mai în vârstă.

Explicația din spatele acestor concluzii constă în faptul că, atunci când zâmbim, chipul nostru capătă un efect de mini lifting facial, care poate atenua vizibilitatea ridurilor și care dă senzația că pielea e mai întinsă. De asemenea, și sănătatea danturii contribuie din plin la această concluzie a celor două studii. Persoanele cu dinți sănătoși și albi sunt considerate mai tinere de către participanții la aceste cercetări. Așadar, dacă vrei să nu îți arăți vârsta, zâmbește mai des și ai grijă de sănătatea danturii tale. Nu uita să îți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi, iar pentru un efect de albire mai intens poți testa una dintre aceste periute de dinti electrice, care au rezultate dovedite în curățarea și albirea profesionistă a danturii.

Zâmbetul îți dă o stare de bine

Nu degeaba se spune că râsul este contagios. Chiar și un zâmbet poate fi suficient pentru a-ți păcăli creierul, atunci când te simți cu moralul la pământ. Psihologul Sarah Stevenson observă că „de fiecare dată când zâmbești, creierul tău eliberează dopamină și endorfine, iar în organism este eliberată serotonina”. Aceste substanțe sunt supranumite și „hormonii fericirii”, așa că vei fi surprinsă să vezi cât de repede ți se poate schimba starea de spirit doar cu ajutorul unui zâmbet.

Mai mult, efectul unui zâmbet este mai puternic decât ciocolata. Ron Gutman, autorul cărții „Zâmbetul: puterile uimitoare ale unui simplu gest”, citează o cercetare britanică, potrivit căreia un zâmbet poate genera în creier o plăcere echivalentă cu cea a 2.000 de tablete de ciocolată.

Durata zâmbetului poate prezice durata vieții

Un studiu din 2010 al Universității Wayne, citat de Psychology Today, a analizat pe o durată de 60 de ani mai multe imagini cu diferite persoane și a descoperit o corelație între cât de des zâmbeau aceștia și cât de mult dura zâmbetul și durata vieții lor. Astfel, persoanele care erau mereu cu zâmbetul pe buze trăiau, în medie, 80 de ani, în timp ce acelea care nu zâmbeau mult au trăit, în medie, 72,9 ani.

Zâmbetul te face să pari competent

Știm deja că persoanele care zâmbesc se fac plăcute mai ușor de către cei din jur și că par mai de încredere, însă zâmbetul te poate face inclusiv să pari mai competent în fața colegilor de la serviciu. Zâmbetul exprimă încredere în sine, motiv pentru care persoanele care au mereu o expresie serioasă par îngrijorate sau anxioase, ceea ce îi face pe cei din jur să se îndoiască de competența lor. Uneori, cheia succesului la locul de muncă poate fi doar să te relaxezi, să zâmbești și să ai încredere în tine, iar ceilalți te vor trata și ei ca atare.

Zâmbetul poate prezice succesul unei căsnicii

Într-un studiu citat de Ron Gutman, cercetătorii au analizat zâmbetele din mai multe fotografii ale unor studenți și le-au acordat note de la 1 la 10, în funcție de intensitate. Potrivit Live Science, niciunul dintre cei care au obținut punctaje mari nu divorțase, în timp ce unul din patru dintre ultimii 10% ca intensitate a zâmbetului au avut cel puțin o căsnicie eșuată. Cercetarea a fost apoi repetată pe un eșantion de persoane cu vârste de peste 65 de ani, analizând mai multe fotografii din tinerețe ale acestora. Rezultatele au fost, și de această dată, similare. Doar 11% dintre „zâmbăreți” erau divorțați, în timp ce 31% dintre cei care nu zâmbeau în fotografii puseseră punct căsniciei.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Ollyy

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Educatorii – mai pregătiți pentru primirea copiilor cu autism în grădinițe - femeie langa o tabla care explica ceva
Educatorii – mai pregătiți pentru primirea copiilor cu autism în grădinițe

În fiecare an în luna aprilie, Asociația AITA organizează cursuri gratuite pentru educatorii și învățătorii din București, chiar la ei în grădinițe, pentru a-i sprijini în demersul lor de a primi, integra și înțelege cât mai armonios copiii cu autism.

Citeste
Dana Savuică și destinațiile ei de vis - Dana Savuica imbracata in alb pe o plaja la apus
Dana Savuică și destinațiile ei de vis

Dana Savuică, fost top model și prezentator TV, o femeie stăpână pe viața și care își dorește să facă din călătorie a doua ei meserie, a petrecut o vacanță de vis la tropice, în Maldive și Sri Lanka. Am stat de vorba cu ea despre călătorii, dorințe, experiențe și despre viață.

Citeste
GLAMOUR de mai, în pas cu tehnologia - coperta revista Rita Ora
GLAMOUR de mai, în pas cu tehnologia

Misiunea numărului de mai GLAMOUR: tehnologia sub toate aspectele ei. Trending now: dependența de internet, cyberbullying-ul, povești de succes ale femeilor din domeniu, gadget-uri și proceduri menite să îți schimbe rutina de înfrumusețare și trenduri direct din viitor, toate acestea te așteaptă în numărul de mai, din 23 aprilie la chioșcurile de ziare.

Citeste
Cele 5 superputeri ale zâmbetului tău
Cele 5 superputeri ale zâmbetului tău

Numeroase studii au fost dedicate analizei zâmbetului, a semnificațiilor lui […]

Citeste
Michèle Boiron, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor BOIRON, a revenit luna aceasta în România - portret Michèle Boiron, o femeie in varsta, cu parul alb
Michèle Boiron, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor BOIRON, a revenit luna aceasta în România

Personalitate cu notorietate internaţională în domeniul farmaceutic, Michèle Boiron a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute o conferinţă pe tema „Homeopatie. Dosarele expertului: Traumatologie Generală şi Sportivă.”

Citeste
Invataturile lui Osho - carti
Învățăturile lui Osho, o colecție marca Libertatea

Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine.

Citeste