Now Reading
Cum faci tranziția la facultate mai ușoară pentru copilul tău

Cum faci tranziția la facultate mai ușoară pentru copilul tău

Plecarea la facultate este o schimbare majoră pentru orice adolescent, dar și pentru familia lui. Unii copii merg la o universitate aproape de casă, în timp ce alții călătoresc sute de kilometri pentru a studia în alte țări sau în orașe îndepărtate. De aceea, modul în care părinții își susțin copiii, în special în primele luni de facultate, poate face diferența între o tranziție ușoară și una dificilă.

 

Atunci când copilul pleacă la facultate, orice părinte se confruntă cu un amalgam de sentimente: entuziasm și mândrie, dar și teamă sau tristețe.

În cazul familiilor cu un singur copil, apare sindromul cuibului gol, în care părinții resimt acut golul lăsat de mutarea tânărului din casa părintească.

Pentru adolescenți, dificultatea tranziției vine din mutarea într-un alt oraș, sentimentul de responsabilitate, senzația că acum sunt pe cont propriu, formarea unui nou cerc de prieteni și experimentarea unei vieți cu totul străine pentru ei.

 

Pentru ca această schimbare să fie cât mai ușoară pentru familia ta, iată ce ar trebui să faci:

 

Siguranța și confortul copilului tău depind de unde va locui

Cazarea este una dintre marile probleme de care se lovesc studenții, în primii ani de facultate.

Cei care nu vor să locuiască sau nu prind un loc în căminele de stat sunt nevoiți să se reorienteze spre a sta cu chirie, o variantă costisitoare pentru întreaga familie, sau spre a alege un cămin privat.

Dezavantajele căminelor de stat sunt deja cunoscute: camere mici și aglomerate, mizerie, condiții insalubre în băi sau gândaci, musafirii nepoftiți cu care au de-a face indiferent cât de riguroși ar fi în ceea ce privește curățenia.

Pe de altă parte, închirierea unei garsoniere, de exemplu, ajunge și la 250-300 de euro pe lună, în zonele bune din Capitală, iar în preț nu sunt incluse utilitățile.

Dacă vrei să îți știi copilul în siguranță și să îi asiguri un confort sporit, fără să plătești o avere, o soluție sunt căminele private.

Omul de afaceri Liviu Tudor, dezvoltatorul celui mai mare campus privat pentru studenți, a vizitat mai multe campusuri din străinătate, pentru a vedea cum trăiesc studenții marilor universități.

Așa a apărut West Gate Studios, un cămin care le pune la dispoziție studenților locuri moderne de cazare, la prețuri avantajoase, săli de studiu, bibliotecă, săli de fitness, terenuri de tenis, clinică medicală, supermarketuri sau cafenele.

 

Maschează-ți temerile sau îngrijorarea și insuflă-i optimism


Chiar dacă adolescenții sunt mai rezervați când vine vorba despre sentimentele lor față de familie, acest lucru nu înseamnă că ei nu au emoții cu privire la primul an de facultate sau că nu se gândesc la cum veți suporta voi mutarea.

Dacă îți lași copilul să îți vadă teama sau îngrijorarea în legătură cu el, va fi cu atât mai îndoit și mai nesigur.

De aceea, psihologii recomandă să stai de vorbă cu copilul tău, să îi spui cât de mândru ești de el și de realizările sale, apoi să îl încurajezi, cu o atitudine optimistă.

Mulți părinți simt nevoia să comunice tot timpul cu copiii lor, să știe în permanență unde se află, cu cine și cum le-a mers ziua.

Însă este esențial să îi acorzi suficientă libertate și încredere copilului tău la facultate și să îl tratezi ca pe un adult. Îi transmiți astfel un mesaj important: „Am încredere că te vei descurca în orice situație”.

 

Educația familială nu se oprește la facultate

 

Libertatea despre care vorbeam mai devreme vine însă și cu pericole sau tentații pentru orice student, iar acestea nu iau întotdeauna forma drogurilor sau a alcoolului.

Din acest motiv, orice părinte ar trebui să continue educația copilului său, prin discuții în care să îi explice pericolele drogurilor și alcoolului, dar și ale relațiilor sexuale neprotejate, ale nopților pierdute, ale anturajelor nefaste, precum și regulile de siguranță pe care oricine ar trebui să le respecte.

Conversația nu trebuie să fie una pe un ton superior: o discuție sinceră, cu un dialog echilibrat, îl vor face pe copilul tău mai receptiv la sfaturi și mai dispus să ia în serios lucrurile pe care i le spui.

 

În relația dintre părinte și copil există o nevoie de încredere reciprocă și de susținere

 

Este important ca un copil să simtă că, deși este de acum responsabil de acțiunile sale, poate apela oricând la ajutorul părinților, dacă ajunge într-o situație pe care simte că nu o poate gestiona corect, recomandă psihologul Stephen Borgman.

Copilul tău trebuie să știe că nu este nici rușinos, nici dezamăgitor să vă ceară ajutorul, chiar și atunci când face o greșeală pe care nu știe cum să o repare.

 

Anticipați problemele care ar putea să apară și faceți un plan

 

Atât tu, cât și copilul tău veți dormi mai liniștiți noaptea dacă aveți un plan pus la cale pentru o situație de urgență.

Îi poți crea copilului tău un cont de economii pentru situații urgente sau o listă cu persoane cunoscute, aflate mai aproape, pe care le poate contacta dacă se întâmplă ceva.

Unele facultăți oferă și servicii de consiliere pentru studenți, în special cele din străinătate, sau au programe pentru ajutorarea studenților aflați într-un impas.

De asemenea, lista numerelor de telefon ale serviciilor medicale, ale pompierilor sau poliției trebuie fie știute pe de rost, fie memorate în telefon.

Aceste lucruri îi preocupă în special pe părinții ai căror copii pleacă la studii în străinătate sau la mare depărtare de casă, așa că astfel de măsuri de precauție sunt întotdeauna binevenite.

Reține întotdeauna că încrederea și comunicarea sunt esențiale într-o relație excelentă cu copilul tău.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, veți reuși împreună să faceți față cu brio tranziției la facultate și să rămâneți aceeași familie unită, în care vă susțineți mereu unii pe alții.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top