Now Reading
Cum să vindeci teama că partenerul te înșală

Cum să vindeci teama că partenerul te înșală

suspiciune

Statisticile întocmite în Statele Unite ale Americii arată că 22 la sută dintre bărbații căsătoriți au înșelat cel puțin o dată, în vreme ce 14% dintre femei au călcat strâmb măcar o dată în timpul mariajului. Cifrele sunt cel puțin interesante și alimentează frica multora dintre noi în ceea ce privește fidelitatea partenerului de viață.

Uneori, teama că jumătatea ta te înșală este întemeiată, în vreme ce alteori ea poate distruge o relație sănătoasă și bine sudată. Când un mic semn îți dă de bănuit, este mai simplu să apelezi la un astfel de dispozitiv decât să fii ostil, să pui zeci de întrebări și să provoci certuri care s-ar putea să nu-ți aducă răspunsul pe care îl aștepți În zilele noastre, cu el afli orice ți-ai dori despre oricine, fără discuții interminabile care să nu aibă rezultat.

Motivele pentru care oamenii se tem că partenerii îi înșală sunt variate. Unii dintre noi am trăit dezamăgiri în viața amoroasă ce ne-au transformat în persoane suspicioase, alții dau vina pe atmosfera din familia în care au crescut pentru nesiguranța lor permanentă. Indiferent care ar fi motivele din spatele temerilor tale, cert este că ele pot fi vindecate fie cu o confirmare (cu dispozitivele despre care vorbeam mai sus) în cazul în care este o temere reală, fie lucrând la propria persoană, în cazul în care frica este nefondată. Iată ce ai de făcut:

Nu generaliza

Pare logic să te ghidezi după experiențele din trecut, însă adevărul este că oamenii sunt unici. În definitiv, nici ție nu ți-ar plăcea ca partenerul tău să te judece prin prisma experiențelor sale trecute. Dacă fostul partener te-a înșelat, acest lucru nu înseamnă că și viitorul va face acest lucru.
De fiecare dată când imaginația ta o ia razna, amintește-ți cât de diferit este noul partener față de cel din trecut. Gândește-te la toate lucrurile care îi diferențiază, ia-le pe rând și apoi și amintește-ți că fidelitatea este unul dintre acele lucruri.

Vorbește despre aceste frici

Comunicarea este mereu soluția pentru a trata problemele de cuplu. Spune-i partenerului tău că ți-e teamă că te va înșela, într-un mod cât se poate de natural, fără se fie un reproș. Poate fi greu să îți expui nesiguranțele și vulnerabilitatea, însă este o cale sigură spre vindecare și spre a uita de temerile care îți afectează fericirea în cuplu.
Dacă alegi să spui că ai aceste gânduri, partenerul te poate ajuta să le depășești, iar aceste discuții vă vor apropia și mai mult. Cine știe, poate chiar și el trăiește cu teama aceasta și nu a vocalizat-o niciodată.

Ai grijă de relația ta

Oamenii înșală pentru că nu sunt fericiți și pentru că relația în care sunt nu le satisface toate nevoile. Este foarte ușor să dai vina pe persoana infidelă, însă adevărul este că și înșelatul poartă o parte din responsabilitate.
Lucrează mereu la relația ta, respectă-i nevoile partenerului și nu te împăca cu ideea că „multe cupluri au perioade mai grele, o să treacă de la sine“. Problemele de cuplu nu dispar niciodată de la sine, ele trebuie abordate și tratate pentru a nu săpa adânc în legătura dintre cei doi oameni. Ori de câte ori ai senzația că dinamica dintre voi s-a schimbat, discută, găsește răspunsuri și, mai ales, rezolvări.

O problemă la care trebuie să lucrezi tu cu tine

Problemele cu încrederea sunt foarte răspândite, multe persoane mărturisesc că au dificultăți în a avea încredere în oamenii din jur, mai ales când vine vorba despre o relație amoroasă. Cauza poate fi în copilărie, poate să stea în prima relație avută și poate fi abordată și vindecată cu ajutorul unui specialist în psihoterapie. El te va ajuta să găsești instrumentele pentru a trata această teamă într-un mod sănătos, astfel încât să nu se mai întoarcă în mintea ta.

Tu suferi de teama că partenerul îți va fi infidel? Care crezi că este calea spre vindecare?

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top