Now Reading
Oamenii calmi sunt mai sănătoși. Află care sunt efectele stresului asupra corpului tău

Oamenii calmi sunt mai sănătoși. Află care sunt efectele stresului asupra corpului tău

Niciodată nu s-a vorbit mai mult despre stres decât în acest deceniu, iar asta pe bună dreptate. Oriunde ne întoarcem, avem de-a face cu oameni stresați, presați de termene limită și responsabilități. Dacă am ști cât de nociv este stresul și cât de mult ne schimbă corpul, poate am încerca mai des să ne păstrăm calmul și liniștea mintală. Uite în câte moduri ne afectează stresul și ce afecțiuni riscăm din cauza stresului cronic:  

Cum îți afectează stresul pielea

Având în vedere că este mai cel mai mare organ al corpului, nu este de mirare că pielea este afectată de nivelul nostru de stres. Astfel, dacă ai o problemă cu pielea sau tenul, poți fi aproape sigură că stresul o va înrăutăți. Prin urmare, stresul nu ne poate schimba doar expresia feței, deoarece devenim mai încruntați, ci chiar aspectul pielii, care reflectă sănătatea acesteia.

Acesta este și cazul acneei și al tendinței de îngrășare a tenului. Atunci când te simți stresat, CRH (hormonul de eliberare a corticotropinei) acționează asupra receptorilor din glandele sebacee. Din cauza acestui proces, un ten gras va deveni mai gras sub influența stresului. Mai mult, cu cât mai mare e nivelul de stres, cu atât riști să îți apară mai multă acnee. Astfel, se poate crea un cerc vicios, în care stresul alimentează acneea, iar apariția acesteia conduce la mai mult stres.

Nu doar tenul este afectat. Stresul poate crește semnalele nervoase și putem simți mai multe mâncărimi, conform Time. În plus, atunci când devenim stresați, avem tendința de a ne răni în mod inconștient pielea, cauzându-ne zgârieturi sau mici cicatrici.

Cum îți afectează stresul sistemul imunitar

Stresul afectează diferit sistemul imunitar, în funcție de tipul său. Stresul acut, care durează doar câteva minute, îți poate stimula parțial sistemul imunitar. Cu adevărat nociv este stresul cronic, care este asociat cu acțiuni largi de suprimare a sistemului imunitar, potrivit unui studiu HHS. Pe termen lung, stresul scade capacitatea corpului de a se lupta cu infecții sau cu boli și capacitatea sa de a vindeca răni. Astfel, poți fi mai vulnerabilă în fața răcelii, gripei și a infecțiilor. Nu doar că te îmbolnăvești mai ușor, dar durează mai mult până te vindeci.

Cum îți afectează stresul sistemul reproducator

Stresul cronic afectează în mod negativ atât sistemul reproducător femeiesc, cât și pe cel bărbătesc. În ambele cazuri, libidoul poate scădea. Bărbaților le scade nivelul de testosteron, ceea ce poate afecta producția de spermă și funcția erectilă. Femeile care suferă de stres pe termen lung pot observa schimbări în ciclul menstrual, care poate deveni neregulat și dureros, conform Health Line.

Cum îți afectează stresul musculatura

Atunci când te simți stresată, mușchii au tendința să se încordeze. De altfel, acesta este un răspuns normal al corpului, care ne permite să acționăm mai rapid atunci când avem nevoie. În cazul stresului cronic, mușchii stau încordați prea mult timp. Din această cauză, poți avea dureri de cap, gât, spate sau alte dureri musculare.

Cum îți afectează stresul sistemul digestiv

Atunci când ești sub presiune, corpul tău va acționa pentru a-ți oferi mai multă energie. Astfel, ficatul secretă mai multă glucoză. Pe termen lung, aceste secreții suplimentare pot contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Sistemul digestiv poate fi deranjat și de „simptomele stresului”, precum pulsul accelerat, respirația rapidă și superficială și eliberarea hormonilor. Printre efecte, se numără și o probabilitate mai mare să faci ulcer sau să dezvolți reflux gastroesofagian, care se simte ca o arsură în spatele sternului. Digestia poate fi afectată în multe moduri, prin constipație, diaree, grețuri, vărsături sau dureri de stomac.  

Sursă foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top