Now Reading
Cum le vorbim copiilor despre sex?

Cum le vorbim copiilor despre sex?

Revista Psychologies

Cum le vorbim copiilor despre sex?
Copiii pun uneori intrebari atat de trasnite, incat adultii nu prea mai stiu pe unde sa scoata camasa. Intrebarile lor nu sunt niciodata inocente. E bine, deci, sa le raspunzi, fara sa uiti insa ca cel din fata ta e doar un copil.

O fetita de sapte ani vede cum mamica ia o pastila. „Esti bolnava?“, o in­trea­­ba ea. Preocupata sa ii spu­na adevarul, mama ii explica faptul ca e vorba despre un medicament „ca­re impiedica o eventuala sarcina“ si ii face o descriere detaliata a diverselor metode contraceptive. Cateva zile mai tarziu, micuta se trezeste cu dureri inexplicabile de burta. Dupa o vizita la doctor, a­flam ca fetita in­cercase pe ascuns sa vada la ce sunt bune anticonceptionalele. Intamplarea dezvaluie cat de dezorientati sunt parintii cand este vorba despre un subiect atat de sensibil ca sexualitatea in relatia cu copiii. Intre parin­tii „supercool“ – care urmaresc impreuna cu copiii lor filme porno – si cei „invechiti“, pentru care subiectul este absolut tabu, trebuie gasita o cale de mijloc.

Cat intelege copilul?

Intrebarile nepotrivite ale copiilor ii jeneaza pe adulti. Dar sexul este omniprezent in mediul nostru cotidian: afise, reclame, filme la televizor, reviste… Ce-i spui unui baiat de opt ani care se uita la o reclama in care un barbat si o femeie ies dimineata dintr-un adapost pentru muncitori, iar prietenii lui il intreaba cu subinteles: „Si era mare, sobolanul, Dorele?“, cand acesta te intreaba „mamico, de ce nenea si tanti au dormit cu sobolanul?!“.

„Este important sa raspundem copiilor ori de cate ori suntem in­tre­bati, chiar daca intrebarile lor sunt deranjante, prin faptul ca se repeta“, ne atrage atentia psihologul Silvia Ciobanu. „Copilul mic nu intelege totul dintr-o data, el retine o parte din ceea ce i se spune. Ca atare, trebuie sa fim pregatiti sa repetam aceeasi explicatie.“

Sa discutam subiectul in mod firesc

„Primul pas cu care trebuie sa incepi“, continua psihologul, „nu este altul decat numirea corecta a tuturor partilor corpului. Atunci cand il inveti pe copil despre cap, ochi, maini, burta, sa nu uiti ca intre acestea si genunchi mai exista o parte a corpului lui pe care trebuie sa o numim si despre care trebuie sa-i vorbim: zona genitala. Discutiile trebuie sa fie firesti, fara a exagera.

A vorbi cu copilul despre sexualitate nu inseamna a discuta despre viata sexuala a adultului si nici a-l incuraja sa faca sex, ci doar a-l invata ce inseamna valorile, modelele, responsabilitatea; ce inseamna dragostea, relatiile interumane; inseamna a pregati copilul pentru viata.“

Cat despre sexul interlocutorului, celebra psihanalista franceza Françoise Dolto era „impotriva expli­catiei date de catre femei ba­ie­ti­lor“. Fara a fi la fel de radicali, ii pu­tem sugera mamei ca ea sa-i pre­cizeze fiului: „In legatura cu as­ta, eu iti vorbesc ca mama si ca femeie. Poti sa-i pui intrebarea asta lui tata, care va avea poate un punct de vedere diferit“. Si invers.

Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii septembrie..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top