Albire, aparat dentar, fațete – cum să ai dinți frumoși și sănătoși

Albire, aparat dentar, fațete, remodelare gingivală – tehnici de succes care ne ajută să avem un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă. Dr. Ruxandra Gardef, medic stomatolog, explică ce sunt ele și demontează miturile care ne pun dinții în pericol.

 

Greșeli de evitat

Igiena dentară este prima condiție pentru o dantură sănătoasă. Periajul dentar și mijloacele auxiliare de igienă (ața dentară, apa de gură) ar trebui să fie ritualuri zilnice.

Periajul dentar se realizează de două ori pe zi: dimineața, înainte de micul dejun, și seara, ultimul lucru înainte de culcare. După mesele din timpul zilei, ața dentară este cel mai bun prieten al dinților cu o igienă riguroasă.

Citește și:

Cum să avem grijă de dinți pentru un zâmbet perfect

Bacterii bune și rele pentru organism. Cum sarcina depinde de spălatul pe dinți!

De asemenea, aud des despre diferite mijloace „băbești“ de igienă sau cu scopul albirii, cum ar fi frecatul dinților cu bicarbonat de sodiu sau chiar sare.

Acestea sunt substanțe mult prea abrazive pentru a fi folosite cu regularitate, nu produc niciun beneficiu, ci, din contră, prin gradul mare de abraziune nu fac decât să abrazeze smalțul dentar, să favorizeze retracțiile gingivale și apariția cariilor.

Apoi, eterna „eu nu am fost la dentist de ani de zile, nu am probleme, nu mă doare nimic“. Este complet greșit să considerăm că mergem la dentist doar atunci când ceva doare.

La fel cum ne facem analize de sânge o dată pe an, controale de rutină sunt necesare și în ceea ce privește dantura, întrucât multe din problemele care pot avea urmări serioase evoluează lent, asimptomatic uneori, și durerile sau alte simptome care ne trimit la dentist sunt semn că lucrurile s-au complicat, iar tratamentele sunt anevoioase.

Mai mult decât atât, la controalele de rutină se face și igienizarea profesională, care vine în completarea rutinei zilnice de igienă dentară și care, de asemenea, contribuie la sănătatea dentară pe termen lung.

 

Albirea dentară

Tehnică. Albirea dentară este o manoperă care se realizează în cabinetul stomatologic și presupune aplicarea pe dinți a unui gel pe bază de peroxid de hidrogen.

Acesta pătrunde în fisurile naturale ale smalțului și albește structurile dentare dure. Gelul se păstrează pe dinți aproximativ 45 de minute, timp în care funcționează și lampa UV, care potențează efectul gelului.

La final, pentru a evita și diminua sensibilitatea normală după această procedură, se face fluorizare locală, adică un alt gel, de data asta pe bază de fluor, care se menține pe dinți circa cinci minute.

Albirea dentară este recomandat să se facă doar în cabinet (există și varianta albirii la domiciliu), sub supravegherea medicului și aproximativ de două ori pe an.

Rezultatele pot fi sau nu spectaculoase, albirea diferă de la un pacient la altul, în funcție de structura smalțului și de obiceiurile igieno-alimentare. Se albesc doar structurile naturale, gelul neavând niciun efect asupra obturațiilor (plombelor) sau coroanelor dentare.

Îngrijire. Întrucât gelul de albire pătrunde în structura dinților, acesta va acționa și după ședința din cabinet, timp de una-doua zile.

Astfel, pacientul este instruit să evite pe cât posibil fumatul și consumul de alimente foarte pigmentate (vin roșu, fructe de pădure etc.).

Pentru a menține efectul albirii, este indicată folosirea unei paste de dinți cu efect de albire, doar dacă pacientul nu prezintă sensibilitate crescută în urma manoperei.

 

Fațetele dentare

Tehnică. Fațetele dentare sunt mici piese protetice, realizate din ceramică presată, în scop estetic. Fațetele permit modificări mari de culoare și mici corecturi ale poziției dinților, iar procesul începe doar după rezolvarea tuturor problemelor de sănătate a dinților: carii, tratamente de canal etc.

Pentru fațetarea dinților sunt necesare mai multe etape. Prima constă în realizarea unui model din ceară, care simulează viitoarele fațete.

Astfel, pacientul își poate da seama cum vor arăta dinții săi, iar medicul se folosește de acest model pentru ghidarea preparației și pentru realizarea lucrărilor provizorii.

După ce pacientul vede modelul, se trece la prepararea dinților, ce constă în șlefuirea lor, în funcție de modificările de poziție necesare.

Principiul de șlefuire presupune sacrificarea a cât mai puțin țesut dentar, deci o șlefuire minim invazivă. Odată dinții șlefuiți, se amprentează și se trimite respectiva amprentă în laborator, unde urmează a fi realizate fațetele.

Amprenta este însoțită de un bilet care conține atât cerințele medicului, cât și doleanțele pacientului legate de culoare și formă.

În răstimpul în care fațetele sunt în lucru, pacientului îi va fi făcută, de către medic, o lucrare provizorie, o „copie“ a modelului realizat în prima etapă, cu rol estetic și de protecție a dinților proaspăt șlefuiți.

Aceasta este prima imagine orientativă pe care pacientul o are cu noua dantură. Ultima etapă, atunci când fațetele vin din laborator, o reprezintă proba și cimentarea.

Proba se realizează aplicând fațetele dentare cu un gel special, care nu le fixează definitiv, dar le menține pe dinți cât timp pacientul se uită în oglindă. Dacă acesta este mulțumit, se merge mai departe, la cimentarea lor definitivă.

Dacă nu, fațetele mai pot fi modificate de maximum una-două ori, dar nu modificări majore. Se mai pot aduce mici îmbunătățiri în ceea ce privește forma sau așezarea lor pe dinți.

Este extrem de important ca pacientul să-și exprime eventualele dorințe de modificări înainte de cimentare, întrucât cimentarea fațetelor se face cu cimenți extrem de puternici, care nu permit înlăturarea lor de pe dinți decât prin frezare, deci, practic, distrugerea lor, astfel că după cimentare fațetele se pot înlocui cu totul, proces care presupune muncă și costuri suplimentare.

La aproximativ o săptămână după cimentare, pacientul se va prezenta la un control la care se verifică dacă au rămas mici resturi de ciment în exces, care se îndepărtează și se oferă recomandările de îngrijire a fațetelor.

Îngrijire. Fațetele trebuie îngrijite în mod obișnuit, singurul element în plus pe care îl recomand este dușul bucal, un mijloc suplimentar de igienizare, care asigură o curățare impecabilă la nivelul gingiilor.

Pentru că marginea fațetelor merge fix până în dreptul gingiei și pentru că este un element în plus pe dinți, poate exista riscul ca în acea zonă să se retenționeze alimente mai mult decât în mod obișnuit.

Asta poate duce la inflamarea și retracția gingiilor, dezvelind marginea fațetei, lucru care nu mai are deloc un aspect plăcut.

Dușul bucal este ușor de folosit, extrem de eficient și previne orice neplăceri care pot apărea în urma aplicării de fațete. Restricții nu există, atât timp cât pacientul nu are obiceiuri vicioase.

Fațetele pot fi folosite pentru a mușca din alimente, chiar și din cele tari, precum fructe sau pâine crocantă, dar niciodată nu deschidem sticlele cu dinții, nici cu cei naturali. Cum am auzit că se întâmplă…

 

Aparatul dentar

Ne ajută să obținem un rezultat estetic plăcut, precum și să tratăm multe anomalii dentare, care nu influențează neapărat aspectul estetic.

Principala problemă în care se recomandă aparatul dentar este ocluzia deficitară a dinților (modul în care dinții calcă unii pe alții atunci când închidem gura), care, dacă nu este corectată, poate avea repercusiuni grave.

În ceea ce privește estetica, dacă dinții prezintă modificări de poziție foarte mari, este indicat tratamentul ortodontic înainte de fațetare, pentru a permite ulterior respectarea principiului de șlefuire minimă.

Astfel, ortodontul ne aliniază dinții în poziție ideală cu ajutorul aparatului dentar și, practic, rezolvă prima problemă: poziția dinților.

Tipul de aparat ortodontic se alege de către medic împreună cu pacientul, în funcție de cerințele estetice pe durata tratamentului.

Aparatele ortodontice fixe – singurele eficiente la adulți – sunt metalice sau de safir, diferența între ele fiind de aspect.

Cel de safir are brackeți transparenți, aproape invizibili, spre deosebire de cei metalici care au un impact vizual mult mai mare.

 

Remodelarea gingivală

Este o tehnică prin care conturul gingiilor este corectat în funcție de problemele de estetică sau de sănătate a dinților. Procedura se realizează cu laserul și se referă la îndepărtarea gingiei acolo unde este cazul, pentru ca dinții să fie egali.

În cazurile în care există probleme de retracție gingivală mare, localizată în dreptul anumitor dinți, remodelarea se poate face și cu adaos, de către medicul parodontolog, și presupune prelevarea unei grefe de gingie de pe cerul gurii și adăugarea ei acolo unde este localizată retracția.

În cazul remodelării gingivale prin îndepărtare cu laserul, vindecarea este ușoară și durează câteva zile.

Atunci când se face grefă gingivală (adaos), vindecarea este mai lentă, durează câteva săptămâni, și trebuie urmărită îndeaproape de către medicul parodontolog care a realizat intervenția.

 

Afecțiunile gingivale…

… încep, invariabil, prin inflamație și sângerare. Trebuie să fim atenți la periaj, să remarcăm când gingiile încep să sângereze, să doară sau să fie de culoare roșu-aprins.

De asemenea, retracțiile gingivale sunt un alt aspect de remarcat și urmărit în timp. Atunci când nivelul gingiei începe să nu mai fie egal la toți dinții, e cazul să urmărim evoluția și să ne adresăm medicului dentist pentru a identifica cauza și măsurile ce trebuie luate.

 

Mituri frecvente

Despre estetica dentară și albul dinților circulă tot felul de povești, majoritatea provenite fie dintr-o dezinformare a pacienților, fie din experiențe neplăcute avute în cabinet. Detartrajul nu face rău smalțului dinților!

Este una dintre principalele metode de igienizare a dinților, fară de care se pot instala numeroase afecțiuni, care pot duce la pierderea dinților:

cariile subgingivale de colet, boala parodontală (afectarea sistemului care susține dintele în alveolă), care, netratată, poate duce la pierderea dinților aparent sănătoși.

De asemenea, mulți oameni se tem că albirea dentară distruge dinții. Din nou, fals! Niciun exces nu e bun și, în cazul albirii, dacă procedura se face în mod repetat, la distanțe scurte între aplicări, acestea pot avea un efect negativ asupra smalțului dinților, într-o măsură, oricum, foarte mică.

Pe principiul cămășii albe, care, pusă în clor excesiv, în final se va rupe. Însă, corect efectuată, manopera de albire nu are niciun efect negativ asupra dinților.

Asta înseamnă aplicări rare, o dată sau de două ori pe an, procedeul fiind urmat de educarea obiceiurilor zilnice (reducerea fumatului, a consumului de alimente colorate, fructe roșii etc.).

Despre fațetele dentare mi se spune: „Nu vreau fațete că nu vreau să-mi distrug dinții“. Fațetele dentare sunt o manoperă medicală, care în niciun caz nu „distruge“ dinții.

Este adevărat că, datorită șlefuirii, procedura de fațetare este ireversibilă, dar scopul și rezultatele sunt de natură să îmbunătățească atât sănătatea dentară, cât și aspectul estetic al zâmbetului.

 

Dr. Ruxandra Gardef este medic stomatolog la clinica Signature Smile din Piața Pache Protopopescu, nr. 3, București, tel.: 0720.118.771, www.signaturesmile.ro, Facebook&Instagram: dr.ruxandragardef, www.ruxandragardef.ro

 

loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cancerul de sân: semne la care să fim atente
Cancerul de sân: semne la care să fim atente

Cancerul de sân este deseori depistat prea târziu, dar acest lucru poate fi schimbat acordând mai multă atenție semnalelor pe care ni le transmite propriul corp.

Citeste
5 pași în prevenirea cancerului de sân
5 pași în prevenirea cancerului de sân

Este a doua cauză a mortalității la nivel global. O statistică îngrijorătoare, care ar trebui să ne dea de gândit. Prevenirea cancerului de sân este la îndemâna noastră și nu trebuie ignorată.

Citeste
Felul în care bacteriile, mama și sportul ne dictează soarta
Felul în care bacteriile, mama și sportul ne dictează soarta

Vrei să fii sănătoasă? Atunci e cazul să fii atentă la ce mesaje îți transmit bacteriile din propriul corp. Da, ai citit bine: bacteriile.

Citeste
Mergi cu cortul și alungă stresul
Mergi cu cortul și alungă stresul

Dacă ești adaptabilă și poți renunța pentru două nopți la hotelurile de 4-5 stele, organizează cu prietenii sau familia o ieșire la munte cu cortul. Te vei bucura de o formă inedită de terapie anti-stres.

Citeste
La ce e bun uleiul de cocos
La ce e bun uleiul de cocos

Uleiul de cocos nu face minuni doar pentru piele ci și pentru sănătate la modul general, de la sănătatea dentară la cea a oaselor.

Citeste
Cum se tratează codependența și dependența de alcool, jocuri de noroc și canabis
Cum se tratează codependența și dependența de alcool, jocuri de noroc și canabis

Din experiența pacienților pe care îi întâlneşte la cabinet, cele mai comune și frecvente solicitări de tratament pe care le primeşte sunt cele legate de dependența de alcool, dependența de jocuri de noroc și de THC (canabis). Detalii de la Carla Manole, psihoterapeut la ONG-ul ALIAT.

Citeste