Alimente și activități bune pentu creier

Ce să facem, ce să mâncăm și cum să ne folosim creierul pentru a-l avea cât mai sănătos pe toată perioada vieții? Răspunsuri de la prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg.

 

Trăim într-un mediu mai toxic decât cel în care au trăit bunicii noștri; chiar și părinții au prins vremuri mai bune. Respirăm un aer mai poluat, bem o apă plină de chimicale, mâncăm alimente care sunt îmbibate de grăsimi, de zaharuri și de aditivi alimentari.

Citește și:

Cum să ai un creier… zen

Cum să ai un creier tânăr

Toate astea nu au cum să ne facă să fim mai sănătoși. Cu toate acestea, trebuie să luptăm pentru sănătatea noastră cerebrală, pentru a fi în formă cât mai multă vreme către vârsta senectuții.

Nimeni nu vrea să fie dependent de cineva din familie, să nu mai știe cum îl cheamă. Dacă la loteria genetică nu știm cum stăm și poate că o boală degenerativă ne paște și pe noi, la loteria stilului de viață putem să jucăm corect și bine.

Să ne educăm, să știm ce să facem, cum să facem sport și ce activități să avem pentru a fi în formă cerebral cât mai mult timp.

 

Ce să mâncăm pentru a avea un creier sănătos până târziu în viață?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Datele actuale din literatura medicală relevă că elementele esențiale în alimentația pentru creier sunt:

pește, ouă, broccoli, morcovi, avocado, nuci, alune, cereale de ovăz, ardei gras roșu, spanac, boabe de soia și… usturoi.

Referitor la carne, aici este recomandată cea slabă. Toate fructele posibile, dintre care să nu uităm afine, mure, citrice.

 

Care sunt cei mai mari dăunători pentru creier din stilul nostru de viață actual?

Prof. dr. A. V. C.: Dăunătorii cerebrali sunt multipli: în primul rând, stresul nostru cel de toate zilele cu suprasolicitare nervoasă, exagerarea folosirii telefoniei mobile, „biciuire“ cu cofeină și alcool, activitate în zona poluată (București – un oraș foarte poluat și aglomerat – top 5 la acest capitol), consum de tutun, activitate în mediu radioactiv, expunere excesivă la soarele puternic, privare de somn (nonrefacerea sinapselor nervoase).

 

Care sunt efectele stresului asupra creierului?

Prof. dr. A. V. C.: Creierul trebuie să se odihnească pentru a-și reface întregul chimism de funcționare normală. Respectarea orelor de somn, de lucru și de relaxare este obligatorie.

Stresul, atât de frecvent astăzi, împiedică activitatea cerebrală și duce la dereglări majore în transmiterea informației spre creier și a activității efectoare de la creier spre celelalte organe – deci, este ca și un calculator pe care l-am scăpat și l-am dereglat.

În aceste condiții, performanțele cerebrale, în loc să crească, ele scad zilnic și devenim din ce în ce mai irascibili, nervoși și creăm un cerc vicios.

 

Nu putem evita cu totul stresul, dar cum putem să îl controlăm cât de cât?

Prof. dr. A. V. C.: Putem evita stresul impunându-ne un regim de viață perfect ordonat. Putem controla stresul prin limitarea activității cerebrale, exact cât ne sunt puterile.

Apariția oboselii cerebrale (sindromul burnout) este un fenomen de alarmă, care ne arată nonfuncționalitatea corectă a encefalului.

Deci, opriți telefoanele, mergeți la munte în aer liber, odihniți-vă în condiții corecte, evitați supraalimentația și factorii de risc – tutun&alcool, treziți-vă în zori și respirați aer curat.

 

Ce să mănânce copiii pentru a avea un creier sănătos?

Prof. dr. A. V. C.: Alimentația trebuie adaptată vârstei, dar nu trebuie să evităm ouăle, lactatele, carnea slabă, cât mai ferită de aditivi, fructe, fructe, fructe. Nu dulciuri industriale, eventual, miere din România.

 

Ce să mănânce copiii pentru a avea randament la învățare?

Prof. dr. A. V. C.: Creierul copilului trebuie stimulat cu oxigen (recreație, plimbare, sport) și cu glucide. Glucoza este elementul esențial de funcționare a celulei nervoase, dar NU sub forma industrială, deci îndepărtați sucurile prelucrate și mergeți  pe cele naturale: din citrice, morcovi, castraveți, țelină, etc.

Încă o dată, să nu uităm nucile, murele, afinele și strugurii. Dacă adăugăm și miere naturală, vom avea cel mai formidabil IQ din Europa.

 

Ce alte lucruri contribuie la sănătatea cerebrală?

Prof. dr. A. V. C.: Atât la copil, cât și la adult, creierului trebuie să îi oferim condițiile de lucru, de odihnă și de relaxare.

Acest organ superb, trebuie să aibă zilnic „prăjiturica“ lui, adică elementul de satisfacție la care să ne gândim toată ziua.

Exemplu: o plimbare pe Lacul Herăstrău, un fresh de portocale, o discuție plăcută cu prietenii, un film relaxant sau o carte de cultură generală.

 

Ce credeți că ar trebui să mai știe oamenii despre ultimele descoperiri în materie de prevenție a bolilor asociate bătrâneții, la nivel cerebral?

Prof. dr. A. V. C.: Este un subiect major, întrucât media de vârstă a crescut și trebuie să avem grijă de vârsta a treia. Să nu uităm că o treime din populația României este de vârsta a treia și nu trebuie să ne batem joc de ei.

În concluzie, nu-i lăsați izolați, nu îi umiliți fizic, psihic, uman, nu îi jigniți, folosiți-i pentru înțelepciune, cereți-le părerea, socializați cu domniile lor.

În Antichitate era sfatul înțelepților. Este recomandat să fim în zona subcarpatică. Avem zone minunate de acest gen, în România.

 

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“

loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cancerul de sân: semne la care să fim atente
Cancerul de sân: semne la care să fim atente

Cancerul de sân este deseori depistat prea târziu, dar acest lucru poate fi schimbat acordând mai multă atenție semnalelor pe care ni le transmite propriul corp.

Citeste
5 pași în prevenirea cancerului de sân
5 pași în prevenirea cancerului de sân

Este a doua cauză a mortalității la nivel global. O statistică îngrijorătoare, care ar trebui să ne dea de gândit. Prevenirea cancerului de sân este la îndemâna noastră și nu trebuie ignorată.

Citeste
Felul în care bacteriile, mama și sportul ne dictează soarta
Felul în care bacteriile, mama și sportul ne dictează soarta

Vrei să fii sănătoasă? Atunci e cazul să fii atentă la ce mesaje îți transmit bacteriile din propriul corp. Da, ai citit bine: bacteriile.

Citeste
Mergi cu cortul și alungă stresul
Mergi cu cortul și alungă stresul

Dacă ești adaptabilă și poți renunța pentru două nopți la hotelurile de 4-5 stele, organizează cu prietenii sau familia o ieșire la munte cu cortul. Te vei bucura de o formă inedită de terapie anti-stres.

Citeste
La ce e bun uleiul de cocos
La ce e bun uleiul de cocos

Uleiul de cocos nu face minuni doar pentru piele ci și pentru sănătate la modul general, de la sănătatea dentară la cea a oaselor.

Citeste
Cum se tratează codependența și dependența de alcool, jocuri de noroc și canabis
Cum se tratează codependența și dependența de alcool, jocuri de noroc și canabis

Din experiența pacienților pe care îi întâlneşte la cabinet, cele mai comune și frecvente solicitări de tratament pe care le primeşte sunt cele legate de dependența de alcool, dependența de jocuri de noroc și de THC (canabis). Detalii de la Carla Manole, psihoterapeut la ONG-ul ALIAT.

Citeste