Cand mergem la medic pentru a doua opinie

Sa ceri a doua opinie din partea unui medic nu inseamna ca esti ipohondru. Despre cat de important este acest lucru, am stat de vorba cu dr. Dan Mitrea, neurolog.

 

Ce inseamna second opinion?

Dr. Dan Mitrea: Un concept extrem de popular peste hotare, dar totusi o noutate in Romania, second opinion inseamna siguranta diagnosticului sau certitudinea celui mai bun tratament.

Orice pacient, atunci cand se confrunta cu o problema medicala, vrea sa stie care este cea mai buna solutie pentru el. Pentru aceasta, el poate cere o a doua opinie din partea unui alt medic.

Serviciile medicale de second opinion este o nisa aflata in crestere in Romania, 70% dintre pacientii care le acceseaza sunt cazuri oncologice, iar peste 50% vor o a doua opinie de la medici din strainatate.

Sunt cereri si la boli infectioase, mai ales pe partea virala, de hepatita. Si diagnosticul molecular apeleaza la aceasta abordare, intrucat presupune un profil genetic al tumorii, lucru disponibil doar in SUA.

 

Ce ne determina sa apelam la aceasta solutie?

Dr. D. M.: Fiecare dintre noi se poate confrunta cel putin o data in viata cu o situatie medicala dificila. Fie ca e vorba de tine sau de cineva drag, cand vorbim de sanatate, certitudinea ca diagnosticul pus si tratamentul recomandat sunt cele potrivite cazului respectiv, este o necesitate.

A cere a doua, a treia, a patra opinie medicala, mergand din clinica in clinica la medici specialisti, sau urmand recomandarile prietenilor sunt improvizatii care, de cele mai multe ori, nu vor da rezultatele asteptate. In aceasta directie, este bine sa nu exageram.

In acelasi timp, riscul cheltuielilor extravagante de sanatate, de timp si de bani puse in paralel cu posibilitatea unei solutii medicale incomplete, pot fi costisitoare.

Nu poti avea certitudinea ca medicul care a tratat o cunostinta si a functionat se poate descurca la fel de bine si in cazul tau. De aceea, pentru second opinion trebuie sa cauti un specialist cat mai bun.

 

Cine poate apela la acest serviciu?

Dr. D. M.: Oricine poate apela la a doua opinie medicala. Pacientii provin din diverse medii, si deseori sunt persoane care au cautat ani la rand solutii medicale pentru cazurile lor in spitalele din Romania. Este o practica frecventa si in cazul sportivilor de top, expatilor, persoanelor din zona politica sau corporate.

Orice pacient, indiferent de problema medicala pe care o are sau de experienta avuta in cadrul sistemului de sanatate, poate gasi o solutie prin solicitarea unui second opinion.

Exista numeroase situatii medicale dificile, iar pacientii trebuie ghidati astfel incat solicitarea unei a doua opinii medicale avizate, oferita de o clinica specializata, sa devina o obisnuinta si pentru pacientii din Romania.

 

La cine mergem, de regula, pentru un second opinion?

Dr. D. M.: Un diagnostic grav (ex. cancer), o recomandare riscanta (ex. chirurgie) sau simpla indoiala in planul actual de tratament sunt principalele circumstante in care trebuie sa apelezi fie la un specialist foarte bun, fie la o clinica specializata in a doua opinie medicala.

De regula, medicii la care se apeleaza sunt cei cu multi ani de experienta, numeroase formari si renume. Sunt, sa spunem, diferiti de medicii la care cei mai multi dintre noi apeleaza pentru situatiile medicale de rutina.

Spre exemplu, conform unui studiu realizat in Statele Unite, 30% dintre pacientii care au apelat la second opinion in cazul unei recomandari de chirurgie, au primit o solutie alternativa, mai putin invaziva.

O alta cercetare condusa de Best Doctors a examinat 68.000 de dosare de second opinion, rezultand in schimbari de tratament sau diagnostic in mai mult de 40% din cazuri.

Totodata, se estimeaza ca in general, in 10-15% din cazurile medicale, diagnosticul initial este pus eronat. Acesta din urma este un procent ingrijorator si un motiv in plus sa apelam la aceasta practica.

 

Internetul ne poate oferi raspunsuri?

Dr. D. M.: Cu certitudine, nu. Eu sfatuiesc pacientii sa stea departe de orice fel de diagnostice puse pe internet. La nivel international, milioane de persoane cauta informatii medicale in spatiul virtual, insa numai o parte dintre acestea ajung sa consulte in realitate un medic.

In acelasi timp, este important sa constientizam ca informatiile sunt rupte din context si rezultatele pot fi cu 2 taisuri. Fie dam peste o hiperbolizare a situatiei medicale care poate duce la tulburari psihice grave sau, dimpotriva, peste o diminuare a situatiei, si trecem cu vederea simptomele care par „banale”.

Totodata, fiecare caz medical este unic, iar internetul nu iti poate oferi solutia de care ai nevoie. “Distorsionarea” diagnosticului este un risc pe care nu ni-l putem asuma.

 

Dr. Dan Mitrea este medic neurolog si director medical Intermedicas

Tel.: 0734.327.430 / 021 222 13 70

office@intemedicas.com

A consemnat Iulia Barca

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Sport în sezonul rece: cycling
Sport în sezonul rece: cycling

Dacă vremea prietenoasă îți permitea să mergi cu bicicleta la serviciu, să te plimbi pedalând prin parc ori să faci trasee montane pe două roți, sezonul rece te obligă să-ți reorganizezi activitățiile sportive. Soluția? Orele de cycling la sală!

Citeste
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Vrei să faci un copil și nu reușești să rămâi gravidă? Dă o fugă cu partenerul la Sovata, iubiți-vă acolo și fă și un tratament cu nămol din Lacul Ursu. Succesul e aproape garantat, spune medicul, George Vasilescu, ginecolog specialist în infertilitate.

Citeste
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia

Cum funcționează metabolismul și câte calorii trebuie să consumăm când facem sport? 

Citeste
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate

Ai în casă ulei de măsline? Uite în ce situații îl poți folosi, nu doar la gătit!

Citeste
Semne că cineva drag are o depresie funcțională
Semne că cineva drag are o depresie funcțională

Depresia nu înseamnă neapărat internare, pastile și tentative de suicid. Sunt oameni care o duc pe picioare, dar asta nu înseamnă că le e bine. Ce este depresia funcțională.

Citeste
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine

Te-ai săturat de insomnii? Te trezești noaptea de câteva ori, iar dimineața nici cafeaua nu își mai face bine efectul? Seara, înainte de culcare, pune-ți în funcțiune toate simțurile. Garantat vei dormi ca un bebeluș.

Citeste