Now Reading
Ce este reiki sau vindecarea cu mâinile

Ce este reiki sau vindecarea cu mâinile

Avatar photo

Mihai Albu este psiholog și psihoterapeut și face și reiki. Pentru că lumea e plină de vindecători care se folosesc de această metodă pentru a promite marea cu sarea, noi l-am întrebat pe el ce anume este reiki și cum să ne ferim de impostori.

 

Ce este reiki

Dacă folosim doar cuvântul „reiki“ referindu-ne la practica cunoscută acum sub numele general de reiki, suntem oarecum în eroare.

Reiki, semnificând energie (ki) spirituală (rei), am putea spune că este oarecum un substantiv comun, să spunem „măr“.

Citește și:

Reiki și copiii

Reiki pe înțelesul tuturor

Dar ce fel de măr este? Eu ce fel de măr prefer? Energie spirituală folosesc multe sisteme spirituale şi religii, nu este ceva specific doar sistemului reiki.

 

Conceptul reiki

Sistemul original, la care acum facem referire prin termenul (devenit imprecis şi vag) de reiki se numeşte, în denumirea să completă, shin shin kaizen Uşui reiki ryoho, adică metodă (ho) lui Uşui de tratament (ryo) /sau de găsire a sinelui prin energie (ki) spirituală (rei) pentru îmbunătăţirea (kaizen) trupului (shin) şi minţii (shin).

Deseori, este folosită prescurtarea, încă specifică, uşui reiki ryoho. Astfel de metode spirituale de îmbunătăţire a minţii şi trupului sunt mai multe, inclusiv în Japonia, sistemul la care facem referire fiind doar o metodă fondată de Mikao Uşui (1865-1926) la începutul anilor 1900.

La origine, esenţa acestui sistem era cultivarea minţii şi a stării de pace interioară (practic, obţinerea unei stări relaxate, cu cât mai puţin stres negativ (distress), prin meditaţii, contemplare, aşezarea palmelor pe anumite poziţii de pe corp, respiraţie etc.

Metode şi tehnici asemănătoare se găsesc în cadrul cam tuturor sistemelor spirituale şi chiar religioase. În variante modernizate, marketate corespunzător, se pot regăsi în ceea ce este numit astăzi, iarăşi cu un termen general, mindfulness, yoga, etc.

 

Cum se explică efectele vindecătoare ale punerii mâinilor

În primul rând, vreau să fac precizarea că, prin punerea mâinilor, vorbim de a trata şi nu de a vindeca! Este ilegal şi imoral să garantăm vindecarea (mai multe în partea dedicată „impostorilor reiki“).

Cred că nici măcar medicina alopată/oficială nu garantează vindecarea, iar aprobarea medicamentelor şi a altor intervenţii se face pe criterii statistice (să fie mai eficiente decât placebo), însă nici acolo nu este vorba de eficiență 100% sau de garanţii de vindecare.

În plus, practicanţii reiki nu sunt abilități să pună diagnostice (decât atunci când sunt medici cu competenţă în respectiva situaţie). Prefer să pornim de la aspecte fizice, materiale, şi apoi să ne îndreptăm spre aspecte mai subtile.

În primul rând, beneficiarul va sta întins pe o masă de masaj, îmbrăcat complet cu haine comode şi fără încălţări. Însuşi faptul că îşi va petrece minim o oră la orizontală, îl scuteşte de stresul constant pe care gravitaţia îl impune fiinţelor bipede.

De aici, efecte asupra muşchilor şi ligamentelor, articulaţiilor, asupra circulaţiei sangvine şi limfatice, sistemului cardiovascular, respirator etc. Vă puteţi imagina beneficiile ce decurg de aici.

În al doilea rând, în ziua de astăzi, oamenii nu îşi mai dau timp pentru ei, pentru corpul şi mintea lor, sărind din acţiune în acţiune, fiind bombardaţi de stimuli diferiţi, fără pauză.

Acest stil de viaţă nu este unul natural, iar corpul şi mintea noastră abia recent se confruntă cu ritmul acesta. Faptul că 60 de minute stai într-o încăpere liniştită, cu stimuli minimali iar cei existenţi sunt plăcuţi, are un efect de relaxare asupra creierului şi corpului.

Apoi, atingerea – un aspect de care suntem lipsiţi din ce în ce mai mult. Şi vorbesc aici de atingerea cu compasiune, nu de atingerea erotică, medicală, oficială, administrativă, etc.

Sunt destule studii care indică efectul benefic al atingerii. Însă datorită „înregimentării“ atingerii în categorii precum cele de mai sus şi a modului actual în care este percepută astăzi (diferă totuşi şi de la cultură la cultură), este necesar să existe o conduită etică a atingerii, cu limite clare, expuse de la început, cu dreptul beneficiarului de a întrerupe oricând sesiunea. Tot de aceea, beneficiarul rămâne mereu îmbrăcat, fiind învelit eventual cu o pătură.

În al patrulea rând, se spune că, prin practică susţinută, prin obţinerea acelei stări de pace, palmele practicantului emit un flux crescut de impulsuri (bio)electrice, precum o fac şi alte organe ale corpului, flux care stimulează local organele/zonele pe care aşezăm palmele.

Aceasta este explicaţia „occidentalizată“. Explicaţia originară este că, prin practică susţinută, ne conectăm conştient şi intenţionat la sursa de energie spirituală de susţinere a vieţii şi apoi o punem în contact, prin intermediul palmelor (dar nu numai) cu energia beneficiarului, pentru a stimula şi susţine o curgere liberă a energiei în acesta.

Starea de sănătate, de armonie este văzută ca o curgere, un flux neîntrerupt de energie, în timp ce stagnarea, deficitul sau excesul poate duce la dizarmonii.

 

Ce este şi ce nu este reiki

Sistemul lui Uşui – Uşui reiki ryoho – este o disciplină spiritual-energetică care are ca scop obţinerea stării de linişte a minţii.

Ca efecte colaterale pot apărea şi efecte benefice asupra trupului şi minţii, a stării noastre generale, a îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Practica reiki nu este o soluţie bună la orice sau potrivită oricui. Nu este o metodă de manipulare sau de împlinire a tuturor dorinţelor noastre. Nu este o metodă magică de a obţine uşor lucrurile pe care ni le dorim.

Practica reiki nu vă garantează iluminarea, că veţi deveni vindecători sau că veţi câştiga la loterie. Nu este religie, medicină sau dogmă.

 

Ce faci tu versus ce face un impostor care îşi spune „specialist“ în reiki?

Încep prin a distinge între un impostor autentic şi unul neintenţionat. Prima categorie se referă la cineva care promite lucruri şi efecte, deşi ştie că nu sunt reale, iar în a doua categorie aş pune persoane care promit lucruri şi efecte pentru că aşa au învăţat de la profesorii lor.

Cum procedez eu? În primul rând, nu promit lucruri sau efecte (vezi mai jos şi partea despre efectul placebo şi reiki), nici din spectrul fizic, nici din cel spiritual. Acum câteva zile, cineva m-a întrebat:

„Dacă fac un curs de reiki, mă iluminez?“. Am primit întrebări de genul acesta cu referire şi la alte aspecte: „Mă vindec dacă fac reiki?“, „pot să vindec alte persoane?“.

De obicei, descurajez astfel de persoane, spunându-le că nu există soluţii rapide pentru ceea ce îşi doresc ele, că nu există garanţii că vor obţine ceea ce îşi doresc, că trebuie să practice constant şi îndelungat etc.

Apoi, explic mereu că nu e vorba despre vindecare (înţelegând prin asta dispariţia simptomelor şi a cauzei), ci, cel mult, despre tratare.

Când le spun şi de durata minimă de șase luni de practică pentru a trece de la nivelul 1, la nivelul 2 al practicii reiki, renunţă şi mai mulţi.

În cadrul sesiunilor de reiki, precizez că trebuie să vină minim de zece ori şi că trebuie să facă şi ei efort, adică să îşi schimbe stilul de viaţă, de la modul în care gândesc, la modul în care dorm, de la sedentarism, către sport; de la agitaţie, la a fi prezenţi în viaţa lor etc.

 

Diferă efectul reiki de placebo?

Cercetările din domeniu au rezultate deseori contradictorii. În unele, efectul placebo pare să fie egal cu cel al aplicării reiki; în altele, sunt diferenţe semnificative în favoarea efectului aplicării reiki.

Sunt studii de la cele medicale, realizate de terţe părţi sau de cei direct interesaţi, până la cele realizate de practicanţii reiki şi de aceea designul cercetărilor este diferit, eşantioanele nu sunt, de obicei, semnificative statistic, iar variabilele sunt destule şi greu – dacă nu imposibil – de controlat toate.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top