Now Reading
Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Avatar photo

Ai peste 35 de ani și nu vrei copii deloc sau poate nu acum, ori ești mamă deja și nu intenționezi să mai devii. În aceste condiții, evident, se impun măsuri de contracepție adecvate, dar în acord cu vârsta și stilul tău de viață. Cum trebuie să arate contracepția după 35 de ani? Detalii de la dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

 

Ce se întâmplă în corpul femeii la nivel ginecologic, hormonal, după 35 de ani?

Dr. Silviu Iștoc: De obicei, începând cu această etapă a vieții, din examenul anual nu trebuie să lipsească o examinare a sânilor, a abdomenului și, desigur, un examen pelvin.

Este importantă verificarea pentru anomalii, mai ales în ceea ce privește uterul și ovarele. La vârsta de 35 de ani începe un proces de „relaxare hormonală“. Dacă ești sănătoasă, nu ar trebui să apară simptome.

Pentru a-ți da seama dacă au apărut dezechilibre hormonale, este important să  observi dacă ai o menstruație regulată. Poți să-ți dai seama și după calitatea pielii, energie, ten etc.

Citește și:

Vitamine și minerale esențiale pentru organism

Cât de mult funcționează detoxifierea

O viață sexuală activă poate ajuta, producând încă suficienți hormoni pentru a te simți tânără. Sunt de părere că este foarte important să ai o dietă sănătoasă și un stil de viață activ.

În cazul în care ai probleme, corpul te va informa și astfel vor apărea dificultăți legate de fertilitate, uscăciune vaginală, riduri la nivelul pielii, dezechilibre menstruale. Acestea sunt mesaje importante, prin care organismul îți transmite că are nevoie de atenție.

 

Care sunt metodele de contracepție recomandate după 35 de ani?

Dr. S. I.: Poți alege multiple metode contraceptive, cum ar fi anticoncepționalele cu progesteron, care se administrează pe cale orală, intrauterină sau chiar prin implant.

Anticoncepționalele clasice utilizate după vârsta de 35 de ani încep să prezinte riscuri, deoarece pastilele au în formula lor estrogen.

O altă metodă contraceptivă care nu poate afecta, este folosirea prezervativului, care, de asemenea, ajută la evitarea bolilor cu transmitere sexuală.

Contracepția prin utilizarea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin inhibarea ovulației și poate să atenueze și manifestările neplăcute care apar în timpul menstruației (dureri abdominale, crampe etc.).

 

Ce metode de contracepție nu mai sunt indicate după 35 de ani?

Dr. S. I.: În general, femeilor ajunse la vârsta de 35 de ani nu le mai sunt recomandate de prima intenție anticoncepționale care au la bază estrogenul.

Estrogenul este un hormon sexual feminin, care, însă, dacă este consumat în exces, predispune la afecțiuni mamare, cardiovasculare, apariția cheagurilor de sânge în interiorul anumitor vase etc.

Studiile spun că această substanță poate modifica procesul de coagulare a sângelui, iar acest lucru duce la un risc crescut de accidente vasculare cerebrale sau trombembolism pulmonar, afecțiuni deosebit de serioase.

De asemenea, din punctul meu de vedere, nu este indicat, dacă ai probleme de sănătate, să utilizezi contraceptive orale, deoarece acestea pot cauza diverse tulburări, cum ar fi afectarea ficatului, formarea cheagurilor intravasculare, afecțiuni ale glandei mamare, precum și boli cardiovasculare.

 

Există o legătură între stilul de viață și metodele contraceptive pe care este indicat să le alegem?

Dr. S. I.: Metoda contraceptivă, în general, este aleasă după stilul de viață pe care femeia îl are. Această metodă este influențată de mai mulți factori, cum ar fi viața sexuală, fumatul, tulburările menstruale, retenția de apă, etc.

Odată cu înaintarea în vârstă, fertilitatea intră într-un declin natural. Chiar dacă vârsta de 35 de ani poate reprezenta perioada schimbărilor în corp, este bine să te protejezi în continuare, deoarece șansele de a rămâne gravidă sunt mai scăzute, dar nu dispar.

De obicei, fertilitatea scade cu aproximativ 50% între 30 și 40 de ani. Steriletul (sau dispozitivul intrauterin) este o metodă contraceptivă la fel de eficientă ca și pilulele cu administrare regulată.

Steriletul este preferat după ce femeia a avut cel puțin o sarcină. Dacă femeia este fumătoare, atunci se preferă utilizarea dispozitivului intrauterin cu fir de cupru, de aur sau de argint.

Avantajul acestuia este că, după ce a fost montat de către medic, el poate fi folosit până la cinci-șapte ani fără întrerupere, femeia nemaiavând nevoie de o altă metodă de contracepție.

 

Ce efecte secundare pot da diversele metode contraceptive după 35 de ani?

Dr. S. I.: Desigur că există și efecte secundare pe care contraceptivele le pot avea asupra femeilor ajunse la vârsta de 35 de ani.

De exemplu, folosirea unei pilule progestative necombinate, adică fără estrogen, nu implică riscuri majore, dar poate avea alte repercusiuni.

Poate determina apariția acneei, precum și luarea în greutate. Există posibilitatea ca unor femei să le fie dificil să administreze aceste pilule.

 

Au ele și beneficii?

Dr. S. I.: Cu siguranță că există și foarte multe beneficii pe care contraceptivele le au, dar pentru a ști exact de ce are nevoie organismul tău, trebuie să te consulți cu un medic ginecolog și să nu iei decizii singură, deoarece te pot afecta pe viitor.

Contraceptivele reduc durerile menstruale și reglează ciclul, reduc pierderile de sânge și anemia, elimină durerea provocată de ovulație, reduc semnificativ riscul de cancer endometrial sau ovarian.

Alte beneficii ar fi că reduc frecvența chisturilor ovariene, reduc acneea și ajută la controlul frecvenței și momentului instalării sângerărilor.

 

Contracepția după 35 de ani afectează fertilitatea?

Dr. S. I.: Incidența infertilității crește cu aproximativ 22% la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani. De reținut: nu este imposibil să rămâi gravidă, iar dacă întâmpini probleme cu acest lucru, poți apela la un tratament despre care poți vorbi cu medicul tău ginecolog.

Dacă folosești contraceptive orale, acestea nu afectează în niciun fel fertilitatea. De asemenea, anticoncepționalele pot reduce riscul unei sarcini ectopice (o problemă care poate avea repercusiuni serioase) și reduc riscurile apariției anumitor tipuri de cancer.

Contraceptivele de generație nouă nu mai afectează sănătatea precum cele din generațiile anterioare, deoarece conțin o doză redusă de estrogen.

 

Când oprim contracepția?

Dr. S. I.: În general, pacientele opresc contracepția odată cu apariția menopauzei. Este acceptabil, însă poți întâmpina probleme.

Sfatul meu este că femeia care nu a ajuns la vârsta de 50 de ani, nu ar trebui să oprească contracepția, ci dimpotrivă, și doamnele care au ajuns aparent la menopauză, ar trebui să continue metodele contraceptive, până când menopauza este confirmată de către medic.

 

Dr. Silviu Iștoc este medic specialist obstetrică-ginecologie, www.dristoc.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top