Now Reading
Cum scapam de anxietatea din viata profesionala

Cum scapam de anxietatea din viata profesionala

Revista Psychologies

Modul in care se intampla lucrurile astazi in viata noastra profesionala ne da o predispozitie catre o stare de agitatie interioara. Daca te surprinzi batand din picior nerabdatoare, sau daca atunci cand esti in vacanta simti ca nu reusesti sa te bucuri in totalitate de timpul liber, e posibil ca anxietatea sa-si fi facut loc in viata ta. Trebuie sa te eliberezi de ea, iata cum!

 

Anxietatea are foarte multe fete si se manifesta in moduri extrem de diferite de la o persoana la alta. Ea poate sa se traduca prin o usoara irascibilitate sau o stare constanta de nervozitate.

Poate, mai degraba, sa se manifeste prin palpitatii si o teama sau incertitudine ce revine periodic. Gradul si profunzimea unui simptom sau altul depind de fiecare.

Ce este cert, insa, este ca, de multe ori, anxietatea poate trece neobservata, pentru ca se instaleaza ca un tipar.

Deprindem niste mecanisme automate de raspuns la ceea ce se intampla in jurul nostru si este foarte dificil sa facem un pas in spate, sa ne uitam la ele si sa le eliminam complet din rutina zilnica.

De cele mai multe ori, anxietatea apare ca urmare a rapiditatii cu care se produc schimbarile in mediul extern. Prin felul in care suntem construiti, avem nevoie de siguranta, stabilitate si securitate.

De aceea, schimbarea permanenta si ritmul rapid in care ni se cere sa fim flexibili ne pot bulversa.

De exemplu, atunci cand avem un job nou sau atunci cand o persoana noua vine pe o pozitie similara cu a noastra, ne putem simti amenintati, ceea ce poate declansa conflicte numeroase.

Aceste conflicte pornesc din anxietate si isi au sursa in faptul ca suntem mereu intr-o cursa de a ne demonstra valoarea si puterea si de a arata cine este mai bun.

Pe termen lung, anxietatea ne face sa ratam multe experiente, ocazii si chiar propria noastra dezvoltare si stare de bine. De aceea, e important sa ne uitam la ea.

 

Cum tratam anxietatea

Constientizeaza ca ai o stare de anxietate. Oricat de dureros ar fi acest proces, primul pas pentru a elimina anxietatea este sa fim constienti ca ea exista, deoarece, de foarte multe ori, nu o sesizam.

Scrie despre lucrurile care te fac anxioasa. Procesul de a scrie care sunt lucrurile care genereaza starea de anxietate este, de asemenea, foarte important. El ne clarifica si ne asaza foarte bine in minte sursele care ne dau neliniste si nu ne lasa sa ducem viata pe care ne-o dorim.

Discuta despre anxietate cu persoanele in care ai incredere. In mod ideal, este de dorit sa discutam cu un specialist. Insa, conversatiile deschise, autentice, incurajatoare cu persoanele in care avem incredere ne pot ajuta si ele foarte mult in acest proces.

Nu iti distrage atentia. E important, atunci cand realizam ceea ce ni se intampla, sa stam cu descoperirea noastra si sa o privim direct, sa o analizam si sa o intelegem. Daca, mai degraba, investim timp si energie in alte activitati, nu facem decat sa inlocuim adevarata problema.

 

In ziua de astazi, avem nenumarate posibilitati la indemana, incat sa putem sa ducem viata pe care ne-o dorim, in loc sa spunem „Nu stiu“ sau sa ne intrebam „Oare ce mi se intampla?“ si sa nu putem face nimic pentru a schimba situatia in care ne aflam.

Pe termen lung, anxietatea poate provoca foarte mult rau, degenerand inclusiv in stari fizice nocive pentru organismul nostru.

De foarte multe ori, semnalele pe care le transmite anxietatea (frica, nelinistea, incertitudinea etc.) pot sa functioneze ca niste wake-up call-uri, care sa ne duca spre o realitate frumoasa si bogata, pe care sa o construim asa cum ne dorim cu adevarat.

 

De Lilia Dicu, Daring Executive Coach, [email protected], www.liliadicu.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top