Now Reading
Dar avem nevoie sa credem

Dar avem nevoie sa credem

Luc Montagnier a primit Premiul Nobel in 2008 pentru izolarea virusului HIV. Prezent la Bucuresti in cadrul unei conferinte la Ateneul Roman, savantul a vorbit despre boli, mediu in schimbare, stil de viata, ateism si religie.

Psychologies: Domnule Luc Montagnier, sunteti laureat Nobel de fiziologie si medicina. Ati venit la Bucuresti pentru a vorbi despre rolul stresului oxidativ in declansarea maladiilor.

Luc Montagnier: Este ceva destul de cunoscut, dar subestimat, mai ales de catre medici, asta e problema. Este bine cunoscut de catre biochimisti, exista grupuri de cercetatori care lucreaza in acest domeniu, dar ei sunt izolati. Este un fapt destul de rar pomenit pentru ca sunt multe medicamente care induc, ele insele, stresul oxidativ.

Stim ca medicamentele care inhiba virusul HIV ataca mitocondriile, care sunt „bateriile“ celulelor. Cand acestea functioneaza prost, genereaza multe molecule oxidante, radicalii liberi, care se fixeaza pe toate constituentele corpului nostru, ataca ADN-ul, proteinele, lipidele. Acest stres oxidativ poate chiar sa induca si cancer. Este destul de grav, cu atat mai mult cu cat exista mijloace simple de a evita asa ceva prin consumarea fructelor si legumelor proaspete si prescrierea unor complemente alimentare naturale.

 

Ce putem face, in ziua de azi, pentru a avea un regim de viata mai sanatos? Conditiile noastre de viata sunt cele care sunt…

L.M.: Credeti ca erau mai sanatoase in trecut? Sunt un pic mai sanatoase datorita unei mai bune igiene. In plus, de la Pasteur incoace cunoastem mai bine microbii, bacteriile nocive, si ne putem apara. Am inregistrat un mare progres, care a crescut speranta de viata si a diminuat mortalitatea infantila. In alte timpuri, oamenii aveau mai multi copii cu speranta de a pastra cativa in viata. Dar iata ca am trecut in timp de un secol la sase miliarde de oameni! Controlul natalitatii exista in tarile dezvoltate, dar nu si in cele in curs de dezvoltare, unde femeile au in continuare multi copii ca sa aiba grija de parinti.

Pe de alta parte, avem poluarea chimica, microparticulele ce vin mai ales de la motoarele Diesel. Iar noi cautam noi surse de petrol, printre care gazele de sist, ceea ce va creste si mai mult productia de bioxid de carbon si deci va spori efectul de sera si va accelera incalzirea climei. Ar trebui sa trecem urgent la alte forme de energie. Suntem intr-o etapa de tranzitie, ar trebui sa eliminam acesti factori de poluare. Mai e si faptul ca suntem globalizati, schimbam germeni in timpul voiajelor, si creste astfel riscul epidemiilor.

 

Care sunt provocarile in termeni de sanatate pentru viitor? Unii spun ca poate fi depresia urmatoarea boala generalizata.

L.M.: Da, e foarte posibil. Am discutat cu dl. Marcus in timpul intalnirii noastre de faptul ca multi tineri din noile generatii nu dau destul sens vietilor lor. Este un pericol important, dar pericolul imediat este riscul epidemiilor sau al maladiilor cronice: cancerul, autismul la copii, maladii asociate schimbarii climatului.

 

Apropo de cartea pe care tocmai ati lansat-o la Bucuresti, Savantul si calugarul (Ed. Spandugino). Care e rolul religiei in viata oamenilor?

L.M.: Exista o nevoie de a crede, chiar si pentru cei care nu sunt religiosi. Chiar si oamenii de stiinta cred adesea in dogme complet depasite. Știinta, prin definitie, evolueaza. Eu eram mai absolutist cand eram tanar, acum sunt tolerant. Nu mai suntem in Evul Mediu, dar in continuare exista o nevoie intensa de credinta. Pe vremuri, aveam Inchizitia catolica, azi avem integrismul islamic. Dar avem nevoie sa credem…

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top