Now Reading
Tehnici care te ajuta sa adormi mai usor

Tehnici care te ajuta sa adormi mai usor

Daca si tu ai probleme sa adormi, indiferent cat de obosita esti, cu siguranta ai incercat cateva tehnici. Ceaiuri, schimbarea pozitiei, numarat oile? Iata cateva exercitii pe care expertii ni le recomanda cu incredere.

 

Ritualuri sanatoase

Indiferent cum justificam imposibilitatea de a adormi, cert este ca pierdem din timpul pretios dedicat odihnei. Bineinteles, cateva sfaturi sunt bune de urmat si integrat in rutina zilnica.

Intre acestea, cina ocupa un rol important. O masa copioasa cu putin timp inainte de a merge la culcare, nu afecteaza doar silueta sau libidoul.

Somnul este mai slab calitativ, organismul fiind preocupat cu digestia. Prin urmare, o masa light seara, este un principiu dupa care ar trebui sa te ghidezi.

Tot pentru un somn mai bun, un dus sau o baie relaxanta pot ajuta. Organismul se destinde si iti va fi mai usor si confortabil somnul.

Exercitiile, cat timp sunt relaxante, pentru detensionarea muschilor gatului, capului sau spatelui, sunt la randul lor o alternativa. Nu exagera insa cu sportul seara. Miscarea te umple de o energie care te va impiedica sa adormi.

Invata de asemenea sa te culci intr-o camera bine aerisita si opreste orice dispozitive ai in apropiere. Iti va fi mai simplu sa adormi astfel, decat cu stirile sau un film de actiune pe fundal.

 

Exercitiul de respiratie

Intre lucrurile pe care putem sa le facem pentru a reusi sa adormim mai repede, sunt incluse si exercitiile de respiratie. Acestea sunt folosite si in tehnicile de relaxare si meditatie, in special pentru combaterea stresului.

Motiv pentru care, Dr. Andrew Weil a propus o metoda numita „4-7-8”. Sunt bine de retinut aceste cifre, daca ne vor ajuta sa adormim mai repede si sa profitam de cele 7 sau 8 ore de somn pe care ni le propunem.

Astfel, exercitiul acesta simplu ne spune sa inspiram aerul pe nas, cu gura inchisa, timp de 4 secunde. Apoi, timp de 7 secunde, mentinem aerul, urmand sa expiram pe gura timp de 8 secunde.

Metoda te ajuta sa iti reduci ritmul cardiac, iar creierul va elibera chimicale cu rol de calmare. Din practica, se spune ca obtii rezultatul dorit cam pe la a treia sau a patra repetare a exercitiului. Merita incercat, nu?

 

Sunete care induc somnul

Revenind la tehnicile de relaxare, o parte dintre ele includ si fundal sonor. Iar cand vorbim despre sunetele care invita la destindere, ne referim la toate sunetele naturii. Alege o coloana sonora care te ajuta sa te simti in mijlocul naturii, in functie de preferintele tale.

Fie ca optezi pentru sunetul apei, al vantului, al ploii, padurii sau muntelui, ideea este sa gasesti ce anume te relaxeaza si indeamna la visare.

Mai mult, in prezent exista si aplicatii dedicate. Desi nu am incuraja adormirea cu telefonul in mana, folosim ideea ca pe un argument ca aceasta tehnica functioneaza.

 

Timpul pentru actiune!

Profesorul Richard Wiseman ne recomanda ca, atunci cand nu putem adormi in primele 10-15 minute dupa ce ne-am bagat in pat, sa ne ridicam.

Ne va fi dificil, desigur, dar o activitate care ne solicita mainile si mintea, ne va ajuta sa ne simtim obositi si sa revenim in pat.

Trebuie sa evitam sa ne uitam la televizor si sa alegem un puzzle, rebus sau… chiar sa coloram. Este foarte important sa asociem patul cu somnul.

Daca petrecem multe ore in pat si doar o parte dintre acestea dormind, va deveni un loc in care mancam, ne uitam la televizor, ne facem griji si… ne odihnim mai putin. Astfel, trebuie sa reatribuim patului functiile carora le este destinat: somnul si sexul.

 

Presopunctura

Conform teoriilor medicale chinezesti, o retea de energie este raspandita in tot corpul tau, cu puncte specifice in anumite zone. Apasand pe aceste puncte, te vei ajuta singura sa iti calmezi mintea si corpul. Totodata, sunt utile si atunci cand incerci sa adormi mai repede.

Deasupra nasului, intre sprancene si in linie cu acestea, fixeaza un punct cu degetul. Aplica presiune timp de un minut.

De asemenea, intre primul si al doilea deget de la picior, deasupra, in curbura, poti aplica presiune timp de cateva minute, pana simti ca devine usor dureroasa zona. De asemenea, poti incerca sa iti masezi timp de un minut ambele urechi.

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top