Now Reading
Malpraxis, o controversa a lumii medicale

Malpraxis, o controversa a lumii medicale

Revista Psychologies

In prezent, domeniul medical se confrunta cu un vid legislativ in ceea ce priveste reglementarea institutiei malpraxis-ului medical.  Acuzatiile de malpraxis au devenit in ultimul timp o rutina, iar medicilor li se creeaza o imagine negativa, chiar si cand aceste acuzatii nu sunt solutionate in defavoarea lor.

 

Reglementarea lacunara a malpraxis-ului medical duce la dezvoltarea unei medicine defensive, daunatoare nu doar pentru medic si pentru pacient, ci si pentru intregul sistem de sanatate.

Astfel, consecintele sunt cresterea costurilor si lipsa de raspundere a asiguratorilor, ceea ce impiedica evolutia si dezvoltarea sistemului de sanatate.

Legislatia actuala care guverneaza malpraxis-ul medical creeaza confuzie si, din pacate, contine o terminologie neadecvata, ce creeaza o falsa impresie cum ca doctorul nu ar raspunde pentru faptele sale.

Astazi, legislatia malpraxis-ului nu este unitara, prevederile ce reglementeaza aceasta institutie putand fi gasite in mai multe texte de lege.

Structurarea prevederilor legale intr-o singura lege va aduce un plus subiectelor de drept vizate de aceste reglementari;

este singura modalitate prin care acestea ar putea intelege si constientiza toate drepturile pe care le au si obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca intr-un caz de malpraxis medical.

Este foarte importanta stabilirea, in mod clar, a obligatiilor medicului fata de pacienti, deoarece medicii, ca si avocatii, au o obligatie de diligenta, trebuie sa depuna toate eforturile si sa implice toate cunostintele si mijloacele medicale pe care le detin pentru a obtine un rezultat. Insa, atentie, trebuie subliniat faptul ca medicilor nu li se impune sa obtina acel rezultat!

Exista, totusi, o categorie de medici a caror obligatie fata de pacienti poate fi interpretata ca fiind una de rezultat, si anume medicii esteticieni, care se ocupa cu schimbarea imaginii unei persoane.

De asemenea chirurgii sunt o alta categorie de medici foarte expusa la procesele de malpraxis, datorita riscului cu care se confrunta zilnic, prin natura activitatii lor”, explica Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

Lipsa unor prevederi speciale clare are urmatoarele consecinte: un caz de malpraxis medical care, teoretic, trebuie analizat si solutionat de Comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica, va fi in realitate solutionat de instanta penala, pe baza prevederilor de procedura penala.

Aceasta comisie este cea care ar trebui, pe baza prevederilor speciale, sa cerceteze si sa decida cu privire la fapta comisa, vina si legatura de cauzalitate.

Cu toate acestea, Codul de Procedura Penala contine o prevedere conform carei hotararea luata de comisie cu privire la un caz de malpraxis nu are putere de “lucru judecat” in fata hotararii instantei penale.

“Aceasta reglementare poate crea falsa impresie ca, odata ce o comisie a decis cu privire la un caz de malpraxis, disputa este finalizata.

Adevarul este ca modul neclar in care este reglementat malpraxis-ul medical in legislatia nationala are repercusiuni asupra modului in care specialistul isi va exercita activitatea, prin practicarea unei medicini defensive si retinute”, adauga Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

Actuala legislatie lasa descoperiti in fata posibilelor cazuri de malpraxis medicii si pacientii in primul rand!

Chiar daca acestia au semnat o polita de malpraxis, asiguratorul gaseste o modalitate legala prin care nu va fi obligat la plata sumei asigurate in cazul unui malpraxis.

In acest caz, pacientii vor incerca sa recupereze prejudiciul de la medici, care adesea nu au mijloacele necesare sa plateasca.

Medicii ar trebui sa beneficieze de polite de asigurare pentru malpraxis care sa le asigure in realitate riscurile si sa le permita sa isi desfasoare activitatea fara constrangeri.

Acestia trebuie sa fie asigurati cu adevarat, iar in cazul unui malpraxis asiguratorul sa plateasca pacientului suma corecta stabilita de instanta de judecata, in limitele impuse de polita de asigurare.

 

Foto: Couple looking at tablet held by doctor

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top