Now Reading
Metode de a te lasa de fumat

Metode de a te lasa de fumat

Revista Psychologies

Daca mesajele “Fumatul poate sa ucida!” sau “Fumatul dauneaza grav sanatatii!” afisate pe pachetele de tigari nu mai au deja niciun impact asupra ta si nu reusesc sa iti insufle dorinta de a te lasa de fumat, urmatorul pas este gasirea unor motive care sa te determine cu adevarat sa faci acest demers.

 

De ce fumam

Majoritatea incepe sa fumeze in timpul adolescentei fapt determinat, in general, de factorii de stres pe care adolescentii ii intalnesc in drumul lor spre viata de adult.

Dintre acestia se pot mentiona dorinta de afirmare, de experimentare, demonstrarea independetei fata de parinti sau castigarea respectului celor din anturaj.

De asemenea, ei incerca sa transmita mesajul ca nu mai sunt copii si ca vor sa fie luati in serios. Fumatul este si un prilej de socializare, un anumit grup avand aceasta conditie drept criteriu de integrare a membrilor (sau cel putin in aparenta).

In momentul intrarii in viata de adult, suntem deja dependenti de pachetul de tigari, el devenind o rutina zilnica de care cu greu mai putem scapa.

Insa nu toata lumea se apuca de fumat in timpul adolescentei. Chiar si ajunsi la maturitate, facem acest pas impinsi de problemele economice, sentimentale sau familiale, cu care ne confruntam zi de zi.

Efectul dorit de la tigari este relaxarea. Pe langa efectul de relaxare al tigarilor, fumatul de rutina creeaza o senzatie, doar aparenta, de confort psihic, inducandu-ne impresia de singuranta si control prin evitarea unor situatii neprevazute.

 

Daca ai mai incercat sa te lasi de fumat

De-a lungul vietii, un fumator incearca de mai multe ori sa se lase de tutun, unii reusesc din prima, altii dupa mai multe incercari sau sunt chiar situatii in care un fost fumator redevine activ dupa mai multi ani de abstinenta fiind coplesit de stres. Totul tine de vointa, iar gasind cele mai bune motive renuntarea la fumat este un deziderat cu sanse foarte mari de reusita.

 

Ce te-ar motiva mai mult

Conditia fizica. Fumatul are urmari nefaste asupra sanatatii tale: respirat greoi, oboseala, dureri in piept, tuse, halena sau boli care pot fi asociate in mod direct cu fumatul.

Situatia financiara. Sumele de bani alocate tigarilor sunt foarte mari, din ce in ce mai greu de suportat, iar utilizarea acelor bani ar fi mult mai benefica in alte scopuri.

Persoanele dragi care pot fi afectate de tigarile fumate de tine, in mod special copiii! Fiind expus prematur la fum de tigara, copilul poate dezvolta dificultati respiratorii, poate face mai usor infectii, pot aparea dificultati in invatare sau poate ramane cu sechele, in viata de adult fiind predispus la infarct sau diabet zaharat.

In cele din urma, trebuie doar sa iti doresti sa faci schimbarea in viata ta si sa ameliorezi situatiile acestea pentru a putea duce lupta la capat cu victoria de partea ta.

 

De Andreea Popa

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top