Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Dar daca toti oamenii mentionati pana aici sunt adulti si au macar posibilitatea, daca nu si capacitatea, de a decide sa nu intre in aceasta dinamica, in acest razboi, lucrurile stau diferit atunci cand sunt implicati copiii dintr-o familie;

ei nu se pot extrage din conflictul la care sunt martori, nu au unde pleca si, mai mult, este imposibil sa-si demonizeze realmente unul dintre parinti, sa aleaga intre mama si tata, intre cine e bun si cine e rau (chiar daca, la suprafata, cei mai multi o vor face).

Intregul proces are la baza o eroare de intelegere a procesului dependentei, „un mit“, cum ne-am obisnuit sa spunem in ultimul timp. Aceasta eroare spune ca „daca ai vrea cu adevarat“ sau „daca m-ai iubi cu adevarat…“, sau „daca ai tine cu adevarat la copii…, n-ai mai bea!“

Cu alte cuvinte, vede consumul ca fiind ceva ce persoana alege liber. Poate ca „eroare“ nu este un cuvant potrivit si ca mai aproape de adevar ar fi termenul „dorinta“ , dorinta sa existe inca un liber arbitru, o instanta rationala care face aceste alegeri si care ar putea fi, intr-un fel, induplecata, convinsa.

Partenerul se agata de iluzia ca este inca in puterea consumatorului sa se opreasca, insa, de fapt, dependenta este chiar absenta in diferite grade a capacitatii de autocontrol.

Creierul unui dependent de substanta a pierdut capacitatea de a controla propriul consum de substanta, la fel cum pancreasul unui diabetic a pierdut capacitatea de a controla nivelul glicemiei, sistemul complex de hormoni si mediatori chimici al unei persoane cu hipertensiune arteriala a pierdut capacitatea de a regla tensiunea vaselor de sange.

Si lista poate continua cu alte afectiuni cronice cu evolutie oscilanta (cu perioade bune, cand boala pare in remisie si perioade proaste, cand problemele reapar), cu factori de risc (o nunta sau o cearta in familie, pentru dependenta de alcool, sarbatorile de iarna cu mancare grasa si sarata, pentru hipertensiunea arteriala, desi, uneori, un episod nou de boala poate sa reapara fara o cauza aparenta), cu scaderea capacitatii de munca si a calitatii vietii, atat pentru cel bolnav, cat si pentru cei din jurul sau.

Dar, bine, vor spune unii, eu stiu oameni care si-au propus sa nu mai bea/fumeze/consume droguri si au reusit. Ei cum au putut sa aiba vointa si ruda mea, nu? Totusi, daca vrei, poti.

Nu am un raspuns la aceasta observatie, asa cum nu stiu de ce bunicul, care a fumat pana la 90 de ani, a murit calcat de o caruta si nu de cancer pulmonar.

Geneza si evolutia dependentelor, ca de altfel multe elemente care tin de viata noastra psihica, sunt procese complicate, insuficient elucidate. Reiau intrebarea: cum ar trebui sa ne comportam in cazul in care partenerul sau altcineva din familie are o adictie?

Cum ar trebui sa ne comportam cand partenerul sau altcineva din familie are schizofrenie sau astm bronsic, sau diabet? In primul rand, sa acceptam ca celalalt are o problema grava de sanatate (psihica sau fizica) si ca aceasta problema nu va disparea doar pentru ca asa vrem noi.

Sa ne intrebam daca suntem dispusi sa ne petrecem viata alaturi de o persoana care sufera de o asemenea boala.

Daca raspunsul este „da“ (si aici intrebarea de mai sus se inverseaza – „il/o iubesc atat de mult incat sa fiu dispus sa-mi leg viata de o persoana atat de bolnava, acceptand-o asa cum este acum, sperand inspre mai bine, dar acceptand ca poate fi mai rau?“), atunci este nevoie sa planifici (eventual, chiar impreuna cu partenerul in cauza, dar si cu alte persoane implicate), ce este de facut in cazul unui episod de boala (reluarea consumului de substanta) si sa te informezi.

Si, bineinteles, tratamentul. O boala cronica necesita un tratament de durata si, chiar daca lucrurile par sa mearga bine, macar un contact din cand in cand cu un profesionist specializat in boala respectiva este de dorit. Daca raspunsul este „nu“, problema iese din domeniul medical si intra, eventual, in domeniul juridic.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5 6
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Vrei să faci un copil și nu reușești să rămâi gravidă? Dă o fugă cu partenerul la Sovata, iubiți-vă acolo și fă și un tratament cu nămol din Lacul Ursu. Succesul e aproape garantat, spune medicul, George Vasilescu, ginecolog specialist în infertilitate.

Citeste
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia

Cum funcționează metabolismul și câte calorii trebuie să consumăm când facem sport? 

Citeste
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate

Ai în casă ulei de măsline? Uite în ce situații îl poți folosi, nu doar la gătit!

Citeste
Semne că cineva drag are o depresie funcțională
Semne că cineva drag are o depresie funcțională

Depresia nu înseamnă neapărat internare, pastile și tentative de suicid. Sunt oameni care o duc pe picioare, dar asta nu înseamnă că le e bine. Ce este depresia funcțională.

Citeste
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine

Te-ai săturat de insomnii? Te trezești noaptea de câteva ori, iar dimineața nici cafeaua nu își mai face bine efectul? Seara, înainte de culcare, pune-ți în funcțiune toate simțurile. Garantat vei dormi ca un bebeluș.

Citeste
Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm
Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm

Monotonia zilelor a devenit apăsătoare și visezi la o nouă activitate care să-ți coloreze viața? Dansul e un hobby ritmat ce te provoacă să-ți depășești limitele și te ajută să te cunoști mai bine.

Citeste