Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Cine ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool? Si ce ar trebui sa faca (sa-l interneze la o clinica etc…)?

E.H.: Nimeni. Nimeni nu ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool sau de orice alta substanta si, de fapt, aici este una din sursele a ceea ce se numeste „co-dependenta“.

Consumatorul dependent nu este o persoana fara discernamant (excludem aici, bineinteles, cazurile de coma, episoadele de delirium sau psihotice, tentativele de sui­cid sau homicid pe fond de consum de substanta, cand trebuie chemata salvarea si/sau politia, cum e de facut si in cazul in care aceleasi fenomene ar avea o alta cauza decat consumul).

Internarea ca si orice alta forma de tratament, este, in intregime, voluntara pentru persoanele care nu au comis fapte penale. A consuma cronic o substanta inseamna a naviga printre beneficiile pe care ti le ofera substanta si consecintele ei negative.

Daca jucatorului de jocuri de noroc i se platesc datoriile, el va rata sansa de a se confrunta cu realitatea propriului comportament de consum si a consecintelor acestuia.

La fel, daca dependentului de alcool i se pregateste o aspirina dimineata si o ciorba acra, pentru ca a promis ca este ultima oara cand mai bea.

Cel care consuma isi asuma responsabilitatea pentru consecintele alegerii sale (nu ruda fumatorului va face cancer pulmonar, nici ruda dependentului de alcool nu va face ciroza).

Insa, uneori, rudele sunt mai dispuse sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent, decat sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata si pentru propriile alegeri.

 

Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema, ce e de facut?

E.H.: Aceste intrebari – „ce e de facut“ sau, ca mai sus, „ce ar trebui sa faca“ – sunt incomplete. Intrebarea completa ar suna asa: „Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema cu alcoolul, ce e de facut pentru a-l convinge totusi ca are o problema cu alcoolul?“.

Cand un consumator de alcool caruia sotia i-a spus ferm ca, daca nu vine la tratament, casnicia lor e in pericol, imi spune ca nu are o problema cu alcoolul, eu ii spun ca poate nu are o problema cu alcoolul, dar cu siguranta are o problema cu nevasta si ca sunt dispus sa-l ajut sa vada ce poate face in legatura cu aceasta problema, daca doreste.

 

Exista si in Romania asociatii de tip Alcoolicii Anonimi?

E.H.: Da. Exista.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5 6
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Atenție! Consumul exagerat de sare prostește
Atenție! Consumul exagerat de sare prostește

Toți medicii recomandă un consum moderat de sare, însă nimeni nu ne spune ce se întâmplă în creier dacă abuzăm de această substanță. Impactul e incredibil dar din fericire nu ireversibil.

Citeste
Ce este și ce nu este yoga
Ce este și ce nu este yoga

Yoga e o religie? Avem nevoie să fim în formă pentru a o practica? Multe mituri ne țin departe de o practică benefică nouă. Despre acestea, dar și avantajele practicării ei, primim detalii de la Mariana Drăgan, instructor yoga.

Citeste
Cum te motivezi să faci sport
Cum te motivezi să faci sport

Te-ai hotărât să mergi la sală. Grozav! Însă oboseala sau anii întregi de sedentarism pot reprezenta capcane care te împiedică să-ți urmezi scopul. Așadar, cum te motivezi să faci sport? Horaţiu Dumitrescu, PT Manager World Class România, ne spune cum să transformăm antrenamentele într-o rutină.

Citeste
Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)
Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Ca sa raspundem intrebarilor venite pe adresa redactiei pe aceasta tema grea si delicata, cea a dependentei de substante, i-am adresat psihiatrului Eugen Hriscu intrebarile voastre. Iata cateva raspunsuri profunde despre infernul personal si familial in care traiesc oameni din toate mediile.

Citeste
Exerciții Kegel pe care să le faci în fiecare zi
Exerciții Kegel pe care să le faci în fiecare zi

Exercițiile Kegel te ajută să ai o viață sexuală mai bună, dar și să-ți păstrezi sănătatea mușchilor din zona pelviană. Concret, fă aceste exerciții zilnic.

Citeste
Poziția corectă de somn care ajută întregul organism
Poziția corectă de somn care ajută întregul organism

Tu cum dormi? Știi că există o poziție corectă de somn care ajută organele să își îndeplinească corect funcțiile? Uite unde greșești.

Citeste