Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Cine ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool? Si ce ar trebui sa faca (sa-l interneze la o clinica etc…)?

E.H.: Nimeni. Nimeni nu ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool sau de orice alta substanta si, de fapt, aici este una din sursele a ceea ce se numeste „co-dependenta“.

Consumatorul dependent nu este o persoana fara discernamant (excludem aici, bineinteles, cazurile de coma, episoadele de delirium sau psihotice, tentativele de sui­cid sau homicid pe fond de consum de substanta, cand trebuie chemata salvarea si/sau politia, cum e de facut si in cazul in care aceleasi fenomene ar avea o alta cauza decat consumul).

Internarea ca si orice alta forma de tratament, este, in intregime, voluntara pentru persoanele care nu au comis fapte penale. A consuma cronic o substanta inseamna a naviga printre beneficiile pe care ti le ofera substanta si consecintele ei negative.

Daca jucatorului de jocuri de noroc i se platesc datoriile, el va rata sansa de a se confrunta cu realitatea propriului comportament de consum si a consecintelor acestuia.

La fel, daca dependentului de alcool i se pregateste o aspirina dimineata si o ciorba acra, pentru ca a promis ca este ultima oara cand mai bea.

Cel care consuma isi asuma responsabilitatea pentru consecintele alegerii sale (nu ruda fumatorului va face cancer pulmonar, nici ruda dependentului de alcool nu va face ciroza).

Insa, uneori, rudele sunt mai dispuse sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent, decat sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata si pentru propriile alegeri.

 

Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema, ce e de facut?

E.H.: Aceste intrebari – „ce e de facut“ sau, ca mai sus, „ce ar trebui sa faca“ – sunt incomplete. Intrebarea completa ar suna asa: „Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema cu alcoolul, ce e de facut pentru a-l convinge totusi ca are o problema cu alcoolul?“.

Cand un consumator de alcool caruia sotia i-a spus ferm ca, daca nu vine la tratament, casnicia lor e in pericol, imi spune ca nu are o problema cu alcoolul, eu ii spun ca poate nu are o problema cu alcoolul, dar cu siguranta are o problema cu nevasta si ca sunt dispus sa-l ajut sa vada ce poate face in legatura cu aceasta problema, daca doreste.

 

Exista si in Romania asociatii de tip Alcoolicii Anonimi?

E.H.: Da. Exista.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5 6
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vitamine și minerale esențiale pentru organism
Vitamine și minerale esențiale pentru organism

Cuprul previne albirea prematură a părului, fosforul transmite noilor celule codul genetic, vitamina D ne întărește sistemul imunitar, iar vitamina B12 este produsă de bacteriile din intestinul subțire. Vitaminele și mineralele esențiale pentru organism formează un univers aparte, cu roluri diferite și foarte bine repartizate. Iată de unde să le procurăm și ce efecte are supradozajul.

Citeste
Unul dintre cele mai sigure lucruri este efectul nociv al televizorului asupra creierului
Unul dintre cele mai sigure lucruri este efectul nociv al televizorului asupra creierului

Dragoș Cîrneci este doctor în neuroștiințe și poate face, cu destulă siguranță, predicții ceva mai informate despre viitorul creierului uman și ce impact au noile tehnologii asupra noastră, de exemplu cum stau lucrurile cu efectul nociv al televizorului.

Citeste
Cum să-ți antrenezi creierul în fiecare zi
Cum să-ți antrenezi creierul în fiecare zi

De ce să-ți antrenezi creierul? Ca să previi apariția demenței, să îmbătrânești elegant, să te bucuri din plin de viață și la 70 de ani. Concret ce ai de făcut.

Citeste
Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)
Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Ca sa raspundem intrebarilor venite pe adresa redactiei pe aceasta tema grea si delicata, cea a dependentei de substante, i-am adresat psihiatrului Eugen Hriscu intrebarile voastre. Iata cateva raspunsuri profunde despre infernul personal si familial in care traiesc oameni din toate mediile.

Citeste
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile - Cossette Chichirău
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile

Luna aceasta, pe coperta revistei se află Cosette Chichirău, deputat USR de Iași. Pentru că ne-am propus să susținem ideea că oamenii (și mai cu seamă femeile) trebuie să se implice politic, vom publica aici inițiativa ei legată de cabinetele stomatologice mobile, un serviciu social atât de necesar, și la care majoritatea populației nu are acces.

Citeste
Respirația controlată din yoga - sursa ta de relaxare și energie
Respirația controlată din yoga – sursa ta de relaxare și energie

Yoga nu este un sport pe care îl practici pentru performanță, ci pentru binele tău personal. Iar secretul acestei practici este, în mare parte, respirația. Cât de importantă este și ce rol joacă aflăm de la Valentin Poleanu, profesor yoga.

Citeste