Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Cine ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool? Si ce ar trebui sa faca (sa-l interneze la o clinica etc…)?

E.H.: Nimeni. Nimeni nu ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool sau de orice alta substanta si, de fapt, aici este una din sursele a ceea ce se numeste „co-dependenta“.

Consumatorul dependent nu este o persoana fara discernamant (excludem aici, bineinteles, cazurile de coma, episoadele de delirium sau psihotice, tentativele de sui­cid sau homicid pe fond de consum de substanta, cand trebuie chemata salvarea si/sau politia, cum e de facut si in cazul in care aceleasi fenomene ar avea o alta cauza decat consumul).

Internarea ca si orice alta forma de tratament, este, in intregime, voluntara pentru persoanele care nu au comis fapte penale. A consuma cronic o substanta inseamna a naviga printre beneficiile pe care ti le ofera substanta si consecintele ei negative.

Daca jucatorului de jocuri de noroc i se platesc datoriile, el va rata sansa de a se confrunta cu realitatea propriului comportament de consum si a consecintelor acestuia.

La fel, daca dependentului de alcool i se pregateste o aspirina dimineata si o ciorba acra, pentru ca a promis ca este ultima oara cand mai bea.

Cel care consuma isi asuma responsabilitatea pentru consecintele alegerii sale (nu ruda fumatorului va face cancer pulmonar, nici ruda dependentului de alcool nu va face ciroza).

Insa, uneori, rudele sunt mai dispuse sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent, decat sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata si pentru propriile alegeri.

 

Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema, ce e de facut?

E.H.: Aceste intrebari – „ce e de facut“ sau, ca mai sus, „ce ar trebui sa faca“ – sunt incomplete. Intrebarea completa ar suna asa: „Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema cu alcoolul, ce e de facut pentru a-l convinge totusi ca are o problema cu alcoolul?“.

Cand un consumator de alcool caruia sotia i-a spus ferm ca, daca nu vine la tratament, casnicia lor e in pericol, imi spune ca nu are o problema cu alcoolul, eu ii spun ca poate nu are o problema cu alcoolul, dar cu siguranta are o problema cu nevasta si ca sunt dispus sa-l ajut sa vada ce poate face in legatura cu aceasta problema, daca doreste.

 

Exista si in Romania asociatii de tip Alcoolicii Anonimi?

E.H.: Da. Exista.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5 6
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Vrei să faci un copil și nu reușești să rămâi gravidă? Dă o fugă cu partenerul la Sovata, iubiți-vă acolo și fă și un tratament cu nămol din Lacul Ursu. Succesul e aproape garantat, spune medicul, George Vasilescu, ginecolog specialist în infertilitate.

Citeste
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia
Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia

Cum funcționează metabolismul și câte calorii trebuie să consumăm când facem sport? 

Citeste
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate
Fii creativă! Uleiul de măsline te poate ajuta și altfel, nu doar la sănătate

Ai în casă ulei de măsline? Uite în ce situații îl poți folosi, nu doar la gătit!

Citeste
Semne că cineva drag are o depresie funcțională
Semne că cineva drag are o depresie funcțională

Depresia nu înseamnă neapărat internare, pastile și tentative de suicid. Sunt oameni care o duc pe picioare, dar asta nu înseamnă că le e bine. Ce este depresia funcțională.

Citeste
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine
Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine

Te-ai săturat de insomnii? Te trezești noaptea de câteva ori, iar dimineața nici cafeaua nu își mai face bine efectul? Seara, înainte de culcare, pune-ți în funcțiune toate simțurile. Garantat vei dormi ca un bebeluș.

Citeste
Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm
Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm

Monotonia zilelor a devenit apăsătoare și visezi la o nouă activitate care să-ți coloreze viața? Dansul e un hobby ritmat ce te provoacă să-ți depășești limitele și te ajută să te cunoști mai bine.

Citeste