Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Ce tip de terapie se recomanda unui dependent in perioada de sevraj?

E.H.: Sevrajul, adica perioada imediat urmatoare opririi consumului de substanta de catre o persoana dependenta, nu este un moment propice psihoterapiei.

Sevrajul este o conditie medicala (in cazul alcoolului, poate avea chiar risc vital) si de aceea interventiile care se fac in aceasta perioada sunt, in special, medicale.

Vorbim de celebra dezalcoolizare sau detoxifiere, care se poate face in spital sau acasa, in ambulator. Din pacate, aceasta este – sau ar trebui sa fie – doar inceputul tratamentului, urmand ca persoana, odata restabilita din punct de vedere fizic, sa inceapa tratamentul efectiv al dependentei, care este o tulburare psihologica, necesitand interventii psihologice si de reinsertie sociala.

La fel, dupa ce se trateaza in spital coma diabetica, pacientul va urma apoi tratament cu insulina, altfel, problemele recidiveaza.

Din pacate, multi oameni echivaleaza mersul la spital si internarea cu o solutie la problema dependentei, iar pe de alta parte, sistemul de sanatate nu are, de multe ori, unde sa trimita pacientul proaspat externat pentru a continua tratamentul.

Se creeaza astfel o situatie in care pacientul recade foarte repede dupa spitalizare, din lipsa de tratament psihologic adecvat post-detox, rudele ajung la concluzia ca „nu vrea sa se lase“ si se simt dezamagite, pacientul insusi simte ca a esuat si ca nu mai are nicio sansa, medicii sunt frustrati de lipsa de rezultate pe termen lung, cand, de fapt, pacientul nici macar nu a primit o sansa la un tratament potential salvator.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5 6
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vitamine și minerale esențiale pentru organism
Vitamine și minerale esențiale pentru organism

Cuprul previne albirea prematură a părului, fosforul transmite noilor celule codul genetic, vitamina D ne întărește sistemul imunitar, iar vitamina B12 este produsă de bacteriile din intestinul subțire. Vitaminele și mineralele esențiale pentru organism formează un univers aparte, cu roluri diferite și foarte bine repartizate. Iată de unde să le procurăm și ce efecte are supradozajul.

Citeste
Unul dintre cele mai sigure lucruri este efectul nociv al televizorului asupra creierului
Unul dintre cele mai sigure lucruri este efectul nociv al televizorului asupra creierului

Dragoș Cîrneci este doctor în neuroștiințe și poate face, cu destulă siguranță, predicții ceva mai informate despre viitorul creierului uman și ce impact au noile tehnologii asupra noastră, de exemplu cum stau lucrurile cu efectul nociv al televizorului.

Citeste
Cum să-ți antrenezi creierul în fiecare zi
Cum să-ți antrenezi creierul în fiecare zi

De ce să-ți antrenezi creierul? Ca să previi apariția demenței, să îmbătrânești elegant, să te bucuri din plin de viață și la 70 de ani. Concret ce ai de făcut.

Citeste
Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)
Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)

Ca sa raspundem intrebarilor venite pe adresa redactiei pe aceasta tema grea si delicata, cea a dependentei de substante, i-am adresat psihiatrului Eugen Hriscu intrebarile voastre. Iata cateva raspunsuri profunde despre infernul personal si familial in care traiesc oameni din toate mediile.

Citeste
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile - Cossette Chichirău
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile

Luna aceasta, pe coperta revistei se află Cosette Chichirău, deputat USR de Iași. Pentru că ne-am propus să susținem ideea că oamenii (și mai cu seamă femeile) trebuie să se implice politic, vom publica aici inițiativa ei legată de cabinetele stomatologice mobile, un serviciu social atât de necesar, și la care majoritatea populației nu are acces.

Citeste
Respirația controlată din yoga - sursa ta de relaxare și energie
Respirația controlată din yoga – sursa ta de relaxare și energie

Yoga nu este un sport pe care îl practici pentru performanță, ci pentru binele tău personal. Iar secretul acestei practici este, în mare parte, respirația. Cât de importantă este și ce rol joacă aflăm de la Valentin Poleanu, profesor yoga.

Citeste